· · Коментара: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Након што поставите себи ових ДЕСЕТ питања, захвалићете нам се

Ако сте већ неко време незадовољни собом, али не знате тачно где ваш живот “шкрипи” и шта би требало да промените, можда вам помогне Дилтсова пирамида.

Depositphotos_44870739_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Роберт Дилтс, стручњак који се бавио неуро-језичким програмирањем, направио је занимљив психолошки модел као водич за боље разумевање себе.

Прочитајте још: Шест једноставних савета за СРЕЋАН живот

На самом дну пирамиде се налази питање - “Шта ја имам?” То се односи на ваш дом, породицу, посао, финансије, па излистајте себи све што је ваше. Ако поставите питање - “Зашто имам то што имам?”, за одговор ћете морати да се попнете на други ниво, где се налазе ваши поступци. На том делу пирамиде се налази питање - “Шта радим?”, па ето одговора - оно што имате зависи од оног што радите сваког дана. Директно!

Шта ја имам? То је прво питање које сваки човек треба себи да постави.

Ако затим поставите питање - “Зашто радим оно што радим?”, одговор ћете пронаћи на трећем нивоу, који осликава стратегију, а овај стадијум одговара на питање - “Како да направим избор?”, што зависи од тога како доносите одлуке, како ћете реаговати у конкретној ситуацији, да ли волите да ствари држите под контролом или препуштате да се све решава само од себе.

Када се запитате у шта верујете добићете одговор на питање зашто ми се ово дешава?

Уколико се запитате - “Зашто бирам оно што одабирам?”, морате да се попнете на четврти ниво, на којем се налазе ваша уверења, јер ту је и одговор на питање - “У шта верујем?”. Неко, рецимо, верује да се до доброг посла долази само преко везе, неко упорношћу и радом, па по том моделу и добија радно место. А ако себи поставите питање - “Зашто верујем у оно што верујем?”, доћи ћете до петог нивоа пирамиде који је одговоран за самосвест и самоидентификацију, а он одговара на питање - “Ко сам ја?”. И на последњем нивоу се налази смисао живота и одговара на питање - “Зашто живим?”.

Прочитајте још: Није шопинг у питању: Мушкарци открили на шта жене троше највише новца и због тога се разводе

Размислите мало о овоме, потражите одговоре на ова питања, па ћете, када прође ванредно стање, знати у ком правцу треба да кренете да бисте променили оно што вам не иде и у чему нисте задовољни.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.