· · Коментара: 0
Булпап карабин Хај Поинт

"Ружно паче" у новом руху

Пратећи трендове нашег доба, развојни тим амбициозне америчке компаније тржишту је понудио редизајнирани карабин у пиштољским калибрима

1593176673_Hi-Point.jpg
Хи-Поинт Фото: Олег ВОЛК

Захваљујући чињеници да су Сједињене Америчке Државе свет за себе у оружарском смислу, тамошњи произвођачи се већим делом оријентишу ка такозваном цивилном тржишту, јер је количина продатог оружја на годишњем нивоу заиста импресивна. Чак и фабрике највећег реномеа долазе у ситуацију потпуног банкрота, уколико су опредељене искључиво за "велике државне наруџбине". 

Дизајнери из ХТА осмислили су надоградњу названу МБС95 којом се пиштољи ХП 995 претварају у лагани полуаутоматски карабин, Фото: Олег ВОЛК

Прочитајте још: Дуг пут до савршенства

Позната је склоност мноштва Американаца да стандардно "цивилно" оружје у свом поседу, куповином измењивих делова претварају у направе визуелно застрашујућег изгледа, попут тактичког арсенала које користе војно-полицијске јединице посебне намене. Фабрика "Хај Тауер Армори" из савезне државе Минесота, понудила је булпап склоп за јефтине пиштоље Хај-Поинт, чиме се они претварају у врло интересантне мини-карабине побољшаних својстава.

Америчко тржиште одушевљено

 Поред уобичајеног штитиника обарача са његове предње стране налази се додатни инсерт већих димензија који личи на решење, као код аустријског Штајер АУГ, Фото: Олег ВОЛК

Од оснивања 1995. године, ХП је на америчком тржишту продао чак 750.000 пиштоља једноставне конструкције и у више калибара. Ово је количина о којој могу само да маштају и најзначајније светске фирме, а главни адут им је била крајње поједностављена конструкција и екстремно ниска цена. Увидевши потенцијал за проширење такве платформе, дизајнери из "Хај Тауер Армори" су осмислили надоградњу названу МБС95, којом се упрошћени пиштољи ХП Модел 995  претварају у лагани полуаутоматски карабин налик италијанском Беретта Сторм. Понуђене су верзије за калибре .380 АЦП, 9x19 мм, .40 С&W, 10 мм Ауто и .45 АЦП и захваљујући малој цени основних пиштоља, ово се просечном америчком купцу намеће као атрактиван избор.

Непуних 500 долара коштају основни модел ХП пиштоља 9x19 мм и МБС95 надоградња, Фото: Олег ВОЛК

Ма колико на први поглед деловало бесмислено поседовати нешто овог типа у нашим условима, први купци у САД су одушевљени, јер чак и у најслабијем калибру .380 АЦП вешт стрелац може да оствари групу од десет метака са средњим поготком од једног инча на удаљености од 25 јарди. Истина, тај резултат је остварен с рефлексним нишаном без увећања, али свакако говори о потенцијалу такве платформе. На први поглед, као озбиљан недостатак делује обавезна употреба типског алата приликом расклапања. Американцима то не смета, очигледно.

 Оквир је капацитета 10 метака у свим калибрима, смештен у рукохвату, Фото: Олег ВОЛК

Неупоредиво више сугестија је базирано на облик горње стране усадника у зони отвора за екстракцију чаура, јер ударац затварача у повратном кретању преноси вибрације директно на образ стрелца. То се може решити неким од "афтер-маркет" инсерата који се нуде у специјализованим радњама, а вероватно ће се ускоро појавити и фабричка верзија с другачије решеним тим делом склопа.

Идеалан за службе обезбеђења

Најбитнији квалитативни помак буллпуп конфигурације Хај Тауер Армори МБС95 остварен је у габаритима оружја, јер се од 82 цм укупне дужине претходног модела 995 дошло до само 66 цм ове конфигурације. Осим тога, померено тежиште је допринело сасвим другачијем балансу, тако да је могуће обављати већину манипулативних радњи једноручним прихватом. Произвођач декларативно тврди како је то додатни квалитет у случају потребе отварања врата, уклањања препрека, употребе комуникационих уређаја или евентуалног рањавања.

Оквир је капацитета 10 метака у свим калибрима, смештен у рукохвату, а опционо се нуде оквири који примају више муниције. Након што је продато преко 10.000 комплета за надоградњу Хигх Тоwер Арморy МБС95 буллпуп стоцк, фабрика је најавила инвестицију у производњу оквира капацитета 25 или 30 метака.

На тесту релевантних критичара

Сигурносни систем је двојак. С леве стране сандука је задржана полуга са Модела 995, а придодата је и ротациона команда изнад обарача, која је слична оној на ФН П90. Механизам обарача је необично решен, с опругом која обухвата задњи крај окидача. То омогућава мекан ход, непосредно пре јасно дефинисане тачке окидања, што резултира описаном високом прецизношћу. Новинари специјализованих ревија су испробали овај новитет и у режиму врло брзе паљбе, упутивши сугестију како тзв. ресет окидача није најсрећније решен, јер је нужно отпустити обарач до крајње предње тачке након опаљења, те тако омогућити следећи хитац.

Вертикална ручица у предњој доњој зони усадника доприноси да су трзај и вертикални одскок занемариви,  Фото: Олег ВОЛК

Слично као и на револверима двоструке акције, ово само изискује одређено привикавање. То се показало и када су ангажовали мете у виду металних гонгова пречника 15 цм на даљини од пет метара, јер су сви присутни стрелци механичким нишанима из стојећег става, без посебног напора погађали дословно сваким метком.

Трзај и вертикални одскок су занемариви, а механички нишани су преклопног типа, врло јасни и подесиви у складу с даљинама на којим се може користити оружје у пиштољском калибру и с цеви дужине 440 мм. 

Извући максимум из муниције 

Импровизовано стрелиште на отвореном простору и повећа количина муниције ће, у сразмерно кратком временском року, допринети да корисник овлада тачним и прецизним ангажовањем циљева све до удаљености од стотинак корака. Најважнија карактеристика која овакве направе чини атрактивним је покушај да се од стандардне пиштољске муниције извуче њен пуни потенцијал. Аутомати у калибрима 9x19 и 7,62x25 мм, са дејством затварача из задњег положаја су омогућавали да се јединачном паљбом погађају грудне мете, чак и на крајњој одабраној удаљености. Пошто "Хигх Тоwер Арморy" склоп функционише тако што се пред опаљење затварач налази у предњем положају, елиминисан је трзај приликом кретања затварача пред опаљење, што резултира стабилнијом нишанском линијом и последично - вишом прецизношћу.

Померено тежиште је допринело сасвим другачијем балансу тако да је могуће обављати већину манипулативних радњи једноручним прихватом, Фото: Олег ВОЛК

Изглед који плаши

Упадни тимови полиције широм света су годинама уназад испробавали различита оружја, јер се делује у скученом простору с мало могућности манипулације, опасност од рикошета и пробијања зидова ограничава примењени калибар, а отварање паљбе у затвореној просторији увек повлачи ризик оштећења слуха. припадници служби обезбеђења банака и других финансијских организација су у већини земаља Европе драстично ограничени строгим прописима, када, како и да ли, уопште смеју да употребе своје краткоцевно оружје у случају напада. С обзиром на то да им оно углавном и служи као средство одвраћања, потенцијални нападач с криминалним тенденцијама ће сигурно добро размислити пре него што се одлучи да изврши атак на објекат који обезбеђују лица која о рамену носе оружје застрашујућег изгледа. 

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

"Рамбоиди из фотеље", пасионирани препери, обожаваоци акционих и научнофантастичних кинематографских остварења, али и милитаристи сваке врсте ће пригрлити могућност да у свом поседу имају оружје које могу с поносом да показују истомишљеницима. Управо њима је по свој прилици намењен МБС95. 

Милан МИЛАНОВИЋ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.