· · Коментара: 0
Преклопни ЕДЦ ножеви

Сечива за непланиране околности (ФОТО)

Уз мало пажње и умећа у стању су да одраде одличан посао: помогну у изради импровизованог филтера за воду, исеку пар тањих грана за склониште или да обезбеде припалу од сувог грања за ватру

1594115946_EDC.jpg
ЕДЦ - фото: Драган Шапоњић

Уколико се затекнете у непланираној ситуацији, опрема за такве случајеве се углавном своди на оно што имате при себи и оно што сте у стању да импровизујете. Јасно је да не можете увек рачунати на оптимум средстава,али можете изабрати неки од преклопних ножева који припадају тзв. ЕДЦ категорији тј. сечива за свакодневну употребу. 

Прочитајте још: Да ли ћемо пожелети ножеве који не сијају у тами као Фродов “Стинг” када нагрну Орци?

Спајдерко МакБи свакако није камперски нож. Ова, најблаже речено чудно обликована справица представља право изненађење у погледу перформанси. Потпуно право, само 39 мм дуго сечиво од “супер челика” дебелог 3 мм обликовано је за прецизне резове али уз примену максималне снаге и притиска на оштрицу са варнклиф врхом. Фантастично држање реза и снага допуштају дужи рад чак и у тврдом материјалу.

Упркос величини, Спајдерко МакБи је веома употребљив нож, фото: Драган Шапоњић

Дизајнер Џонатан МакНи је дефинисао је потребе за ултракомпактним али екстремно снажним сечивом које ће одговорити на сваки изазов. Склопљен, овај ножић је мањи од кључа за стан или ауто, тежак тек 48 грама али израђен од врхунских материјала са максималном пажњом чак и са дахом луксуза. Употребљив у канцеларији или у беспућу прави је “Џемсбондовски” део опреме за сваки дан.

Малени нож у поређењу са кључевима, фото: Драган Шапоњић

Дискретан тактички фолдер

Зеро Толеранс 0770ЦФ је комбинација неколико елемената који га чине “лаким тешкашем” тј. само 85 грама тешким фолдером који може да уради пуно тога. Облик сечива и његова геометрија чине га правим избором за пресецање и дубоке резове, а врх допушта прецизне потезе у повлачењу. Примена титанијума и угљеничних влакана значајно је смањила масу, а да притом нису жртвовани чврстина и издржљивост. Опруга списејф механизма помаже у муњевитом отварању па је ЗТ-0770ЦФ чест избор оних који траже дискретан тактички фолдер. Удобан, лак, ефикасан, поуздан - шта више пожелети? Свакако је добар избор без обзира какву улогу сте му наменили.

Одличан фолдер: Зеро Толеранце, фото: Драган Шапоњић

Кизер Гемини обликовао је чувени ножар Реј Лаконико и тако је његов кастом модел Јасмине добио "близанца" из серијске производње. Премиум челик С35ВН за сатенски финиширано сечиво, удобно заобљене контуре глатке дршке од титанијумске легуре. Р.И.Л. брава са челичним уметком, плаво анодизирани детаљи завртњева и осовине сечива, лежајеви са керамичким куглицама... Све то је донело моделу Гемини титулу "Себенза килер" јер нуди исто што и чувени фолдер Криса Рива уз вишеструко нижу цену.

Скуп изузетних решења на једном месту: Кизер Геммини, фото: Драган Шапоњић

Притом је и геометрија сечива ФФГ (равно брушење), па се може рећи да Кизер чак има и одређене предности. Силуета је врло допадљива па је овај способан радни нож средњег формата постао омиљено “џентлменско сечиво” са више значајних награда у САД. Свакако са добрим разлогом. 

Кинеска верзија јапанског ножа

Ганзо Фајербирд ФХ11 је наставио праксу кинеског произвођача да нуди сјајна решења по више него приступачним ценама. Овога пута наш избор је фолдер средњег формата, са сечивом од алатног Д2 челика, елегнатних линија које не скривају “сродство” са јапанским кваикен ножевима. Иако је систем означавања (па и квалитет) кинеских челика за ножеве често тема за дебату, са Ганзом имамо јако позитивне утиске. 

Прочитајте још: Неодвојиви део имиџа специјалних јединица војске и полиције (ФОТО)

Ганзо Фиребирд ФХ11 у радном окружењу, фото: Драган Шапоњић

ФХ11 уз релативно дуго, право сечиво има изражену кривину при врху што је добра особина за радни нож, а дршка од Г-10 са уздужно конкавно удубљеним страницама уз једноставну лепоту пружа и удобан хват. Јака шнала сигурно држи нож дубоко у џепу, па је скоро неприметан. Отварање је глатко и лако, све је утегнуто, центрирано и нож из кутије долази наоштрен тако да брије. Уз сасвим солидно држање оштрине и скромну цену представља сјајан део опреме за различите активности на отвореном.

Драган ШАПОЊИЋ 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.