· · Коментара: 0
Тест

Савршено скројена пушка за практично стрељаштво (ФОТО)

СИГ је моделом МПX направио огроман искорак којим је далеко иза себе оставио остале произвођаче оружја

1594284329_MPX.jpg
МПX - фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Једна од највећих новости у свету аутоматског и полуатоматског оружја у пиштољском калибру представила је фабрика оружја "СИГ Сауер" са моделом МПX. До сада су сви произвођачи ове врсте оружја, систем рада базирали на слободном ходу затварача или систему затварача са инертним, одложеним трзајем (ХК МП). 

Прочитајте још: Да ли је пиштољ-карабин право решење за универзално службено оружје?

Пун погодак за практично стрељаштво - СИГ МПX, фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Недостатак код слободног хода затварача састојао се у повећаној тежини, која је омогућавала да се затварач покрене уназад и извуче чауру из лежишта тек пошто зрно напусти цев и притисци опадну у лежишту чауре. Тако се спречило превремено кретање затварача уназад и пуцања чауре услед великог притиска. 

Модификована Стонерова платформа 

Међутим повећана тежина затварача имала је и негативне карактеристике по стрелца, која се огледала у јачем трзају оружја приликом паљбе и преосетљивости на слабија пуњења муниције, па је често долазило до застоја. Слични проблеми дешавали су се И код система са инертним (одложеним) трзајем затварача: знатан трзај оружја приликом паљбе, застоји са муницијом слабијег пуњења и осетљивост на нечистоћу. 

Једноставно руковање, фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Сви ови недостаци успешно су отклоњењи са моделом МПX калибра 9 мм Пара, који користи све добре стране система Стонер (АР и М4 платформа) са извесним модификацијама. Код рукохвата се јасно види сличност са АР конструкцијом у виду положаја и распореда обостраних команди: регулатора паљбе, кочнице, дугмета за избацивање оквира, полуге за спуштање затварача и полуге за пуњење оружја. Највећа новост и унапређење у односу на раније конструкције је систем брављења, који се састоји од ротирајућег звездастог чела затварача, као и система рада на принципу кратког трзаја клипа затварача. 

Кратак клип и звездасто чело затварача

Расклапање без посебног алата, фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Позајмица гасова се налази непосредно иза лежишта метка и усмерава гасове ка кратком клипу, који своје кретање преноси на тело затварача. Затварач кретањем у назад ротира и одбрављује звездасто чело затварача. Овакав систем брављења омогућава сигуран рад са било којом врстом (пуњењем) муниције, уједно и смањује укупну тежину затварача, а самим тим и трзај оружја.

Захваљујући компанији "Демаx", генералном увознику СИГ Сауер оружја, били смо у могућности да тестирамо МПX модел. У САД,  је међу најзаступљенијим моделима на УСПСА ПЦЦ такмичењима. Овакав углед прате и многе специјализоване компаније за дораду оружја, тако да је доступан велики избор додатних делова, који модел МПX могу учинити још лакшим за руковање.

Незнатан трзај калибра 9x19 приликом пуцања, фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Тестирани примерак је МПX Царбине, генерација 2, са цеви дужине 16 инча (406 мм) и кораком увијања 1:10. Тежина оружја (без муниције) је 3,4 кг. Облога око цеви има с горње стране пикатини шину целом дужином, а са остале три стране Кеy Мод систем, који омогућава монтажу додатне опреме.

Побољшан окидачки механизам

Унапређен систем за окидање, фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Окидање је мало тврђе, по МИЛ СПЕЦ стандарду. Скоро сви делови су рађени према АР платформама, тако да и окидање може лако да се замени са било којим окидачким механизмом са АР система. Међутим произвођач је у случајевима мењања оригиналног окидачког механизма, наговестио да може доћи до ломова и кварова на новом окидању. Разлог за то је што је кретање затварача, код аутоматског и полуатоматског оружја у пиштољском калибру, далеко брже него код истог оружја у пушчаном калибру. 

Преклопни кундак подесив по дужини, фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Нагло и брзо кретање зтварача, уназад, доводи и до бржег кретања ударача и тада може доћи до ударања ударача о остале делове механизма за окидање, у свом крајњем доњем положају. Како би предупредили та оштећења компанија "СиГ Сауер" је конструисала посебан део на механизму за окидање који задржава ударац у свом крајњем положају при кретању на доле, пре него што би могао да оштети неки од осталих делова механизма. 

Лако измењива цев 

На тесту је одмах био приметан скоро незнатан трзај оружја, лака манипулација са свим (обостраним) командама. Кундак је преклопан, подесив по дужини и веома удобан. Оквири су рађени од провидне пластике, капацитета 30 метака и функционисали су без застоја. Заменом дна оквира лако може да се повећа капацитет и на 40 метака. Редослед растављања и састављања јуришне пушке МПX је скоро идентичан као код АР пушака, а није потребан никакав алат.

Лако измењива цев на другој генерацији МПX, фото: Жељко КНЕЖЕВИЋ

Посебно напомињемо да постоје прва и друга генерација МПX. Разлика је у томе што се код друге генерације може лако заменити цев, а тиме и калибар оружја. Компанија "СИГ Сауер" испоручује клијентима сетове за промену калибра у којима се налазе нова цев и чело затварача, у калибрима .40 СВ и .357 СИГ. 

Прочитајте јошАутомат Узи - понос Израела

После теста постало нам је јасније зашто је ово једно од најтраженијих оружја за све популарније такмичење ИПСЦ ПЦЦ (карабин у пиштољском калибру). 

Љубиша МОМЧИЛОВИЋ 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.