· · Komentara: 0
Test

Savršeno skrojena puška za praktično streljaštvo (FOTO)

SIG je modelom MPX napravio ogroman iskorak kojim je daleko iza sebe ostavio ostale proizvođače oružja

1594284329_MPX.jpg
MPX - foto: Željko KNEŽEVIĆ

Jedna od najvećih novosti u svetu automatskog i poluatomatskog oružja u pištoljskom kalibru predstavila je fabrika oružja "SIG Sauer" sa modelom MPX. Do sada su svi proizvođači ove vrste oružja, sistem rada bazirali na slobodnom hodu zatvarača ili sistemu zatvarača sa inertnim, odloženim trzajem (HK MP). 

Pročitajte još: Da li je pištolj-karabin pravo rešenje za univerzalno službeno oružje?

Pun pogodak za praktično streljaštvo - SIG MPX, foto: Željko KNEŽEVIĆ

Nedostatak kod slobodnog hoda zatvarača sastojao se u povećanoj težini, koja je omogućavala da se zatvarač pokrene unazad i izvuče čauru iz ležišta tek pošto zrno napusti cev i pritisci opadnu u ležištu čaure. Tako se sprečilo prevremeno kretanje zatvarača unazad i pucanja čaure usled velikog pritiska. 

Modifikovana Stonerova platforma 

Međutim povećana težina zatvarača imala je i negativne karakteristike po strelca, koja se ogledala u jačem trzaju oružja prilikom paljbe i preosetljivosti na slabija punjenja municije, pa je često dolazilo do zastoja. Slični problemi dešavali su se I kod sistema sa inertnim (odloženim) trzajem zatvarača: znatan trzaj oružja prilikom paljbe, zastoji sa municijom slabijeg punjenja i osetljivost na nečistoću. 

Jednostavno rukovanje, foto: Željko KNEŽEVIĆ

Svi ovi nedostaci uspešno su otklonjenji sa modelom MPX kalibra 9 mm Para, koji koristi sve dobre strane sistema Stoner (AR i M4 platforma) sa izvesnim modifikacijama. Kod rukohvata se jasno vidi sličnost sa AR konstrukcijom u vidu položaja i rasporeda obostranih komandi: regulatora paljbe, kočnice, dugmeta za izbacivanje okvira, poluge za spuštanje zatvarača i poluge za punjenje oružja. Najveća novost i unapređenje u odnosu na ranije konstrukcije je sistem bravljenja, koji se sastoji od rotirajućeg zvezdastog čela zatvarača, kao i sistema rada na principu kratkog trzaja klipa zatvarača. 

Kratak klip i zvezdasto čelo zatvarača

Rasklapanje bez posebnog alata, foto: Željko KNEŽEVIĆ

Pozajmica gasova se nalazi neposredno iza ležišta metka i usmerava gasove ka kratkom klipu, koji svoje kretanje prenosi na telo zatvarača. Zatvarač kretanjem u nazad rotira i odbravljuje zvezdasto čelo zatvarača. Ovakav sistem bravljenja omogućava siguran rad sa bilo kojom vrstom (punjenjem) municije, ujedno i smanjuje ukupnu težinu zatvarača, a samim tim i trzaj oružja.

Zahvaljujući kompaniji "Demax", generalnom uvozniku SIG Sauer oružja, bili smo u mogućnosti da testiramo MPX model. U SAD,  je među najzastupljenijim modelima na USPSA PCC takmičenjima. Ovakav ugled prate i mnoge specijalizovane kompanije za doradu oružja, tako da je dostupan veliki izbor dodatnih delova, koji model MPX mogu učiniti još lakšim za rukovanje.

Neznatan trzaj kalibra 9x19 prilikom pucanja, foto: Željko KNEŽEVIĆ

Testirani primerak je MPX Carbine, generacija 2, sa cevi dužine 16 inča (406 mm) i korakom uvijanja 1:10. Težina oružja (bez municije) je 3,4 kg. Obloga oko cevi ima s gornje strane pikatini šinu celom dužinom, a sa ostale tri strane Key Mod sistem, koji omogućava montažu dodatne opreme.

Poboljšan okidački mehanizam

Unapređen sistem za okidanje, foto: Željko KNEŽEVIĆ

Okidanje je malo tvrđe, po MIL SPEC standardu. Skoro svi delovi su rađeni prema AR platformama, tako da i okidanje može lako da se zameni sa bilo kojim okidačkim mehanizmom sa AR sistema. Međutim proizvođač je u slučajevima menjanja originalnog okidačkog mehanizma, nagovestio da može doći do lomova i kvarova na novom okidanju. Razlog za to je što je kretanje zatvarača, kod automatskog i poluatomatskog oružja u pištoljskom kalibru, daleko brže nego kod istog oružja u puščanom kalibru. 

Preklopni kundak podesiv po dužini, foto: Željko KNEŽEVIĆ

Naglo i brzo kretanje ztvarača, unazad, dovodi i do bržeg kretanja udarača i tada može doći do udaranja udarača o ostale delove mehanizma za okidanje, u svom krajnjem donjem položaju. Kako bi predupredili ta oštećenja kompanija "SiG Sauer" je konstruisala poseban deo na mehanizmu za okidanje koji zadržava udarac u svom krajnjem položaju pri kretanju na dole, pre nego što bi mogao da ošteti neki od ostalih delova mehanizma. 

Lako izmenjiva cev 

Na testu je odmah bio primetan skoro neznatan trzaj oružja, laka manipulacija sa svim (obostranim) komandama. Kundak je preklopan, podesiv po dužini i veoma udoban. Okviri su rađeni od providne plastike, kapaciteta 30 metaka i funkcionisali su bez zastoja. Zamenom dna okvira lako može da se poveća kapacitet i na 40 metaka. Redosled rastavljanja i sastavljanja jurišne puške MPX je skoro identičan kao kod AR pušaka, a nije potreban nikakav alat.

Lako izmenjiva cev na drugoj generaciji MPX, foto: Željko KNEŽEVIĆ

Posebno napominjemo da postoje prva i druga generacija MPX. Razlika je u tome što se kod druge generacije može lako zameniti cev, a time i kalibar oružja. Kompanija "SIG Sauer" isporučuje klijentima setove za promenu kalibra u kojima se nalaze nova cev i čelo zatvarača, u kalibrima .40 SV i .357 SIG. 

Pročitajte jošAutomat Uzi - ponos Izraela

Posle testa postalo nam je jasnije zašto je ovo jedno od najtraženijih oružja za sve popularnije takmičenje IPSC PCC (karabin u pištoljskom kalibru). 

LJubiša MOMČILOVIĆ 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.