· · Komentara: 0
Puška

Čedo Džefa Kupera - Ruger Skaut (FOTO)

Savršen koncept legendarnog pukovnika namenjen je onima koji žele da imaju samo jednu univerzalnu pušku

1594889160_Ruger-Scout.jpg
Ruger-Scout foto: “Ruger”

Za nastanak najprodavanije “Rugerove” puške najzaslužniji je pukovnik Džef Kuper legendarni američki ekspert za vatreno oružje. Radeći i unapređujući upotrebu i konstrukciju oružja koje je koristio, legendarni pukovnik neprestano je razmišljao o izboru jednog jedinog oružja - puške, koju bi odabrao čovek kada želi da ima samo jedno univerzalno oružje. Taj zahtev je često čuo od rančera, farmera, istraživača, geologa, kampera, autdor vodiča i instruktora. 

Pročitajte još: Zlatni Simson od osamdeset leta (FOTO)

Na bazi svog ogromnog oružarskog i streljačkog iskustva, Kuper je osmislio višenamenski sistem puška-metak-montaža-optika, i zatim se obratio firmi “Ruger”. Džef kuper se opredelio za kratku pušku obrtnočepnog zatvarača, u prvoj varijanti samo kalibra .308 Vinčester.

Ruger Skaut kalibra .308 Vin, foto: “Ruger”

Odabrao je brze mehaničke nišane, ali je za smeštaj optičkog nišana velikog udaljenja od oka, izabrao mesto na sredini puške. Takvom puškom se munjevito postavlja končanica na cilj i nišani se sa oba otvorena oka, na bliske, ali i na udaljene mete. Na usta cevi je postavio skrivač plamena objedinjen sa kompezatorom trzaja. Dodao je i veliki produženi okvir za municiju, i time zaokružio koncept univerzalne Skaut puške. 

Sistem oružje-metak-montaža-optika 

U dugom metalnom odvojivom okviru prima po 10 metaka kalibra .308 Vin i .223 Rem, ili četiri metka kalibra .450 BM, foto: “Ruger”

“Ruger” se rado odazvao na predlog slavnog pukovnika, tako da je Skaut puška ubrzo ponuđena tržištu. Uspeh je bio neočekivan. Ta interesantna “puščica” se već godinama nalazi na vrhu “Rugerove” liste najprodavanijih modela po ceni od oko 1200 dolara. Proširen je spisak ponuđenih kalibara na .223 Rem. i novi metak .450 Bušmaster. 

Ruger Skaut u dugom metalnom odvojivom okviru prima po deset metaka kalibra .308 Vin i .223 Rem i četiri metka kalibra .450 BM. U kalibrima .223 i .450 BM izrađuje se cev dužine samo 409 mm, dok je u kalibru .308 Vin ponuđena u dužinama 409 i 475 mm. Cevi su rađene postupkom hladnog kovanja od nerđajućeg ili legiranog ugljeničnog čelika, zavisno od vrste podmodela. Ukupna dužina oružja iznosi 978, odnosno 1041 mm, uz masu 3220 ili 3319 g, bez optičkog nišana. 

Mehanički i optički nišani 

U ponudi su i kompenzatori trzaja i razbijači pucnja, koji se navojnom vezom lako pričvrste za cev, foto: “Ruger”

Na ustima cevi je narezan navoj 5/8-24 na koji se zavije skrivač plamena, kompenzatori trzaja ili po želji razbijači pucnja, koji se lako pričvrste za cev, kao i prigušivač pucnja, gde je to zakonom dozvoljeno. Na gornjem, najdebljem delu cevi, nalazi se duga Pikatini šina sa 15 poprečnih proreza, koja omogućava smeštaj pištoljsko-revolverskog optičkog nišana ili kolimatora. Danas ovih nišana ima mnogo u ponudi (ima ih i kod nas), kako fiksnog, tako i varijabilnog uvećanja. Cev je navojem spojena sa čeličnim glodanim sandukom, na čijem je zadnjem mestu za montažu klasičnog optičkog, ugrađen podesivi, brzi gost ring mehanički nišan. Na prednjem delu cevi nalazi se odgovarajući visoki mehanički nišan sa bočnim štitnicima. 

Oprobani sistem Mause M98 

Varijanta sa polimerskim kundakom, foto: “Ruger”

Sistem rada modela Ruger Skaut, preuzet je sa stare “Rugerove” familije obrtnočepnih karabina M77. Reč je o doslovce primenjenom Mauser 98 rešenju sa kontrolisanim uvođenjem metka iz okvira u cev. To podrazumeva dugi bočni nerotirajući “Mauserov” izvlakač i fiksni izbacivač. Ovo je skuplje za izradu, ali važi za mnogo pouzdanije i trajnije od tzv gurajućeg uvođenja. S obzirom na namenu Skaut puške, pouzdanost je jedan od prvih prioriteta. 

Sa orahovim kundakom u kalibru .450 Bušmaster, foto: “Ruger”

Obarač nema ubrzicu i fabrički je naštelovan na silu od 1,86 daN. Hod obarača je kratak, odsečan i sasvim zadovoljavajući za ovu vrstu oružja. Štitnik obarača i deo za prihvat izmenjivog okvira je urađen od staklenih valakana ojačanog polimera. Polužica za oslabađanje okvira je vojničkog tipa, duga je i lako dostupna. Smeštena je između štitnika obarača i okvira.  

Tri različita kundaka 

Uočljiv je debeli gumeni amortizer , foto: “Ruger”

Za ovu pušku "Ruger" je predvideo tri različita kundaka. Prvi je od drvenog laminata i praktično je neuništiv. Zatim sledi crni polimerski, kundak koji u prednjem delu ima uliven aluminijumski beding (oslonac za sanduk), a pozadi je aluminijumska "pilar" čaura. Treći tip kundaka je urađen od nauljenog američkog oraha. Sva tri kundaka imaju čekirane površine koje dolaze u dodir sa dlanom strelca, ali i odlično rešeno dno kundaka koje se oslanja o rame. Pored debelog gumenog amortizera, tu se nalaze i tri spejsera (umetka), kojima se reguliše dužina kundaka. Na ovaj način će fabrički isporučena puška, jednostavnim zahvatom, biti apsolutno dimenziono prilagođena svom vlasniku. 

Najprodavaniji model 

Na zadnjem delu iza ručice zatvarača, nalazi se komanda tropoložne kočnice, foto: “Ruger”

Iako namena puške Ruger Skaut nije ni lov ni dalekometno streljaštvo, ona zadovoljava i stroge uslove preciznosti.  "Ruger" se ni u jednom segmentu izrade ove Skaut puške nije obrukao. Zato je ovo i danas njihov najprodavaniji model. 

Pročitajte još: Luksuzna puška koja ostavlja bez daha: Tehnički, ergonomski i estetski savršena - dvocevka Holand-Holand

Pušku Ruger Skaut danas poseduju i oni koji u vitrinama imaju i po desetine namenskih pušaka. Kao koncept je odlično zamišljena. 

msc Vlada MITROVIĆ 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.