· · Komentara: 0
Oružje na crni barut

Revolver kojim je šerif Divlji Bil Hikok ustrelio 100 ljudi

Posedovanje, punjenje, čišćenje i pucanje revolverima na crni barut pruža neslućena zadovoljstva.

1595335892_pieta.jpg
piet - Foto: Vlada Mitrović

Prvi revolver na crni barut, model Paterson, je konstruisao Semjuel Kolt, 1836. u SAD. Kalibar ovog revolver je bio .36, imao je pet metaka i sistem jednostruke akcije (SA single action). Što znači da je potrebno za svako opaljenje prstom nategnuti udarač, pri čemu se cilindar okretao za jedno mesto. Posle Patersona, Kolt je konstruisao modele Voker (1846-47) i Dragon 1848, oba u kalibru .44. Najveći uspeh Semjuela Kolta bio je revolver Kolt T 1851 Nejvi. Prvo je rađen u kalibru .36, a kasnije u .44. 

Pročitajte još: Moderna perkusiona puška (FOTO)

Mornarički Kolt je obeležio celu jednu epohu u Americi, osvajanje Divljeg Zapada i američki Građanski rat. Ovde je reč o revolveru otvorenog rama, kod koga se cev i poluge za utiskivanje kugle, mogu odvojiti od ostalog dela revolvera. Sredinom 19. veka u Americi i drugi proizvođači rade revolvere, tako Remington proizvodi čvrsti model 1858 punog (monolitnog) rama, takođe u kalibru .44. 

Italijanska replika Pieta 

Italijanska replika revolvera Kolt 1851 Nejvi Šerifs kalibra .44, foto: Vlada Mitrović

Italijanska oružarska firma “Pieta” opredelila se za izradu replika perkusionog oružja. Bili smo u prilici da pregledamo repliku revolvera Pieta Colt 1851 Nejvi Šrif, kalibra .44. Priča kaže da je ovakav revolver korisio šerif Divlji Bil Hikok, koji se hvalio da je iz njega ustrelio 100 ljudi. Tajna je bila u kraćoj cevi ovog revolvera, što je omogućilo mnogo brže povlačenje iz futrole. U odnosu na revolve čija je cev duga osam inča (203 mm), cev je ovde duga 122 mm, ukupna dužina oružja je 270 mm a masa 1,1 kg. Izvorno je ovaj revorver imao drveni rukohvat, ali je veoma stručno zamenjen, rukohvatom od jelenskog roga. Telo revolvera je od čelika, koji je spolja nekada bio zaštićen paljenim finišom. 

Flašica sa cevčicom, dozatori, epruvete sa barutom, foto: Vlada Mitrović

Prednji nišan je izvorno bio u obliku vrha eksera, ali je i to zamenjeno lepim “blejd” zaobljenim nišanom od mesinga. Na udaraču je zarez koji ima ulogu zadnjeg nišana. Uz ovaj jako lep revolver ide i skupocena kvalitetna futrola koju je izradio umetnik Bora Milićević. Za rasklapanje familije koltovih revolvera otvorenog rama potreban je gumeni čekić, kako bismo izbili vezni klin koji čvrsto spaja podsklop cevi revolvera sa ramom. Iz rama izviruje jaka osovina oko koje rotira  doboš, koja sadrži široki prorez kroz koji prolazi vezni klin. Posle vađenja klina, cev sa polužjem se povlači unapred, a tako se skida i cilindar sa osovinom. Time je osnovno rasklapanje revolvera 1851 Nejvi i sličnih (1860,1861) završeno. Ovo je dovoljno za osnovno čišćenje i održavanje oružja. 

Odlično očuvan primerak 

Naš primerak je dosta pucao ali su unutršnjost cevi, funkcionisanje i okidanje besprekorni. Okidanje je na nivou takmičarskog revolver ZKR. Naravno, zbog zadnjeg nišana na pokretnom delu - udaraču, ovde ne možemo govoriti o vrhunskoj preciznosti, što se od ovog modela i ne očekuje. 

Drugi revolver koji danas analiziramo je Rols-Rojs među Pietinim replikama. Reč je o nerđajućoj verziji Remingtona 1858 u kalibru .44, sa cevi dugom osam inča  (203 mm), podesivim zadnjim nišanom i visokim sportskim prednjim nišanom. Nišanska dužina iznosi 238 mm. Revolver u Pieta katalogu nosi oznaku RGST  44 1858 NJu Model Armi, Stainles Stil Target. Ukupno je dug 345 mm i teži 1,25 kg. Kao i prethodni ima šest otvora u cilindru. Ovde je ceo ram revolvera monolitan, tako da rukohvat ima samo bočne obloge rukohvata od polirane, nauljene orahovine.

Rasklopljen Kolt Nejvi, foto: Vlada Mitrović

Ovaj revolver jednostruke akcije se lako rasklapa povlačenjem poluge za utiskivanje kugle na dole do ugla od oko 60 stepeni. Taj položaj poluge omogućava povlačenje unapred osovine cilindra i vađenje cilindra u levu ili desnu stranu. Kod njega je vađenje cilindra mnogo jednostavnije nego kod familije  Koltova 1851. Ovaj revolver je potpuno nov i njegovo SA okidanje je nešto tvrđe nego na starom modelu Šerifs.

Neophodan pribor 

Rols Rojs meću Pietinim replikama vestern revolvera – nerđajuća verzija Remingtona 1858,  foto: Vlada Mitrović

Uz perkusione revolvere morate posedovati i određeni pribor i opremu za punjenje. Obavezan je ključ namenskog profila, koji služi za skidanje pistona. Ko želi sam da lije kugle i Minijeva oživalna zrna, mora posedovati kokilu i posudicu za sipanje rastopljenog čistog olova. Pazite ovde su projektili uvek od čistog olova, bez antimona i arsena! Zatim je potreban dozator za barut. To može biti flašica za zasunom i cevčicom, koja uvek prima istu količinu baruta. U ponudi su i dozatori sa podesivim središnjim klizačem, na kome su obeležene količine baruta od 10 do 150 grejna (1 grs = 0,0648 grama). Zatim, možete imati staklene ili polimerske epruvete sa čepom, u koje sipate barut. MTM pravi kutije za stotinu ovih “eprueta” dozera. Ovo je solidna oprema za one koji vole da eksperimentišu sa različitim punjenjema crnog baruta, jer prozirne epruvete i MTM kutije sa više redova, daju mogućnost različitog organizovanja. Ukoliko planirate više da pucate na
srelištu, nije na odmet nabaviti komplet rezervnih delova, opruga i vijaka, koje takođe isporučuje Pieta. 

Ritual punjenja oružja 

Kada se radi o punjenju oružja na crni barut za oba modela revolvera koja predsstavljamo važe ista pravila. Pre svega je potrebno očistiti ili izvaditi zaostalo ulje i nečistoće iz pistona. Taj posao odlično obavi i pucanje šest kapisli sa šest pistona bez daljeg punjenja cilindra. 

Potom se u komoru sipa crni barut. Pieta daje preporuku za svoje revolvere kalibra .44: 12 do 15 grejna FFF baruta, a maksimalna bezbedna količina baruta iznosi 35 grejna. Naravano, nikada ne puniti maksimalnu dozvoljenu količinu. Iskustva govore da nema potrebe ići preko 24 grejna. Ovde govorimo isključivo o crnom barutu FFF granulacije, a nikako o zameni za crni barut poput Pirodeksa, Tripl sevn i drugih! 

Pucanje iz perkusionog oružja pruža neslućeno zadovoljstvo,  foto: Vlada Mitrović

Nakon baruta se stavlja tanki filcani čep debljine 3 mm, se mora tačno postaviti da celom površinom lepo nalegne na barut. Ukoliko se ne postavi kako je propisano, više šteti nego što koristi. To je razlog što ga pojedini strelci i ne upotrebljavaju. Sledi utiskivanje olovne kugle ili Minijevog oživalnog zrna takođe izlivenog od čistog olova. Pietina preporuka su kugle prečnika  0,454 inča (11,55 mm). Utiskivanje ove kugle polužnim mehanizmom na revolveru, mora biti pažljivao i do kraja, vodeći računa da ne ostane prazan prostor između baruta i kugle.

Kapisliranje se obavlja sa udaračem delimično zapetim, foto: Vlada Mitrović

Obratite pažnju i na tanki prsten koji sa kugle, odseče ivica komore na cilindru. Pojava ovog prstena govori da je kugla ravno “legala” na svoje mesto. Bez obzira da li je u cilindru kugla ili Minijevo zrno, obavezno je podmazivanje svih komora sa čeone strane, kako bi se izbeglo lančano paljenje svih komora ođednom. Za podmaz možete koristiti fabrički podmaz, ili goveđi loj, baš kao na Divljem Zapadu. Nije bitno koji je podmaz, ali svaka komora cilindra sa prednje strane mora da bude potpuno prekrivena podmazom. 

Praktični saveti

Ne igrajete se da stavite filcani čep, a da zato ne stavite podmaz! Nakon svega pažljivo postavljamo kapisle na piston. Može se koristit alat za kapisle ili se to radi pažljivo prstima. Kapisla mora pravilno leći na piston, ali se ne sme koristiti prevelika sila ili udaranje. Kapisliranje pištolja se obavlja s udaračem delimično zapetim “na prvi zub“. Pre pucanja pažnju skrećemo na korišćenje zaštitne opreme: naočara zbog fragmenata kapisle i čestica baruta, antifona i streljačkih rukavica. 

Što se preciznosti tiče citiraću slavnog srpskog strelca Mirka Božića koji mi je rekao: revolverom Ruger Old Armi na crni barut, postizao sam iste grupe pogodaka kao savremenimj revolverom Kolt  Piton. 

Pročitajte još: Čedo Džefa Kupera - Ruger Skaut (FOTO)

 

Ram revolvera je monolitan, a obloge rukohvata od nauljene orahovine, foto: Vlada Mitrović

Zahvaljujući važećem ZOOM prema kome je oružje na crni barut svrstano u kategoriju “C”, možemo bez problema da nabavimo replike kultnih primeraka. Ni kod nas ni u svetu nema primera činjenja krivičnih dela ovom vrstom oružja. Zato ga svi svetski zakonodavci (kao i inaši) tretiraju potpuno različito od savremenog oružja. Jedina moja preporuka bi bila, pre ulaska u divni zadimljeni svet crnog baruta, napravite dobru teoretsku pripremu.

Vlada Mitrović 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.