· · Komentara: 0
Traditions Nitro Fire

Moderna perkusiona puška (FOTO)

Od svog oružja sa sajma u Las Vegasu, koje bih želeo da posedujem, izabrao bih pušku Traditions Nitro Fire

1594976406_nitro-fire.jpg
nitro-fire foto: LJubiša Momčilović

Imao sam priliku da pucam iz mnogo savremenog oružja na sajmu u Las Vegasu. Isprobavao sam najsavremenije puške, optike sa kompijuterima koje same izračunavaju parametere nišanjenja, municiju koja bez problema pogađa metu na jednu milju. Ali nekako, ništa od toga nije moglo da mi ispuni dušu, kao procedura pripreme puške, punjenje sa prednje strane cevi i osećaja kada metak kalibra .50 (12,7 mm), težine 250 grejna, pogodi metu na nekih 70 metara. U pitanju je puška prelepih linija i savršenog balansa. 

Od luka i strele do PA karabina 

Fabričko pakovanje Federal fire stick, od 120 i 100 grejana baruta i presek barutnog punjenja, foto: LJubiša Momčilović

Tokom sajma Shot Show bio sam iznenađen koliko je razvijena oblast oružja i opreme na crni barut, odnosno perkusionog oružja koje se puni manuelno, sa prednje strane cevi (muzzleloader). Lov u SAD predstavlja ozbiljnu industriju u koju su uključeni mnogi proizvođači oružja, opreme, municije, garderobe i svega što prati lov. Ali ono najvažnije je u zakonskoj regulativi, koja se delimično razlikuje od države do države.

Pročitajte još: Savršeno skrojena puška za praktično streljaštvo (FOTO)

Ali, sve se svodi uglavnom na sledeće: lovna sezona se otvara lukom i strelom, potom idu muzzleloader puške i tek onda klasične puške Svako od ova tri tipa oružja ima svoj lovni kalendar a svi lovci pođednake šanse za lov i ulov, bez obzira na tip oružja. Sezonu otvaraju lovci koji love na kratkim distancama, još dok je divljač mirna i ne naplašena, a potom u lovište izlaze lovci sa savremenim puškama, gde daljina ne igra presudnu ulogu, s obzirom na korišćene kalibre i optičke nišane. 

 Procedura punjenja, ubacivanje zrna i potiskivanje kratkom T šipkom, foto: LJubiša Momčilović

Kompanija “Traditions Performance Firearms” je na sajmu u Las Vegasu predstavila potpuno novi koncept spredapunećeg oružja, pod sloganom: “We have changed muzzleloading forever”. Svima koji su pucali iz ovog tipa oružja jasno je gde je najveći problem pri njegovom korišćenju. Radi se o pouzdanosti i konstantnosti barutnog punjenja, crnim barutom. Najčešći način pripreme baruta je  da se on prethodno izmeri i u pojedinačnim “pakovanjima” nosi sa sobom do momenta punjenja. Barut se preko usta cevi sipa u cev i šipkom sabija na njenom dnu. Potom se ubacuje zrno i gura se do kraja cevi kako bi pritislo prethodno ubačeni barut. 

Neravnomerno sagorevanje crnog baruta 

Podkalibarno zrno Smackdaun Carnivore, težine 250 grejna, prečnika .45 za kalibar .50 i  fire stick punjenje (novi i upotrebljeni), foto: LJubiša Momčilović

Pokušajte da zamislite ovaj proces u situacijama kada duva vetar i padaju kiša ili sneg. Kada u takvim vremenskim uslovima, tokom lova, treba da napunite pušku i opalite sledeći metak ili dva. Koja je verovatnoća da će barut ostati suv prilikom sipanja u cev i da će imati isti pritisak i brzinu sagorevanja?

Puška, prelepih linija, balansa i nezaboravnog osećaja pri opaljenju metka kalibra 12,7 mm, foto: Nitro fire

Ovde nije pitanje samo o gubitku preciznosti usled različite količine baruta i brzine sagorevanja, nego i zbog mogućeg zakasnelog i nepotpunog sagorevanja baruta i naglog porasta pritiska unutar cevi. Postoji još jedan problem koji se javlja kod klasičnih pušaka na crni barut. Posle punjenja pušku nije moguće bezbedno isparazniti, tako da mora da se se opali kako bi cev ostala bezbedna i prazna, bez baruta i zrna. 

Na sve navedene mane oružja koje se puni sa prednje strane cevi, firma “Traditions” dala je veoma jednostavno, praktično i genijalno rešenje. Barut je fabrički upakovan u plastične kontejnere, a uz novi sistem punjenja dobili smo rešenje koje će sigurno promeniti budućnost pušaka na crni barut - muzzleloader oružja. 

Jedinstveno rešenje 

Model puške koji koristi novi sistem punjenja je Traditions Nitro Fire. U saradnji sa firmom “Federal” napravljena su dva tipa barutnog punjenja, naziva fire stick od 100 i 120 grejna baruta Hodgdon Triple Eight.

Ovaj barut se isto ponaša (brzina sagorevanja i pritisci) kao i klasični crni barut, ali je daleko čistiji pri sagorevanju što u mnogome olakšava održavanje oružja. Plastični kontejneri se pakuju po 10 komada. Sa punjenjem od 100 grejna baruta, kontejneri su narandžasti, dok je jače punjenje od 120 grejna crvene boje. 

Ubacivanje fire stick pakovanja baruta i postavljanje kapisle, foto: LJubiša Momčilović

Na zadnjem kraju plastičnog kontejnera smešten je otvor za kapislu, koja se ručno ubacuje prilikom punjenja oruzja. Otvor za kapislu je nešto užeg prečnika i zatvoren je sa strane prema barutu, tako da se kapisla ne može postaviti do kraja i ona viri zadnjim svojim delom.

Potiskivanje zrna do kraja cevi dugačkom šipkom, foto: LJubiša Momčilović

Ideja firme “Federal” bila je da se prilikom zatvaranja oružja (zabravljivanja cevi sa glavom), usled pritiska kapisla potisne još 2-3 milimetra u svoje ležište, tada probije tanku plastiku do baruta i da na taj  način dobijemo vodootpornu vezu kapisle i barutnog punjenja. 

Promena koncepta 

Postupak punjenja je ostao isti kao kod svih spredapunećih pušaka. Na ustima cevi se nalazi proširenje koje omogućava da zrno slobodno uđe u njega i da se pravilno smesti u pravcu žlebova u cevi. Tada uz pomoć kratke šipke T oblika gurnemo zrno prvih par cemtimetara, kako bi prešlo prelazni konus i ušlo u žlebove. Potom se dugačkom šipkom zrno gura skroz do kraja cevi, do graničnika koji definiše krajnje mesto zrna. Puška se potom otvara, preklapa i sa zadnje strane cevi ubacuje se fire stick i potom kapisla u otvor predviđen za nju. Zatvaranjem cevi kapisla se utiskuje u svoje ležište u fire sticku i puška je spremna. 

U slučaju da želimo da ispraznimo nitro fire pušku dovoljno je da izvadimo fire stick, smestimo ga na sigurno mesto i sačuvamo za sledeći put. Sa zadnje strane cevi moguće je šipkom za punjenje izgurati zrno ka ustima cevi i tako isprazniti oružje.

Pročitajte još: Bizarna rešenja: Šta je ponudilo godišnje okupljanje proizvođača oružja, municije i opreme u Las Vegasu?

Izbor zrna prilikom testiranja puške Niitro Fire, foto: LJubiša Momčilović

Uz pomoc fire stick barutnog punjenja unapređena je bezbednost oružja, a obezbeđeni konstantni elementi preciznosti i pouzdanosti. Jednostavno i genijalno rešenje koje je na dobrom putu da promeni ceo koncept oružja koje se puni sa prednje strane cevi. 

LJubiša MOMČILOVIĆ 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.