· · Komentara: 0
TEST

Testirali smo novu snajpersku municiju .416 Barrett - evo šta smo zaključili

Izrada premijum snajperskog metka je odlična prilika da se demonstrira da srpski proizvođač municije može da ponudi mnogo više od pristupačne municije za široku potrošnju

baret-m1.jpg
Foto: Igor Todić

Piše Igor Todić

Malo je poznato da se po veličini portfolija i broju kalibara za koje izrađuje municiju "Prvi partizan" nalazi u samom svetskom vrhu. Bio sam iznenađen da je lovcima iz Namibije i JAR prva asocijacija na Srbiju, posle nezaobilaznog Noleta, bila fabrika municije uz Užica!

Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen

Imajući u vidu da se radi o kalibru za čije nam je testiranje neophodno strelište od cela 2 km, izbor je logično pao na jedino civilno strelište koje ispunjava ovaj uslov - "Caričin grad". Budući da bi test podrazumevao i po svim parametrima dalekometno pucanje, danima smo pratili meteorološku situaciju u želji da izbegnemo jači vetar koji bi mogao da utiče na dodatnu disperziju pogodaka izazvanu spoljnim faktorom. Kada su se konačno stekli koliko-toliko optimalni uslovi, zakazali smo celodnevno testiranje.

Baret za dalekometno streljaštvo

Razvojni tim PPU je na testiranje poneo jednu od najboljih serijskih pušaka namenjenu dalekometnom pucanju, koja je ujedno bila i jedina serijska puška u kalibru .416 - Barrett Model 99. Poduži i pun naziv ove puške umnogome opisuje sve detalje koje ona podrazumeva - Barrett Model 99 .416 Barrett Single Shot Bolt Action Rifle 32 Heavy Barrel, Combo Muzzle Brake Optics Rail Bipod Hard Coat Anodized Matte Black.

Pročitajte još: Odlike dvocevki TOZ-63 i TOZ-66 čine da im vreme ne može ništa

Dakle, radi se o jednometnoj pušci sa debelom cevi dužine 813 mm, gasnom kočnicom i nožicama zaštićenom mat crnom anodizacijom. Puška sa svojih 12 kg sa optikom leži veoma stabilno što značajno olakšava pucanje sa nožica, ali skoro isključuje svaku upotrebu iz ruke ili sa priručnog oslonca. Kundak je potpuno ravan i u osi sa cevi tako da trzaj ima samo horizontalnu komponentu. Za kundak te visine montaža je bila malo preniska tako da sam sve vreme nišanjenja morao da guram glavu naniže što prilikom dužeg gađanja počinje da zamara vratne mišiće.

Uspešni balistički proračuni

Inženjeri PPU su se odlučili za 403 grejno teško monolitno zrno izrađeno na CNC strugu od tombaka. U skladu sa novijim trendovima, zrno je imalo dug ožival, čime je maksimiziran balistički koeficijent projektila. Budući da je koeficijent još uvek bio nepoznanica, bio je izazov naći se u meti na 1.000 m.

"Inhalacija" barutnim gasovima

Pucanje iz ove puške je bilo jedinstveno iskustvo. Najveće iznenađenje mi je bio trzaj, odnosno njegovo odsustvo. Moćna i predimenzionisana gasna kočnica bila je više nego efikasna tako da je trzaj bio u rangu slabijih do srednjih kalibara, što strelcu omogućuje potpunu usredsređenost na hitac. Visoka efikasnost kočnice ima svoju cenu, a ona se piše sa znatno višim nivoom buke ali i sa snažnim pritiskom barutnih gasova na lice i sinuse. Toga dana sam ispalio oko 30-40 metaka i osećaj prilikom opaljenja najbliže mogu uporediti sa neprijatnošću nastalu naglim ušmrkavanjem fiziološkog rastvora prilikom inhalacije, čak uz prisustvo slabe mučnine.

Preostalo je još da pušku isprobamo na najvećoj daljini koju smo tog trenutka imali na strelištu - čak 1.840 metara. Bližio se kraj dana pa zbog smanjene vidljivosti nije bilo moguće pucati sa maksimalnim uvećanjem od 24x, već sam morao da ga spustim na 16x, što se pokazalo više nego dovoljnim za dobre rezultate. Uz samo približno sračunat balistički koeficijent nalaženje na meti je zahtevalo izvesno navođenje, a kada sam se pronašao, preostalo mi je još 11 metaka i sve manje prirodnog svetla. Od raspoloživih metaka osam je završilo u meti i svi su se mogli upisati u pravougaonik širine 57 i visine 115 cm.

Odlični prvi rezultati

Velika vertikalna disperzija pogodaka bila je posledica odstupanja u početnoj brzini, što za ovu fazu prototipa nije neočekivano, ali je zato horizontalna disperzija od oko jednog minuta ugla (MOA) pokazala potencijal kojim ova laboracija raspolaže.

Pročitajte još: U jednom komadu oružje za lov i samoodbranu: Ruger je stigao - pravac strelište (FOTO)

Prvi rezultati bili su vrlo dobri, ali ukoliko postoji ambicija da budete u svetskom vrhu sa .416, što je neskrivena težnje PPU, bilo je jasno da do konačnog rešenja nedostaje još nekoliko koraka. Svi rezultati ovog testiranja pažljivo su prikupljeni i zapisani, a kasnije evaluirani sa ciljem da se izbirljivom američkom, pre svega vojnom, tržištu ponudi snajperski metak visoke pouzdanosti i performanse.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.