· · Komentara: 0
Neobično oružje

Niska cena pobedila nepreciznost i nepraktičnost: U SAD luduju za OVOM NAPRAVOM (FOTO)

Smatrajući kako ovakav pištolj nema svrhe i smisla u moderno doba, nismo mu pridali pažnju, međutim, stvarnost nas je po ko zna koji put demantovala

1594807171_Altor.jpg
Altor - foto: Eltor Corporation

Na ovogodišnjem sajmu Šot Šou u Las Vegasu, među obiljem novih modela kratkocevnog oružja zapazili smo i vizuelno krajnje nedopadljivu novotariju koju je predstavila nama nepoznata američka firma “Eltor Corporation” iz Finiksa u Arizoni. Na prvi pogled, bilo je uočljivo kako se radi o pojednostavljenom dizajnu jednometnog oružja, još prostije konstrukcije nego što je bio čuveni Liberator FP45 iz vremena Drugog svetskog rata, a jednim delom nalik nešto kasnije napravljenom “Deer gun” za CIA. 

Pročitajte još: Najbolji i najlepši malokalibarski pištolj IKADA PROIZVEDEN (FOTO)

Okidanje je nekonvencionalno jer se obarač aktivira otpuštanjem kao što čine korisnici kompaund lukova u streličarstvu, foto: Eltor Corporation

Tipično za američko shvatanje vatrenog oružja, niska cena i agresivna propaganda mogu da izdejstvuju deo tržišnog kolača doslovno svačemu što se ponudi na pravi način. Budući da osnovna verzija u kalibru 9x19 mm košta tek 129 dolara, a ona u slabijem kalibru 9x17 mm je deset dolara jeftinija - dovelo je do situacije da izvesna kategorija korisnika prihvati Altor pištolje kao korisnu alatku. 

Idealan za skriveno nošenje 

Fabrika ga deklarativno predstavlja kao idealno kompaktno oružje namenjeno samoodbrani, jer  dimenzijama ne opterećuje korisnika. U tom smislu, opisano je kao se on može prenositi u kutiji u alat, džepu jakne, kaseti automobila i gde sve još ne, a napasnik neće primetiti da ste naoružani sve do momenta kada je korisniku neophodna zaštita. 

Tehnički posmatrano, Altor je uprošćno oružje do krajnjih granica sa samo šest delova, foto: Eltor Corporation

Objektivno posmatrano, ovo je svojevrsni nonsens jer osnovni principi odbrane života i imovine zasnivaju se na nekim drugim postavkama. Osim toga, na američkom tržištu polovnog oružja, mogu se pronaći izvrsno očuvani primerci znatno moćnijih i efikasnijih pištolja i revolvera malog formata, tek nešto malo skuplji od maloprodajne cene Altora. Dalje, reklamirano je kako ova i slične spravice mogu vrlo efikasno da posluže za odbranu od raznih divljih životinja prilikom boravka u prirodi, počev od zmija do krupnih predatora. Daleko od istine i realnosti, ali ako se neki američki kamper, ribolovac ili drugi hobista oseća sigurnije sa ovim u džepu ili rancu - neka mu tako bude. 

Minimalizam na delu 

Sve neodoljivo podseća na takozvana “zip” oružja koja se u SAD uobičajeno izrađuju u domaćoj garažnoj radinosti, foto: Eltor Corporation 

Tehnički posmatrano, Altor je uprošćeno oružje do krajnjih granica sa samo šest delova. Osim polimerskog usadnika i držača udarne igle, tu su još i udarna opruga, cev, zatvarač i igla izrađeni od nerđajućeg čelika. Sve neodoljivo podseća na takozvana “zip” oružja koja se uobičajeno izrađuju u domaćoj garažnoj radinosti već decenijama, ali tu prestaju sve sličnosti. 

Način punjenja i pripreme za upotrebu je neobičan. Cev se zakretanjem odvoji od sklopa, pa potom metak umetne sa prednje strane zatvarača. Kako bi se metak ispravno postavio na svoje mesto, neophodno je blago povući okidač unazad kako bi se izbegao kontakt sa vrhom udarne igle. Potom se cev vrati i oružje je spremno, a kočnicu predstavlja mogućnost blagog pomeranja cevi u smeru kretanja kazaljke na satu. Okidanje je takođe nekonvencionalno, jer se obarač aktivira otpuštanjem kao što čine korisnici kompaund lukova u streličarstvu. 

Za kratka rastojanja 

Cev se zakretanjem odvoji od sklopa, a potom metak umetne sa prednje strane zatvarača, foto: Eltor Corporation

Prema rečima američkih novinara koji su bili u prilici da isprobaju Altor, provizorni nišani ne omogućavaju plasiranje hica iole tačno na udaljenostima većim od par metara, što nije sprečilo tamošnje entuzijaste da montiraju optičke refleksne nišane, neki čak i prigušivače. Zanimljivo, neki su na taj način uspevali da ostvare pogotke u grudnu metu čak i na daljini od 25 jardi, ali to definitivno nije ono što se od jednog ovakvog oružja očekuje. Trzaj je prihvatljiv iako je opšta ergonomija sprave daleko od optimalne, a masa je oko 300 grama. 

Pročitajte još: Estetski “ispad” teksaškog miksa ZBUNJUJE ljubitelje oružja

Usled primenjenih materijala (nerđajući čelik i polimer) naglašava se kako Altor ne iziskuje neko naročito održavanje, ali to generalno ne doprinosi ukupnoj oceni uspešnosti. Po američkim kolegama jedina racionalna primena se može pronaći kod osoba koje se bave smeštajem životinja u tipskim azilima ili se bave uzgojem krupne stoke, pa se periodično suočavaju sa potrebom plasiranja samilosnog hica kada i ako određena životinja pati, a veterinarska specijalizovana služba ne može da stigne blagovremeno. Deluje surovo, ali takve situacije se dešavaju. Za sve ostalo, postoje neuporedivo bolja rešenja.

Milan Milanović

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.