· · Коментара: 0
СРБИЈА

Шта је са СРПСКИМ ТУРИЗМОМ? Резервације се масовно ОТКАЗУЈУ, сви путују у ПОСЛЕДЊЕМ МИНУТУ

У Београду је отворено 35 хотела и у њима је попуњена свака десета соба.

1594296840_sobe.jpg
Фото: Пиксабеј

Компетан туризам је постао "ласт минит", јер се масовно отказују резервације и тражи новац назад. Ово је нарочито изражено у већим градовима у последњих неколико дана, јер људи осећају несигурност од ковида 19, али и протеста који су били.

Прочитајте још: Неки ће бити и ПРОТЕРАНИ! Како се враћају ЗАРАЖЕНИ СРБИ из Грчке? Постоје ТРИ варијанте

Ако је за утеху, ситуација је иста у Софији, Будимпешти, Бечу, Прагу....

- Земље ЕУ немају намерну да отварају границе да би стимулисале своје грађане да путују по отаџбини, што је и безбедније за њих, а једино ми стимулишемо одмор у иностранство - каже Георги Генов, директор ХОРЕС Удружења хотелијера.

Чекају госте Фото: Пиксабеј
Завршено још пет хотела у Београду, али никада нису отворени...

Ситуација у хотелима Србије је далеко од добре. Нарочито је лоше у престоничким хотелима где је отворено 35 објеката, односно сваки трећи. У јуну је било отворено 48 београдских хотела.

- Од почетка године у Србији је категорисано пет нових хотела и још један у околини, а не могу да кажем да су отворени, јер нису ни имали прилике да почну да раде - истиче Генов.

Број резервација пао испод 5%

У Новом Саду је отворено 11 хотела и попуњени су 19,5 одсто. У Крагујевцу и Нишу је отворено пет, односно шест објеката и раде са око шест одсто капацитета. У градским хотелима одседају искључиво пословни људи или странци који живе у овим објектима, јер туриста уопште нема.

Број кревета
У Србији постоји око 30.000 хотелских лежајева, а Београд има 7.500 кревета.

Прочитајте још: Овогодишње летовање ће, можда, бити СТЕЈКЕЈШН, а да ли знате шта је то?

После благог опоравка српског туризма у јуну, у последњих неколико дана број резервација је пао на око пет одсто!

Промет у ресторанима је до 25 одсто.

- Гости су од прошлог понедељка почели да отказују резервације плашећи се повећаног броја заражених, а од почетка протеста су почели да отказују и смештај у бањама и на планинама и сада траже и аванс - истиче председник Удружења хотелијера Геори Генов.

Кафане су празне Фото: Пиксабеј

Удружење хотелијера је веома забринуто зато што је и промет у градским ресторанима до 25 одсто, односно, промет је за 75 одсто мањи него лане у истом периоду!

Бање су зарађивале од улазница за базене.

Међутим, још је опасније то што бање током јула и августа оставарују половину годишњег промета, јер велики прихода долази од продаје улазница за отворене базене.

- Хотелијерима једино преостаје да чисте, перу, бришу и поштују мере здравствене заштите, да чувамо здравље и објекте - истиче Генов.

Прочитајте још: Најпопуларнији сувенир НА СВЕТУ кошта 117 динара и купио га је сваки ТУРИСТА, а да ли сте знали да су измишљени због КОСМОНАУТА?

У Удружењу хотелијера кажу да се многи власници објеката носе мишљу да затворе хотеле на девет месеци. То не би била заједничка него појединачна одлука.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.