· · Коментара: 0
Енигма

Имао је ужарену главу и летео је изнад града: Научник описао необичну појаву са којом се сусрео очи у очи

Један од најстаријих, али веома детаљних описа „неидентификованог летећег објекта” потиче из 18. века и начинио га је очевидац, Кромвел Мортимер, британски лекар, антиквар и секретар Краљевског друштва у Лондону. Његов приказ необичне појаве на небу, сматрају уфолози, може се упоредити са данашњим УФО извештајима и представља можда прву научну опсервацију овог феномена!

Citavu-noc-stanovnici-Nirnberga-su-1561.-godine-mogli-da-posmatraju-cudne-letece-objekte.jpg

Чудне појаве и објекти на небу запажани су током историје и постоје записи о њима, а у већини случајева дешавања у ваздуху могу да се сврстају у природне атмосферске феномене и на тај начин објасне. Добар  пример су „крваве кише” из хронике Ханса Глосера, настале средином 1550-их година. Или појава „парфелије”, у метеорологији позната као преламање сунчевих зрака на леденим кристалима у атмосфери.

Прочитајте још: Руски научник тврди да ванземаљци постоје, а он зна где и како нас контролишу

Кромвел Мортимер
Фото: Архива Новости

Оваква дешавања добила су назив „Фортов феномен”, по Чарлсу Хој Форту, писцу с почетка 20. века који је у „Књизи проклетих” сакупио феномене какве наука није узимала у обзир или није умела да објасни, па их је одбацила.

Постоје, међутим, и сведочанства која не иду на руку скептицима. Треба само поменути „рат НЛО-а” на небу изнад Нирнберга 14. априла 1561. године, као и извештај Кромвела Мортимера, лекара и секретара Краљевског друштва у Лондону о ужареној светлећој лопти из 1742. године. Он посебно интригира, јер је то први пут да неко из научне заједнице износи запажање ове врсте. Мортимер је свој извештај објавио у „Филозофским трансакцијама”, научном часопису Краљевског друштва, 1743. године.

Лекар Мортимер је 1742. године написао први стручан извештај о НЛО.

Догађај се збио у вечерњим сатима 16. децембра, када се Кромвел Мортимер враћао кући, у Вестминстер. Он се налазио у Сент Џејмс парку када му је необична појава на небу привукла пажњу:

„Видео сам светло како се подиже изнад дрвећа и кућа на југу и прво сам помислио да је то „ракета на небу”. Међутим, када се подигла до висине од око 60 метара, она је започела кретање паралелно са хоризонтом, али у виду таласања, и затим је отишла од севера према истоку преко кућа”.

Овде је виђен НЛО
Фото: Архива Новости

За то време колико га је посматрао, сведок догађаја даје врло детаљан опис, уз напомену о објекту да је „његово кретање било веома споро”, као и да је „имао више од пола минута на располагању, што је било довољно да појаву сагледа у потпуности”.

НЛО је летео 30 секунди, а метеор пролази краће.


Ако се узме у обзир да је реч о 30 секунди или дуже, када би у питању био метеор или сличан објекат, то би било његово најдуже посматрање до сада познато. Ово време док је објекат полако прелазио преко неба омогућило је да секретар Краљевског друштва начини скицу светлећег предмета не превише високо изнад себе, како напомиње, и дијаграм путем којег објашњава појединости његовог изгледа и кретања.

Кромвелов извештај
Фото: Архива Новости

“Чини се да је то била светлост пламена, који се креће уназад због отпора који му ствара ваздух. Блистава ватра као од ужареног угља, била је ограничена тамо где јесте у делу где је био потпуно непрозиран: као у обручу од гвожђа.

Можда је видео лоптасту муњу?

Она издуживала у траг, или реп пламена, много блиставија и продужавала се постепено бледећи, тако да је била прозирна на више од половине своје дужине. Глава је била величине око 1,5 метар у пречнику; реп близу девет метара и дебљине око трећине метра”.

Имао је ужарену главу
Фото: Архива Новости

Многи су спекулисали током претходних векова о томе шта је могло да буде то што је Мортимер видео и забележио. Претпостављало се и да је била у питању лоптаста муња, али је за тај феномен познато да не траје више од неколико секунди, мада постоје неки изузеци који укључују геофизичке илуминације виђене на разним местима широм света.

Прочитајте још: На небу се појавила "црвена лопта од ватре" која је пратила авионе: Приче пилота и данас су обавијене велом мистерије

Данас је тешко проценити са сигурношћу шта је Кромвел Мортимер посматрао на небу то вече 1742. године, враћајући се из Краљевског друштва Лондона. Али се не може ни оспорити да је ово доказано један од најдетаљнијих извештаја о аномалним небеским феноменима из тог периода историје, виђен очима научника.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.