· · Коментара: 0
ЕНИГМА

Истина је потпуно другачија! После више од једног века ОТКРИВЕНО КАКО ЈЕ УБИЈАО ЏЕК ТРБОСЕК

Пет жртава, тројица осумњичених, две полиције и један град - постоји много теорија ко је био Џек Трбосек, а сада се појавила нова.

1593596217_Depositphotos_365124690_xl-2015.jpg
Фото: Депозит

Једно је сигурно - од Џека Трбосека су многи имали користи. Пре свега, новинари, јер је он био прва права сензационалистичка вест која је, практично, инаугурисала штампу. Од њега и данас многи имају вајде, а највише туристички радници Лондона.

Мрачни Лондон 19. века Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Њена изградња УСПОРИЛА ЈЕ ЗЕМЉУ: Да ли знате због које грађевине ДАН ТРАЈЕ ДУЖЕ? (ВИДЕО)

Коме је одговарало да Џек Трбосек настави да убија? Научници мисле да су то новинари!

Само је новинарима одговарало да убија.

Око четири часова ујутру 31. августа 1888. године у уличици Бекс Роу у источном делу Лондона Чарлс Крос је пронашао прву жртву пререзаног врата. Овај сиромашни крај Вајтчапел данас је стециште алтернативног Лондона, геј-клубова и бохо-пијаца, а у то време су овде живели најсиромашнији људи. Крај су звали "полни континент".

Прва жртва Фото:Youtube/ screenshot Jack The Ripper Tour

- Више од једног века је постојала теорија да је Џек Трбосек убијао проститутке, али није било тако, осим последње, то су биле несрећне средовечне жене склоне алкохолу  - каже Алан Мос, бивши полицајац.

Мери Ен Николс (47), коју су сви знали као Поли, имала је петоро деце и мужа који ју је оставио. Она се одала алкохолу, али није била проститутка.

Осим Мери, ни једна жртва није била проститутка.

Осам дана каније пронађена је друга жртва пререзаног врата Ени Чепмен (42) која је, такође, имала двоје деце, мужа и проблем са алкохолом. Није била проститутка. Штампа је ликовала!

Новине обавештавале полицију
Тада је Лондон имао 15 вечерњих листова!

- Прву вест о убиству објавила је "Пал Мал Газета", а онда су причу почели да прате сви и имали су много костити - каже Џудит Робстоум, криминолог.

То је било време зачетка штампе када је 75 одсто мушкараца у Лондону било писмено, штампано је 15 вечерњих листова, новине су коштале пени и тиражи су постали астрономски! Полиција је била немоћна и детаље убистава је дознавала из новина.

У Лондону се сваког дана организују туре "ЏЕк Трбосек" за туристе

Последње убиство догодило се 9. новембра и било је, практично, испровоцирано. Наиме, пошто је полиција имала осумњичене, али сви су имали алиби, није било ухапшених, па су тиражи драматично падали. Новине су стално освежавале причу о убиствима, измишљали имена убици, али ништа није помагало.

Како је изгледао Џек?
Новине су писале да је висок 165 сантиметара, има црне бркове и пореклом је Јеврејин!
Тиражи су падали док новинама није стигло писмо Џека Трбосека и обећање да ће поново убити!

Све док није стигло писмо Лондонској новинаској агенцији. Наводно га је написао лично Џек Трбосек и тако се први пут потписао. Обећао је ново убиство.

Следећа три убиства, а пре свега Елизабет Страјд, Швеђанке, која, такође није била проститутка, нису била доследна. Последње ноћи Џек Трбосек је напао Кетрин Едоус (сиромашна и склона алкохолу, али не проститутка ) и Мери Џејн Кели (најмлађа и једина проститутка) десило се у року од сат времена. Свима је ножем пререзан врат, а Мери је буквално распорена.

- Нова убиства удахнула су живот новинама који су још тада створили фаму око тога да Џек Трбосек убија проститутке, што није било тачно и данас је то доказано, а убица није био доследан, па данашња форензика сматра да је реч о неколико њих - истиче Џудит Робстоум.

Прочитајте још: "Да, пријатељу мој, то су црне богиње“: ПОЗНАТИ УМЕТНИК у Москву донео заразу, а онда је почела ТРКА СА СМРЋУ

Последње ноћи Џек Трбосек је кредом на зиду код тела написао: "Јевреји неће бити оптужени ни за шта" и заувек нестао. Једана од теорија била је да је реч о доктору, друга да је обућар, трећа да је неко из краљевске породице, а данас полиција мисли да је реч о групи људи.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.