· · Коментара: 0
НАУЧНИЦА

Мелеми ЦАРИЦЕ Зоје стари ХИЉАДУ година први пут објављени на СРПСКОМ

Већина руских књегиња и царица је добро познавала рецепте народне медицине - посебно еликсире лепоте и младости. Међу лепим крунисаним главама издвајала се Зоја-Евпраксија - прва жена у Европи која је написала научни медицински трактат.

FreakzFun2.PNG
Лепа и мудра Фото: Youtube/ screenshot Freaky Fun

Евпраксија је била унука руског кнеза Владимира Мономаха. Још од малена паметну кнегињицу је фасцинирала магија траварства. Евпраксија је проучавала лековито биље у Кијево-Печерској лаври, која је у то време била чувена због легендарних монаха-лекара Антоња, Агапита и Пимена.

Прочитајте још: Свињска маст лечи гинеколошке проблеме и бронхитис, а ми вам откривамо ТАЈНЕ РЕЦЕПТЕ

Евпраксија је рођена 1108. године у породици кнеза Мстислава Владимировића. Са 13 година Евпраксија је постала невеста Алексија Комнина, сина византијског цара. После венчања  изабрала је име Зоја, што значи "живот". Рускиња је била толико вешта у траварству да су је византијски лекари прогласили врачаром.

Изузетна жена Фото: Youtube / screenshot Freky Fun
Изабрала је име Зоја - "живот", а у Византији су је сматрали врачаром!

Почетком прошлог века у библиотеци Фиренце пронађен је тајанствени рукопис са рецептима древних еликсира и чудотворних лекова. Овај средњовековни манускрипт је изазвао праву сензацију: научници су дошли до закључка да је ауторка књиге унука руског кнеза Владимира Мономаха, византијска царица Зоја Евпраксија.

Маска за лепоту
У рукопису има доста рецепата не само за здравље него и за лепоту. На пример, за подмлађивање коже Зоја саветује направити мелем од иситњеног семена роткве, горког бадема и старог вина. А против бора, по мишљењу царице, ефикасно делује крема од диње и креп ђумбира: "Иситни у прах суве корице диње и креп ђумбир. Раствори ову смесу у малој количини вина и стави мелем на лице. Касније испери лице са брашном од сочива".
Лечила је болести срца и давала је локалну анестезију приликом хируршког захвата!

Књигу Зоје "Мелеми" сада сматрају медицинском енциклопедијом, у којој је ауторка систематизовала сва напредна знања свог века. Ефикасност многих рецепата племените траварке потврђују и савремени научници. За византијску царицу није представљало проблем да направи лек против болести срца или средство за општу и локалну анестезију током хируршког захвата. У њеном манускрипту постоје савети чак и "за лечење самртника".

Прочитајте још: Досад НЕПОЗНАТЕ чињенице о Владимиру Путину: Дан почиње у базену, а кад му је тешко користи ПОСЕБНУ НАМИРНИЦУ

Видарка Фото: Youtube / screenshot Freky Fun


Добродеја је надимак који су јој дали Руси. То је превод са грчког њеног правог имена - Евпраксија, али у исто време и животни кредо прве руске жене научнице.

Руси су је од милоште звали Добродеја.

"Мелеми царице Зоје" стари хиљаду година први пут су објављени на српском језику у магазину "Руског травара".

Прочитајте још: Лековита печурка АГАРИКУС топи килограме и убразава метаболизам

Савети Зоје Добродеје:

  • Ако те боли глава и сузе ТИ очи, изгњечи алое и шафран, помешај их са жуманцетом и сирћетом. Утрљај овај мелем између очију.
  • Против болести плућа и искашљавања крви веома добро средство је семе мирођије. Иситни га и узимај са медом.
  • Сируп од сока јабуке, дуње, нара, киселог грожђа, крушке и руже побољшава рад јетре и срца, спречава мучнину, повећава апетит и весели душу.
  • Ако имаш кашаљ - скувај кашу од јечма, додај мед и бели бибер и конзумирај. Или испеци црни лук на жару и узимај.
  • Мајоран помаже код болести бубрега, подстиче на мокрење и зауставља грчеве у стомаку. Сок мајорана такође побољшава вид.
  • За болесну јетру постоји чудотворан лек. Стави оригано у лонац са водом и кувај док не остане само трећина напитка. Конзумирај са медом па ћеш бити изненађен резултатом.
Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.