· · Komentara: 0
NAUČNICA

Melemi CARICE Zoje stari HILJADU godina prvi put objavljeni na SRPSKOM

Većina ruskih knjeginja i carica je dobro poznavala recepte narodne medicine - posebno eliksire lepote i mladosti. Među lepim krunisanim glavama izdvajala se Zoja-Evpraksija - prva žena u Evropi koja je napisala naučni medicinski traktat.

FreakzFun2.PNG
Lepa i mudra Foto: Youtube/ screenshot Freaky Fun

Evpraksija je bila unuka ruskog kneza Vladimira Monomaha. Još od malena pametnu kneginjicu je fascinirala magija travarstva. Evpraksija je proučavala lekovito bilje u Kijevo-Pečerskoj lavri, koja je u to vreme bila čuvena zbog legendarnih monaha-lekara Antonja, Agapita i Pimena.

Pročitajte još: Svinjska mast leči ginekološke probleme i bronhitis, a mi vam otkrivamo TAJNE RECEPTE

Evpraksija je rođena 1108. godine u porodici kneza Mstislava Vladimirovića. Sa 13 godina Evpraksija je postala nevesta Aleksija Komnina, sina vizantijskog cara. Posle venčanja  izabrala je ime Zoja, što znači "život". Ruskinja je bila toliko vešta u travarstvu da su je vizantijski lekari proglasili vračarom.

Izuzetna žena Foto: Youtube / screenshot Freky Fun
Izabrala je ime Zoja - "život", a u Vizantiji su je smatrali vračarom!

Početkom prošlog veka u biblioteci Firence pronađen je tajanstveni rukopis sa receptima drevnih eliksira i čudotvornih lekova. Ovaj srednjovekovni manuskript je izazvao pravu senzaciju: naučnici su došli do zaključka da je autorka knjige unuka ruskog kneza Vladimira Monomaha, vizantijska carica Zoja Evpraksija.

Maska za lepotu
U rukopisu ima dosta recepata ne samo za zdravlje nego i za lepotu. Na primer, za podmlađivanje kože Zoja savetuje napraviti melem od isitnjenog semena rotkve, gorkog badema i starog vina. A protiv bora, po mišljenju carice, efikasno deluje krema od dinje i krep đumbira: "Isitni u prah suve korice dinje i krep đumbir. Rastvori ovu smesu u maloj količini vina i stavi melem na lice. Kasnije isperi lice sa brašnom od sočiva".
Lečila je bolesti srca i davala je lokalnu anesteziju prilikom hirurškog zahvata!

Knjigu Zoje "Melemi" sada smatraju medicinskom enciklopedijom, u kojoj je autorka sistematizovala sva napredna znanja svog veka. Efikasnost mnogih recepata plemenite travarke potvrđuju i savremeni naučnici. Za vizantijsku caricu nije predstavljalo problem da napravi lek protiv bolesti srca ili sredstvo za opštu i lokalnu anesteziju tokom hirurškog zahvata. U njenom manuskriptu postoje saveti čak i "za lečenje samrtnika".

Pročitajte još: Dosad NEPOZNATE činjenice o Vladimiru Putinu: Dan počinje u bazenu, a kad mu je teško koristi POSEBNU NAMIRNICU

Vidarka Foto: Youtube / screenshot Freky Fun


Dobrodeja je nadimak koji su joj dali Rusi. To je prevod sa grčkog njenog pravog imena - Evpraksija, ali u isto vreme i životni kredo prve ruske žene naučnice.

Rusi su je od milošte zvali Dobrodeja.

"Melemi carice Zoje" stari hiljadu godina prvi put su objavljeni na srpskom jeziku u magazinu "Ruskog travara".

Pročitajte još: Lekovita pečurka AGARIKUS topi kilograme i ubrazava metabolizam

Saveti Zoje Dobrodeje:

  • Ako te boli glava i suze TI oči, izgnječi aloe i šafran, pomešaj ih sa žumancetom i sirćetom. Utrljaj ovaj melem između očiju.
  • Protiv bolesti pluća i iskašljavanja krvi veoma dobro sredstvo je seme mirođije. Isitni ga i uzimaj sa medom.
  • Sirup od soka jabuke, dunje, nara, kiselog grožđa, kruške i ruže poboljšava rad jetre i srca, sprečava mučninu, povećava apetit i veseli dušu.
  • Ako imaš kašalj - skuvaj kašu od ječma, dodaj med i beli biber i konzumiraj. Ili ispeci crni luk na žaru i uzimaj.
  • Majoran pomaže kod bolesti bubrega, podstiče na mokrenje i zaustavlja grčeve u stomaku. Sok majorana takođe poboljšava vid.
  • Za bolesnu jetru postoji čudotvoran lek. Stavi origano u lonac sa vodom i kuvaj dok ne ostane samo trećina napitka. Konzumiraj sa medom pa ćeš biti iznenađen rezultatom.
Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.