· · Коментара: 0
Пушка

Адреналински изазов - у лов на афричког бивола пушком скромне кинетичке енергије

Припреме за сафари донеле су ново искуство као и задовољство које прати свако, на тежи начин, остварено достизање циља.

afrika.jpg
африка Игор ТОДИЋ

Крокодили и нилски коњи убију више људи него све остале животиње “велике петорке” заједно, али разлог тога је што људи свакодневно залазе у њихов животни простор, одлажењем по воду, купањем или пецањему реци и пловидбом по водотоковима. Ипак, уколико посматрамо искључиво ловце, постаје јасно да највећи број напада потиче од бивола и да је лав "мала маца" за овог пргавог џина тешког и до једне тоне.

 

 

Дивљи афрички биво је познат као најопаснија животиња црног континента.

Највећи и најчувенији ловци на крупну афричку дивљач око једне ствари су једногласни - за бивола је потребно дебело и тешко зрно довољно тврдо да осигура прострел и што бржи следећи хитац, јер само у једној секунди ловац и плен могу заменити улоге.

Марлин 1895 Гуиде Гун калибра .45/70 Говернмент

С обзиром на то да закон о ловству ЈАР дефинише минимални калибар, али не и кинетичку енергију, одлучио сам да понесем проверени Марлин 1895 Гвид Ган калибра .45/70 Гавермент. Ово је скраћена верзија стандардног модела, са цеви дугом само 47 цм што је, уз тежину од 3,2 кг чини врло компактном и брзом за маневрисање, а тиме и идеалном за лов на бивола, у коме је хитац преко 50 м редак.

Марлин против бивола

Прецизност пушке далеко превазилази потребну за овај задатак: групе погодака са оптичким нишаном су, у зависности од лаборације, износиле од 25-30 мм на 100 метара. Оригинални механички нишани су релативно ситни и не превише уочљиви, а нишанска слика коју дају врло је слична оном на "Заставиним" карабинима, због чега нешто веће групе (око 60 мм) нису биле изненађење. Из жеље да будем што ближи ситуацијама које су доживљавали ловци из златног доба лова (крај 19. и почетак 20. века), одлучио сам да не користим оптику или колиматор, већ да потрагу сузим на брзе механичке нишане.

Прочитајте још: Не отписујмо олако Марлин Модел 336 који је већ 170 година ловачка икона у САД

Гоуст ринг је најближи диоптерском нишану са великим отвором, сматра се најбржим механичким нишанима

Пушку сам опремио најдужом Пикатини шином коју сам могао да нађем за овај модел, како бих у будућности могао да користим различите врсте нишана и опреме за лов. Гоуст ринг је најближи диоптерском нишану са великим отвором, сматра се најбржим механичким нишанима и стога су често заступљени на војном оружју. Одабрао сам подешавајуће нишане реномираног италијанског произвођача ЛПА који се врло брзо монтирају и скидају са Пикатини шине. Додатна висина шине и задњег нишана, захтевало је израду нове и више мушице. Да бих добио на видљивости и брзини нишањења која је, показало се касније, била више него добродошла, уградио сам и црвено оптичко влакно.

Једноставне, али кључне дораде

Оригинални цевасти магацин капацитета четири метка био је значајно краћи од цеви што је остављало простора да се, уградњом дужег модела, капацитет оружја повећа на 5+1 метак. Ово је релативно једноставна дорада уз малу назнаку да би требало обратити пажњу да се монтажа/завртањ са претходног, краћег магацина стањи довољно да између ње и цеви може да се провуче папир, како не би стварао још једно непотребно чвориште. Ово сам научио на тежи начин, јер сам тек на стрелишту увидео да је група погодака удвостручена, што је значило поновно растурање магацина и скраћивање "старе" монтаже/завртња до нивоа када више није било контакта са цеви.

Непожељан клик

Оригинални цевасти магацин замењен је дужим моделом

У тежњи да направе што сигурније оружје, "Марлин" је дуплирао заштиту; поред кочнице на сандуку ту је и халф-kок положај, у коме је ударач натегнут само до првог зуба, када је оружје савршено безбедно, јер игла не долази до каписле па чак ни приликом пада неће доћи до нежељеног опаљења.

С друге стране, повлачењем окидача није могуће опаљење све док се ударач у потпуности не повуче у крајњи положај. Проблем са кочницом је што она не блокира ударач већ само поставља препреку између њега и игле. На овај начин приликом повлачења окидача ударач ће полетети ка игли и направити онај снажан, метални, издајнички звук клик, а метак ће остати неиспаљен. Ово није безбедносни проблем, али уколико се деси у лову, дивљач ће вас непогресиво чути и лоцирати и тешко ће вам дати другу прилику. Срећом, ово сам увидео већ на стрелишту током тренинга, тако да сам моментално и трајно уклонио ту допунску кочницу.

Прочитајте још: Како направити фиксне ножеве, ниске цене, али високог квалитета и употребљивости? Одговор је - ДРОП ФОРГЕД

Незаобилазан је био и један метак напуњен са 22,5 г сачме против змија

У жељи да увек при руци имам довољно муниције, на кундак сам поставио кожну образину са носачем за пет метака, у коме сам увек имао и неколико метака са зрнима меког врха, у случају да ми ловачка срећа донесе сусрет са неком од ситније и мекше дивљачи. И наравно, незаобилазан је био и један метак напуњен са 22,5 г сачме пречника 2,4 мм (В0= 300 м/с), за случај потребе да се елиминише змија којих је било доста.

Лично поштујем ове гмизавце и никада их не дирам приликом случајног сусрета у природи, али њихово присуство у непосредној близини кућа се не сме толерисати.

 

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.