· · Коментара: 0
Пиштољ Б-Т УСВ П

ЈЕДИНА “дуга деветка” од лаке легуре на свету (ФОТО)

Швајцарски произвођач одлучио је да конкурише Глоку, али уместо полимерског рама изабрао је титанијумску легуру

1593685184_B-T.jpg
Б-Т фото: Д. Шапоњић

Иако је Б-Т фирма првенствено позната по далекометним пушкама пре две године одлучили су да закораче на тржиште краткоцевног оружја. У Нирнбергу су представили свој пиштољ са унутрашњим ударачем. 

Прочитајте још: "Ружно паче" у новом руху

Савршена ергономија олакшава руковање, фото: Д. Шапоњић

Формални крај производње легендарног пиштоља Сфинкс и банкрот компаније очигледно не значи да се ово оружје неће више појављивати у понуди. Класични пиштољи се већ нуде под новим именом Феникс, а Б-Т је изложио своју верзију означену као модел УСВ П у калибру 9 мм Пара. Иако се конструкционо у највећој мери ослања на модификовану платформу "Чешке Збројовке" УСВ П је јединствен, јер је засад једини пиштољ овог калибра са великим капацитетом и унутрашњим ударачем, који има рам од лаке легуре, а не од полимера.

Угласти изглед, фото: Д. Шапоњић

Нисмо сигурни у којој мери то представља реалну предност (и да ли је то уопште предност), али је свакако куриозитет у области где Глок и његови клонови апсолутно доминирају. Швајцарци очигледно циљају на још увек бројну популацију традиционалиста, који радије бирају метал уместо пластике, макар и науштрб веће цене, масе и нешто захтевнијег одржавања.

Службено оружје такмичарске прецизности

 

Очигледна сличност са породицом Сфинкс пиштоља, фото: Д. Шапоњић

Нови Б-Т пиштољ има препознатљиву, угласту силуету која увелико подсећа на Сфинкс-3000, али без репа ударача на задњој страни навлаке. Облик и димензије рукохвата допуштају савршен хват, без обзира на величину шаке стрелца. Највећа ширина пиштоља је прихватљивих 35 мм, али мерено преко обостраних команди устављача навлаке. У суштини, битнија вредност је обим рукохвата у зони окидача. Са задње стране је измењив обухватни гумени инсерт, који обједињује странице дршке и задњи део рукохвата, па свако може да нађе одговарајући формат за себе.

 Прецизно уклопљене површине, фото: Д. Шапоњић

Израда и уклапање делова уз минималне толеранције су очекиване за произвођача који највећи део своје продукције испоручује специјалним јединицама широм света. Загарантована прецизност од 30 мм на даљини од 25 метара у пракси је често и боља, што службени пиштољ са цеви дугом 112 мм ставља раме уз раме са такмичарским оружјем. Притом, загарантован животни век цеви је 75.000 испаљених метака! Маса од 960 грама укључује и празан оквир капацитета 17 метака, а на располагању су још и верзије са капацитетом од 10, 19 и 30 комада.

Одлично окидање

Прави формат за службено оружје, фото: Д. Шапоњић

Дугме за избацивање оквира може да се премести са леве на десну страну. У предњем делу рама је Пикатини шина за монтажу тактичке светиљке са ласерским обележивачем, а полуга за расклапање има неуобичајено велике димензије и чудан, троугласт облик. Окидач са интегрисаном полугом осигурача (попут Глока) дефинитивно је најбољи од свих стрике-фиред (са унутрашњим ударачем) пиштоља, које сам до сада имао прилике да испробам. Нископрофилна навлака је ради сигурније манипулације добила нарецкане површине за репетирање и у предњем делу као и одличне широке, јасно видљиве борбене нишане.

Прочитајте још: Да ли монтаже за оптички нишан морају да буду скупље од просечног карабина?

Расклопљен на основне делове, фото: Д. Шапоњић

Искрени сам обожавалац старих модела Сфинкс пиштоља и сматрам да на њима ништа није требало мењати. Ипак, ако је то већ било неопходно, Б-Т је направио до сада најбољи прелаз на стрике-фиред модел. Очекивано цена је већа него код Глока.

Драган Шапоњић

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.