· · Коментара: 0
Из оружарске архиве

Колекционари цене оружје са педигреом, нарочито НАЦИСТИЧКИМ

Као службено оружје око 250.000 примерака Сауера 38Х подељено је припадницима различитих родова војске и политчким званичницима Рајха, а посебна серија била је намењена за нарочите заслуге

38h-H.jpg
38Х - фото: Милан МИЛАНОВИЋ

Пиштољ Сауер 38Х био је високо цењен од оних који су га добили ради службене употребе, а међу најпознатије кориснике спада оберст-групенфирер Јозеф Сеп Дитрих, ветеран НСДАП и командант елитних СС тенковских формација.

Прочитајте још: Неми сведок тајних операција - "смиривач паса" коришћен је у Вијетнаму, Камбоџи, а касније је кумовао свим сукобима

Његов лични примерак пиштоља Сауер 38Х на једној аукцији у САД продат је колекционару за преко 40.000 долара, а Холандски национални војни музеј је у своју поставку уврстио и примерак који је поседовао Артур Цајс Инкварт, Рајхскомесар Холандије и истакнути нацистички функционер.

Драгоцени поклон

Добро очувани примерци високо су цењени међу колекционарима, фото: М. МИЛАНОВИЋ

Нарочито су атрактивни примерци које је Хајнрих Химлер почасно додељивао снајперистима који би на фронту имали 100 и више потврђених погодака. Алтернатива украшеном пиштољу Сауер 38Х били су квалитетни двоглед или ловачка пушка, у зависности од личног сензибилитета. Они са остварених 50 погодака као награду добијали су прекоманду из борбене зоне и скупоцени часовник, док је за најбоље стрелце са 150 и више "признатих" погодака, предвиђена награда у виду учествовања у лову са Химлером лично.

Ексклузивни примерак у Србији

Китњасто украшени примерак с нацистичким симболима очигледно је био вредан поклон у своје време, фото: М. МИЛАНОВИЋ

Ова мала серија пиштоља је препознатљива по натпису "Дем Сцарфсцхутзен" и сигнатуром "Х. Химмлер", а у поједним збиркама могу да се нађу и китњасто украшени примерци с обиљем нацистичких симбола угравираних на челичне површине.

Прочитајте још: Ратник из опкољеног Лењинграда - ППС-42 и ППС-43

Совјетски маршал Иван Коњев је један примерак брижљиво финишираног пиштоља ове врсте поклонио шефу Војне мисије НОВЈ Велимиру Терзићу у касној фази Другог светског рата, што такође говори о ексклузивности модела 38Х и колико је био цењен у своје доба.

Милан МИЛАНОВИЋ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.