· · Коментара: 0
Карабини АЗ 1900

НИЈЕ ПРАВИЛО да измене на изворној конструкцији Маузера М98 не доносе побољшање

Код нових модела Золи карабина уграђен је механизам за ручно напињање и релаксацију ударног механизма - тренутно најбоље решење са аспекта безбедности и функционалности

AZ-1.jpg
АЗ-1 Влада МИТРОВИЋ

Још у средњем веку, надомак Бреше чланови фамилије Золи израђивали су лумбарде и механизме за паљење пушака кремењача, а касније перкусионих капислара. Традиција је настављена до данас, тако да Компанија “Антонио Золи” сада производи изврсне бок пушке са Пераци бос бравом, једини дрилинг ван немачког говорног подручја, али и ловачке карабине репетирајућег обртно-чепног система.

Аутор са карабинима АЗ 1900

Прелазак на пуш фидинг

Када се у рукама ловца нађу не један, већ два италијанска ловачка карабина Антонио Золи, онда је разумљива жеља да се утисци о овим, на нашим просторима ретким пушкама, поделе са љубитељима оружја. Реч је о карабинима конструкције АЗ-1900, која је заправо модификовано решење Маузер 98. Први карабин у калибру 9,3x62 мм нема уграђен оптички нишан, док је други у калибру .30-06 Спрингфилд (7,62x63 мм) опремљен оптиком Шмид & Бендер 6x42.

Прочитајте још: Адреналински изазов - у лов на афричког бивола пушком скромне кинетичке енергије

Оба карабина имају цев дужине 600 мм, укупно су дуги 1.145 мм и теже 3,4, односно 3,5 кг. Како је брављење путем два чеона брега постављено под углом од 180 степени, то је отклон ручице затварача у вис при репетирању 90 степени.

Тест слободно пливајуће цеви
Папирном новчаницом од 50 динара тестирали смо слободно кретање цеви у кундаку (пливање). Италијански произвођач није дозволио изненађење. Код обе пушке новчаница прође скоро до сандука, што апсолутно потврђује статус слободно пливајуће цеви. Проверите своје карабине на овај начин, јер то, протоком година, како се дрво суши, драстично мења слику погодака. Ако новчаница било где запне - скидајте кундак и ширите канал цеви!

Золи је модификовао затварач М98, избацивши сложени бочни извлакач, тако што је у чело затварача уградио опругом потискивани 5 мм широки зуб извлакача. Тако је са система контролисаног увођења метка у цев (контрол фидинг) прешао на све популарнији гурајући систем (пуш фидинг).

Све ради глатко

Затварач карабина Золи састоји се из цилиндричног лепо полираног тела пречника 18 мм и фино полираних брегова. Ширина преко брегова је 24 мм, а дуги 12 мм, док је укупна дужина затварача 188 мм. Ручица је посебан део, фино заварен за тело и има леп и за руковање удобан крушкаст завршетак. Кажипрст руке која хвата затварач цео улази у простор између кундака и краја ручице, што знатно олакшава и убрзава репетирање. У свом задњем положају овај кратки затварач не удара у наочаре уколико их стрелац носи. Ход у свим фазама рада затварача је фантастично гладак, као и увођење и избацивање метака.

Кочница која има два положаја смештена је на уобичајеном месту, иза корена ручице затварача. Конструктори фирме "Золи" су испред ручице затварача у истој линији с кочницом, уградили полужицу која ако је палцем потиснете напред, омогућава манипулацију затварачем у смислу допуне и препуњавања.

Чело затварача са два бравећа брега, извлакачем и избацивачем

Притом је пушка сугурно укочена са кочницом у задњем положају. Ово је добро и практично решење које сматрам бољим од кочнице са три положаја. Мало хвалимо, али и мало кудимо: да је произвођач оставио задњи крај игле само 2-3 мм дужим, стрелац-ловац би имао и у потпуном мраку индикатор натегнутости ударног механизма. Овако се по дану то лако види, али у мраку се опипавањем тешко одређује статус ударног механизма.

Различит смештај муниције

На обе анализиране Золи пушке, уграђен је сложени механизам обарача са француским штехером и подешавањем. Без потискивања обарача унапред, потребна сила окидања је 2,3 даН, са укљученом убрзицом то је једва 0,5 даН, што је по ЗООМ дозвољено само за лов са високе чеке. арабин .30-06 С био је снабдевен линијским једноредим оквиром капацитета три метка. Тело оквира и доносачи су урађени од челичног лима, а дно је од црног полимера са знаком Золи. Други карабин калибра 9,3x62 се муницијом храни из класичног фиксног Маузер магацина. Код обе пушке доњи део сандука који прима оквир или магацин за муницију, урађен је од црног елоксираног алуминијума, што утиче на умерену масу карабина.

Одлични механички нишани

Карабин с магацином и са измењивим оквиром (доле)

Поред четири отвора са навојем на горњој страни сандука, који служе за монтажу оптичког нишана, карабини имају уграђене и одличне механичке нишане. Мушица је округлог облика може да се помера по правцу у свом ластином репу. Мушица има од перфориранаог челичног лима јак штитник који као склоп мушице лежи на предњој демонтажној рампи. На задњој рампи која је вијцима причвршћена за цев се налази и преклопни задњи нишан. Он има плочицу са У зарезом и може да се помера по висини. Испод зареза је бели троугао намењен брзом нишањењу по систему стављања тачке на слови и. Обе рампе које носе механичке нишане могу се лако демонтирати са цеви, уколико ловац жели да има само оптички нишан.

Прочитајте још: Сачмарица или ловачки карабин? Колико ловаца увиђа да су им потребне само две пушке

Ако новчаница пролази, цев је слободно пливајућа

Врло пажљиво обрађени и науљени орахови кундаци са образином су уграђени на оба Золи карабина. Веза кундака и оцевљеног механизма је преко два вијка са чаурама тзв. пилар бединг. Наша два карабина су потпуно различите финалне обраде. Золи 9,3x62 је у стандардном брунираном финишу. Други .30-06 С је луксузнији са ситном уметничком цветном гравуром на сребрнастом сандуку и телу спојнице. Дубока рељефна гравура са ловним мотивима представља право уметничко дело, али се многи питају: па ко носи уметничка дела у лов? Овде је све лепо, али није кич, није претерано - неумерено.

Обе ове пушке су одличне ловне алатке. Нису доње, националне класе, али нису скупе, па им корисници не робују. Одличне су за лов и за стрелиште.

Фото: мсц Влада МИТРОВИЋ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.