· · Коментара: 0
Сечива

Нож - То смо МИ (ФОТО)

Компанија са Далеког Истока, по изузетно повољним ценама нуди ножеве неуобичајених дизајнерских решења, али и у свету све популарније тактичке оловке и спинере

1595002575_ve-k.jpg
ве-к фото: ВЕ Книфе

Коришћени материјали су у свету актуелни врхунски челици, титанијумске легуре, композити са угљеничним влакнима и слични. Са машинским парком који се углавном састоји од напредних ЦНЦ уређаја, не бисте очекивали значајније учешће ручног рада. 

Прочитајте још: Авангардни “Кинези” освајају на први поглед (ФОТО)

Егзотични Модел 719 А, фото: ВЕ Книфе

Тренутно, водеће моделе за њих обликује популарни Елиах Исхам, млади дизајнер ирског порекла, један из круга најпопуларнијих индустријских дизајнера који се баве сечивима. Одликују га закривљене форме, решеткасте конструкције налик на челичне мостове и склоност ка тзв. “варнклифф” сечиву равне оштрице и наглашено обореног врха. 

Модели 719 А(Б) и 720 Есхатон (Судњи дан) су типични примери оваквог (можда претераног), приступа дизајну. Иако обликовани тако да их је на први поглед тешко повезати са било каквом алатком, ово су ергономски зачуђујуће успела решења. Рукохват је веома удобан, са испупчењима и заобљеним површинама на правим местима. Сегменти од угљеничних влакана на контактним површинама спречавају непријатан осећај на екстремним температурама.

Врхунски дизајн чак и у склопљеном стању, фото: ВЕ Книфе

Комбинација тамно финишираних и исполираних површина наглашава линије и решеткасту конструкцију дршке, али и сечива са две врсте брушења, које се срећу на најистакнутијој тачки оштрице. Мала дебљина и равно брушење ипак чИне ове ножеве ефикасним иако то њиховим купцима сигурно није на врху листе приоритета. Ово није први нож оваквог концепта који је Исхам осмислио за “ВЕ Книфе”. Пре њега су били Аракис и Аетерна на којима су увођени елементи који красе Есхатон

Популарни ЕДЦ модел

Плерома је необичан нож, фото: ВЕ Книфе

Плерома (испуњеност, савршенство) је нож осмишљен од Елиаха Ишама, али са мање егзибиционизма, а више нагласка на функционалности. Иако не изгледа као оружје предатора из истоименог СФ филма, Плерома је веома елегантан нож футуристичке форме, који одлично лежи у руци и упркос скромним димензијама (сечиво од 76 мм), може да одради сваки посао. 
Не делује тако, али конструкција је прилично робусна, са титанијумским рамом и веома снажном осовином сечива, а глатком отварању доприносе уграђени куглични лежајеви. Геометрија је одлична па уз малу масу и скромне димензије овај модел постаје један од најпопуларнијих ЕДЦ модела (за свакодневно ношење) у тренутној понуди. 

Химера је један од најпопуларнијих модела, фото: ВЕ Книфе

Химера је фолдер са уобичајено обликованим клип-поинт сечивом, па представља прави џепни боуви нож. Име је повезано са митским чудовиштем кога је убио херој Белерофон, али је истовремено и појам за надреално сновиђење. Ова двојност симболизује двојаку намену Химере, као радног и/или борбеног ножа. У оба случаја ово је веома способно сечиво врло допадљивог облика. Дршка је од титанијумске легуре, глатка, удобна и финиширана елекролитским поступком. Отвара се преко флиппер испуста у бази сечива, а брава је РИЛ (Рееве Интеграл Лоцк). Веома популаран модел са широком применом. 

Тактичке оловке

Елегантна тактичка оловка, фото: ВЕ Книфе

Осим писања, што је ваљда основна намена сваке оловке, ове могу да се употребе као оружје у непредвиђеним ситуацијама. Додуше, до сада нису забележени случајеви да је уз помоћ тактичке оловке спречена отмица авиона или су ослобођени таоци, али оне свеједно уживају велику популарност. 

Прочитајте још: Индијанци као инспирација: "Сваки лук правим као да је за мене и само најбољи квалитет и перфомансе могу да дођу у обзир"

Тацтицал Пен, детаљ, фото: ВЕ Книфе

Модел који прави “ВЕ Книфе” има оригиналан систем за активирање, попут обртно-чепног затварача на Маусер репетиркама, тело оловке је спљоштено па се лако држи током дужег писања, а цена од седамдесетак долара је вишеструко нижа од упоредивих модела других познатих произвођача. 

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.