· · Komentara: 0
Sečiva

Nož - To smo MI (FOTO)

Kompanija sa Dalekog Istoka, po izuzetno povoljnim cenama nudi noževe neuobičajenih dizajnerskih rešenja, ali i u svetu sve popularnije taktičke olovke i spinere

1595002575_ve-k.jpg
ve-k foto: VE Knife

Korišćeni materijali su u svetu aktuelni vrhunski čelici, titanijumske legure, kompoziti sa ugljeničnim vlaknima i slični. Sa mašinskim parkom koji se uglavnom sastoji od naprednih CNC uređaja, ne biste očekivali značajnije učešće ručnog rada. 

Pročitajte još: Avangardni “Kinezi” osvajaju na prvi pogled (FOTO)

Egzotični Model 719 A, foto: VE Knife

Trenutno, vodeće modele za njih oblikuje popularni Eliah Isham, mladi dizajner irskog porekla, jedan iz kruga najpopularnijih industrijskih dizajnera koji se bave sečivima. Odlikuju ga zakrivljene forme, rešetkaste konstrukcije nalik na čelične mostove i sklonost ka tzv. “varnkliff” sečivu ravne oštrice i naglašeno oborenog vrha. 

Modeli 719 A(B) i 720 Eshaton (Sudnji dan) su tipični primeri ovakvog (možda preteranog), pristupa dizajnu. Iako oblikovani tako da ih je na prvi pogled teško povezati sa bilo kakvom alatkom, ovo su ergonomski začuđujuće uspela rešenja. Rukohvat je veoma udoban, sa ispupčenjima i zaobljenim površinama na pravim mestima. Segmenti od ugljeničnih vlakana na kontaktnim površinama sprečavaju neprijatan osećaj na ekstremnim temperaturama.

Vrhunski dizajn čak i u sklopljenom stanju, foto: VE Knife

Kombinacija tamno finiširanih i ispoliranih površina naglašava linije i rešetkastu konstrukciju drške, ali i sečiva sa dve vrste brušenja, koje se sreću na najistaknutijoj tački oštrice. Mala debljina i ravno brušenje ipak čIne ove noževe efikasnim iako to njihovim kupcima sigurno nije na vrhu liste prioriteta. Ovo nije prvi nož ovakvog koncepta koji je Isham osmislio za “VE Knife”. Pre njega su bili Arakis i Aeterna na kojima su uvođeni elementi koji krase Eshaton

Popularni EDC model

Pleroma je neobičan nož, foto: VE Knife

Pleroma (ispunjenost, savršenstvo) je nož osmišljen od Eliaha Išama, ali sa manje egzibicionizma, a više naglaska na funkcionalnosti. Iako ne izgleda kao oružje predatora iz istoimenog SF filma, Pleroma je veoma elegantan nož futurističke forme, koji odlično leži u ruci i uprkos skromnim dimenzijama (sečivo od 76 mm), može da odradi svaki posao. 
Ne deluje tako, ali konstrukcija je prilično robusna, sa titanijumskim ramom i veoma snažnom osovinom sečiva, a glatkom otvaranju doprinose ugrađeni kuglični ležajevi. Geometrija je odlična pa uz malu masu i skromne dimenzije ovaj model postaje jedan od najpopularnijih EDC modela (za svakodnevno nošenje) u trenutnoj ponudi. 

Himera je jedan od najpopularnijih modela, foto: VE Knife

Himera je folder sa uobičajeno oblikovanim klip-point sečivom, pa predstavlja pravi džepni bouvi nož. Ime je povezano sa mitskim čudovištem koga je ubio heroj Belerofon, ali je istovremeno i pojam za nadrealno snoviđenje. Ova dvojnost simbolizuje dvojaku namenu Himere, kao radnog i/ili borbenog noža. U oba slučaja ovo je veoma sposobno sečivo vrlo dopadljivog oblika. Drška je od titanijumske legure, glatka, udobna i finiširana elekrolitskim postupkom. Otvara se preko flipper ispusta u bazi sečiva, a brava je RIL (Reeve Integral Lock). Veoma popularan model sa širokom primenom. 

Taktičke olovke

Elegantna taktička olovka, foto: VE Knife

Osim pisanja, što je valjda osnovna namena svake olovke, ove mogu da se upotrebe kao oružje u nepredviđenim situacijama. Doduše, do sada nisu zabeleženi slučajevi da je uz pomoć taktičke olovke sprečena otmica aviona ili su oslobođeni taoci, ali one svejedno uživaju veliku popularnost. 

Pročitajte još: Indijanci kao inspiracija: "Svaki luk pravim kao da je za mene i samo najbolji kvalitet i perfomanse mogu da dođu u obzir"

Tactical Pen, detalj, foto: VE Knife

Model koji pravi “VE Knife” ima originalan sistem za aktiviranje, poput obrtno-čepnog zatvarača na Mauser repetirkama, telo olovke je spljošteno pa se lako drži tokom dužeg pisanja, a cena od sedamdesetak dolara je višestruko niža od uporedivih modela drugih poznatih proizvođača. 

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.