· · Komentara: 0
Taktičke naočare

Zaštita, ali i “šminka” (FOTO)

Bez obzira da li ste aktivan IPSC strelac ili tek povremeno posetite neko od strelišta, odgovarajuće zaštitne streljačke naočare trebalo bi da su sastavni deo vašeg aksesoara

1594329073_naocare.jpg
naocare - foto: Leupold

Streljačke naočare su jedan od retkih delova opreme koji osim striktne pucačke namene ima i nekakav opšti karakter. Odnosno, moguće ih je koristiti i za neke druge aktivnosti. Toplo ih preporučujemo pri odlasku u prirodu, na more, u planinu, vožnji bicikla, izlasku u veliki, prljavi grad...  

Pročitajte još: Bizarna rešenja: Šta je ponudilo godišnje okupljanje proizvođača oružja, municije i opreme u Las Vegasu?

Revision Sauflaj  Maks Vrap je jedan od mnogih proizvođača koji nudi naočare koje mogu dodatno da se osiguraju pomoću elastične trake, foto: Revision

Pogotovo su poslednjih decenija korisne svima koji imaju svetlije oči. Pojačano UV zračenje lako može da ošteti oko, da inicira pojavu katarakte, ošteti rožnjaču ili izazove degenerativne promene na njoj. Zato je poželjno odabrati one naočare koje u potpunosti blokiraju UV zrake i “plavu svetlost” (sunčevo vidljivo zračenje visoke energije). 

Zaštita od sunčevog zračenja 

Osim ovoga, bitno je da naočare dobro prijanjaju uz konture lica i da nemaju distorziju slike. Ovim se sprečava upadanje sunčevih zraka sa gornje i bočnih strana, što je specifično za starije modele koji su praktično ravni ili tek blago savijeni. Takođe, imate prirodan izgled okoline, a ne kao da gledate panoramski prikaz. 

Model Oakli Mens Half Džeket 2.0 mogu biti dobar izbor, jer su dovoljno šmekerske i neuobičajeno jeftine za ovog proizvođača, foto: Oakley

Iako spadam u modne “dinosauruse”, te i dalje “furam” Rej Banov model Outdoorsman 2 iz perioda “pre velikog potopa”, moram da priznam da su prevaziđene po brojnim karakteristikama. Današnje naočare su znatno lakše, otpornije i imaju odlične zaštitne karakteristike. 

Na desetak metara od auto-bombe (oko 120 kg TNT), Vilej Iks su sačuvale oko vlasnika,  foto: Wiley X

Istina je da se upotreba namenskih (zaštitnih, taktičkih, streljačkih ili kako god da ih zovete) naočara kod nas nije baš primila kao na Zapadu. Malo zbog domaćeg mentaliteta, ali i do činjenice da dobre, brendirane naočare obično nisu jeftine ni na Zapadu, a tek kod nas... Cene su im kao da imamo švajcarski standard. Ipak, moguće je naći modele pojedinih proizvođača po pristupačnim cenama i sa, više nego zadovoljavajućim kvalitetom, a pogotovo ako govorimo o onlajn narudžbama. 

Prva od stvari na koju treba da obratite pažnju je dizajn. Ovoga puta mislimo kako na izgled tako i na oblik koji će pratiti konture vašeg lica. Naravno da je ovo drugo mnogo bitnije, ali nema ništa loše ni u tome da izgledate opako kao Terminator. 

Kako odabrati 

Druga bitna stvar je da odaberete odgovarajuća “stakla”. Preporučujemo da odaberete ona koja su polarizovana. Sa njima mnogo oštrije vidite okolinu jer nema odbleska sunčevih zraka od razne reflektujuće površine. Osim toga, smanjuju zamor očiju, što je bitna karakteristika. Takođe, postoje visokokontrasna stakla (poput onih boje ćilibara), koja su najpodesnija za odlazak na strelište. Zahvaljujući njima imate vrlo oštru sliku, odnosno, konture predmeta koje posmatrate kroz njih su znatno jasnije izražene nego kada gledate golim okom. Naočare sa ovakvim staklima su vrlo česte kod IPSC strelaca. 

I ono vrlo bitno, birajte otporne naočare! Verovatno nema osobe kome nisu ispale, da nije seo na njih ili nešto slično. Osim toga, mnogi od taktičkih modela nude i određenu balističku zaštitu. Pre petnaestak godina “WileyX” je za reklamu koristio naočare koje je u Iraku nosio pripadnik američkih snaga. Ništa posebno, rekli biste. Ali iz tih naočara je virio priličan fragment improvizovanog eksplozivnog sredstva koji bi tog vojnika napravio kiklopom...  

Originali i kopije

ESS naočare su prilično zastupljene na ovim prostorima, jer za relativno povoljnu cenu dobijate solidan kvalitet, foto: ESS

Ako vas “svrbe pare”, na rapsolaganju su vam modeli iz “Oaklia”, koji su popularnost stekli nekoliko poslednjih decenija. Ti modeli su manje zastupljeni kod običnih vojnika, a više kod onih koji polažu na imidž opakih momaka. Za one sa skromnijim budžetom, tu je 3M ili ESS sa kojim takođe nećete pogrešiti. Naravno, postoji i “mali milion” kineskih proizvođača i njihovih modela. Naravno da ovde morate biti malo oprezniji prilikom odabira. Često su u pitanju jeftine kopije popularnih modela. Ali se mogu naći i modeli koje Kinezi rade za neko od velikih imena iz industrije, a koje onda ovi samo brendiraju i prodaju za nekoliko desetina puta veći novac. Pretpostavljamo da je mudrost znati odabrati ovakve naočare.

Pročitajte još: Da li montaže za optički nišan moraju da budu skuplje od prosečnog karabina?

Bilo kako bilo, naša preporuka je da odaberete model koji će imati kvalitetnu zaštitu od UV zračenja i plavog svetla, dovoljnu robusnost i odgovarajući dizajn. I ono najvažnije – nosite ih svaki put na strelištu i ostalim odgovarajućim aktivnostima. 

Ninoslav TRIFUNOVIĆ 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.