· · Коментара: 0
Вилсон Комбат Класик Супергрејд

По мери стрељачке аристрократије - „Крем де ла крем“

Једноставно, пиштољ толико добро изгледа и тако је лако наћи нишанску слику са њиме да би било какав додатак само нарушио лепоту и елеганцију овог оружја.

vilson-kombat.jpg
вилсон комбат фото: Драган Шапоњић

Тренутно, на тржишту се може пронаћи мноштво модела М-1911 у калибру  од различитих произвођача међу којима су чувена имена попут Спрингфиелда, Ед Брауна, Дана Весона, Лес Баера, Најтхоука, Кимбера... Било нам је посебно задовољство да на сајму ИВјА 2019. детаљно разгледамо продужену верзију пиштоља Вилсон Комбат Класик Супергрејда у овом калибру.

Прочитајте још: Иако не нуди ништа ново ни револуционарно, ОН ЈЕ ПРЕЦИЗАН, ПОУЗДАН И ИЗДРЖЉИВ

Беспрекоран баланс и идеално окидање, фото: Драган Шапоњић

Компанија "Вилсон Цомбат" са севера Арканзаса практично од свога оснивања 1977. године дичи се чињеницом да је константно међу пет најбољих кастом радионица за израду М-1911. Многи је сматрају "бројем један" када је реч о овом легендарном пиштољу. У оквиру своје понуде од преко 80 различитих верзија, серија Класик Супергрејд представља сам врх по питању перформанси али и општег квалитета сваког комада појединачно. На изради пиштоља ради пробрана група мајстора са вишедеценијским искуством на дорадама овог модела.

Кастом радионица број један

Плени минуциозним детаљима, фото: Драган Шапоњић

На изради пиштоља ради пробрана група мајстора (које бира лично власник), са вишедеценијским искуством на дорадама овог модела. Код њих нема ограничења у погледу утрошеног времена или ресурса за израду ултимативних комада. Због тога је број израђених примерака врло ограничен, а наруџбине се чекају по неколико година. Никакво чудо да је полазна цена за базни модел из ове серије 5.200 долара. Свака измена (а опције су практично неограничене) значи повећање цене.

Примерак који смо разгледали кошта нешто више од 11.000 долара, а ево шта добијате за тај новац. Калибар је 10 мм Ауто, а капацитет једноредног оквира од високо исполираног нерђајућег челика са ојачаним полимерским дном је осам метака,. Опционо, могуће је добити "афтермаркет" оквире капацитета десетметака, али произвођач препоручује коришћење оригиналних, јер са њима гарантује поуздност у раду. Дужина целог пиштоља је 246 мм, висина 142 мм, а највећа ширина (мерено преко обостраних команди кочнице) износи 33 мм.

Беспрекорна ручна израда

Пример врхунског оружарства, Класик Супергрејд, фото: Драган Шапоњић

Маса оружја је 1075 грама иако наглашавају да је то само оквирна вредност, јер зависи од жеље наручиоца (само различити материјали за облоге дршке могу да варирају и до 20 грама у тежини). Ово је продужени модел, па је цев дуга 152 мм, а нишанска линија 193 мм што уз изврсне подесиве нишане гарантује да група од пет метака на 25 јарди неће прећи величину од 25 мм.

Рам је пуне величине и по димензијама одговара Гавермент моделу, али је израђен уз минималне толеранције од нерђајућег челика, а са предње и задње стране површина рукохвата прецизно је чекирана са 30 линија по инчу. Оштри врхови ситних пирамида пружају фантастичну контролу и сигуран хват елиминишући клизање, али без оног осећаја грубог, радног финиша. Пиштољ је урађен у тзв. дуо-тон финишу са црном навлаком, док су површине осталих делова сатенски исполиране до пригушеног сјаја. Само је цев од нерђајућег челика углачана попут огледала и то и споља и унутар трасе са шест жлебова. Уклапање је рађено ручно, по старинским методама што је временски захтеван процес али обезбеђује максималну прецизност.

Савршено лежање у руци, фото: Драган Шапоњић

Продужена навлака је од високо угљеничног алатног челика са заобљеном, мат финишираном горњом површином да се спречи одбљесак током нишањења. Отвор за избацивање чаура је проширен, а унутрашњи извлакач има нешто већу ширину због поузданијег рада. Коси урези за репетирање налазе се и на предњем делу навлаке. Задња површина, испод подесивог нишана, фино је чекирана са 40 линија по инчу тако да нема шансе за било какву рефлексију.

Епитет најбољи од најбољих звучи разметљиво, али своје пуно значење добија тек када се уживо сретнете са оваквим комадом оружја


Нишани су производ фирме "Вилсон Комбат", потпуно подесиви по висини и правцу, са дубоким урезом у облику слова "У", што се показало као одлично решење за лов, нарочито у сеновитом окружењу са доста растиња. По жељи, уместо задњег нишана може се поставити плочица за монтажу неког од популарних ултра компактних рефлексних нишана, али сматрам да би то у овом случају било светогрђе.

Искуство које вреди доживети

Све команде су идеално обликоване, савршено позициониране и према очекивањима - раде беспрекорно. Запињање, активирање кочнице или избацивање оквира прати јасан "клик" који се више осети него што га заиста чујете.

 

Врхунска обрада уводника оквира са чекиранима рамом, фото: Драган Шапоњић

Лакој измени оквира доприноси проширени уводник, тзв. сукњица на дну рукохвата која је савршено уклопљена у силуету пиштоља. Странице дршке урађене су од кокосовог дрвета, тамне, богате текстуре попут чоколаде и чекиране су целом површином изузев два ромба око завртњева за монтажу, а на самој средини, са обе стране стоји сребрни амблем фирме.

Хват је искуство које треба доживети. Потпуно природан, као да сте се овим пиштољем играли од детињства. Високо постављен "дабров реп" аутоматске кочнице допушта врло дубок, удобан хват што се наравно позитивно одражава на баланс.

Најбоље окидање које сам искусио

Ударач је изрезан и олакшан, баш као и окидач. Окидање је међу најбољим која данашња индустрија може да понуди. Није ствар у тежини (подешава се у распону од 1,47 до 2 кг) већ у савршено одмереној тачки окидања, без имало пропадања, веома кратком ходу од свега пар милиметара и ресету који скоро да не можете ни регистровати. Заиста, скоро идеално. Да ништа друго није урађено на њему, овај пиштољ би оправдао своју (срамно високу) цену квалитетом окидања.

Прегледан задњи нишан, фото: Драган Шапоњић

Прочитајте још: Како су немачки полицајци добили јединствен пиштољ са прихватљивим перформансама
Без обзира на то у којој мери је оправдана изузетно висока цена овог оружја, не могу се оспорити врхунски квалитет, минуциозна израда и промишљеност у примени практичних решења у баш сваком детаљу конструкције. Зато се корисници Њилсон Цомбат пиштоља са правом сматрају привилегованим и неком врстом стрељачке аристократије.

Драган ШАПОЊИЋ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.