· · Коментара: 0
Пиштољ РП-9

“СРЕДЊА ЖАЛОСТ” из Ремингтона (ФОТО)

Допадљив дизајн и удобан хват не могу да анулирају бројне недостатке јер медиокритет свакако није тражена одлика када бирамо оружје за личну безбедност или службену употребу

1595238724_RP-9.jpg
РП-9 фото: Д. Шапоњић

После дужег периода у коме није производио никакве пиштоље, Ремингтон је покушао да се на тржиште ручног оружја врати у великом стилу. Водећи људи компаније одлучили су да у њиховој понуди недостаје модеран пиштољ пуног формата са којим би се у великом стилу вратили на тржиште пиштоља ИВ генерације. 

Прочитајте још: Естетски “испад” тексашког микса ЗБУЊУЈЕ љубитеље оружја

Тако је са великим закашњењем покренут пројекат “полимерског Ремингтона”. Били смо у прилици да се детаљније упознамо са резултатом те иницијативе и упоредимо га са некима из мноштва већ одавно присутних модела. 

Ремингтонов адут у новој генерацији

 

Изложен модел са измењивим улошцима задњег дела дршке, фото: Д. Шапоњић

На први поглед, Ремингтон РП-9 не одступа од типичне појаве модерних “пластиканера”. То је пиштољ полимерског рама повећаног капацитета са унутрашњим ударачем. У поређењу са моделима Смита и Весона или Ругера делује некако више европски. Јер естетика му је ближа решењима која се могу видети код нпр. Валтера. Навлака има чисте, призматичне линије и нешто већу висину него што то диктирају актуелни трендови. 

Нижу се промашаји
Почев од 2010. “Велики Зелени” (како љубитељи оружја називају ову компанију) нуди неколико модела. Почело је са више верзија успелог Р-1 у стилу М-1911 који је произвођен и током Другог светског рата, затим компактни Р-51 који им је донео серију проблема који су на крају довели до обуставе производње, преко џепног РМ-380 са неколико пропуста, а у међувремену компанија је упала у финансијске проблеме, пад квалитета производње…

Странице се сужавају према врху навлаке тако да је тај утисак можда и пренаглашен, али када узмете пиштољ у руку осетићете да је тежина углавном концентрисана управо у горњем делу. То је необична инжењерска одлука, јер нижа оса цеви и спуштено тежиште значајно доприносе бољој контроли оружја при брзој паљби. 

Упркос дизајну, не улива поверење 

Још једна упадљива одлика је релативно дуг, удобно обликован рукохват бубрежасте форме који пријатно испуњава длан. То је последица коришћења великог челичног оквира капацитета 18 метака калибра 9 мм Пара. Рукохват има измењиве задње панеле у три величине који долазе са пиштољем и два оквира, спаковани у пластични кофер тако да сваки корисник може да прилагоди оружје сопственим шакама. И дотле је све ОК. Али, иако је површина дршке удобно охрапављена осећај баш и није удобан. Полимер оставља чудан утисак између клизаве и тврде површине која се угиба при јачем стиску. Како је то један колега прокоментарисао “као да држите јефтину кутију за сапун”. 

Полимерски усадник и преносне полуге са опругама, фото: Д. Шапоњић

Такав утисак је додатно појачан после расклапања оружја. Рам пиштоља са рукохватом више подсећа на аирсофт моделе него на право оружје. Али, идемо редом. Навлака има крупне урезе за репетирање који се налазе и на предњем делу који је у зони уста цеви сужен тако да олакша враћање оружја у футролу. Снажан спољашњи извлакач служи и као индикатор метка у лежишту који се може напипати у условима лошег осветљења. Ниски, широки борбени нишани са три беле тачке дају веома добру слику и мету је лако “захватити” првим погледом дуж горње површине навлаке. Куриозитет је начин обраде задњег нишана који има “борбену површину”, шта год то значило.

Укратко, челични нишан је обликован тако да се пиштољ може репетирати тј. навлака повућИ у задњи положај качењем задњег нишана за опасач или руб одеће, опреме… Нисмо сигурни у којој мери је та одлика битна али ако већ постоји а не смета – зашто не? Повратна опруга на пластичној вођици је тракасте форме што је ископирано решење са Глока и има прихватљиву силу. 

Одлична цев

Цев је масивна, класично жлебљена са великом уводном рампом и заштићена црним тенифер финишем. Ако момци у Ремингтону умеју нешто да направе како треба онда је то без сумње цев. Њихове пушке су у САД већ децинијама синоним за прецизност, а њихову ознаку носе снајперке репетирке које користи војска и полиција. Иако нисмо испробали РП-9 на стрелишту нема разлога да сумњамо у задовољавајућу прецизност. 

Пристојна ергономија - на први поглед, фото: Д. Шапоњић

Рукохват је у горњој зони сужен са обе стране што доприноси комфору. штитник окидача је велики а у његовом корену је дугме за ослобађање оквира капљичастог облика које се по потреби може преместити на десну страну за леворуког корисника. У доњем делу рама је уливена пикатини шина за монтирање светлосне јединице и/или ласерског маркера. На задњем крају рама је изражен тзв. “дабров реп” који штит шаку у делу између палца и кажипрста од повреде коју може изазвати кретање навлаке код корисника са крупнијим шакама. 

Непопуларно мењање хвата 

Са обе стране рама, надохват палца постављене су полуге устављача навлаке са ситно нарезаним површинама и за чије активирање треба прилично снаге па је већина стрелаца присиљена да при манипулацији мења хват што никако није добра особина. Полуга за расклапање такође тражи пристојну силу за ротацију а сломљен нокат у том процесу није изненађење. 

Проблематична команда за отпуштање навлаке, фото: Д. Шапоњић

Окидач је такође Глок типа, пластична полуга са сигурносним језичком у средини. Сила окидања на папиру делује прихватљиво али… Осећај је некако недефинисан и “муљав” без предвидљиве тачке окидања, као да повлачите гумену траку а управо такво окидање не волим. Ход је неуједначен, додуше нема шкрипања, али се полуга окидача благо помера лево-десно док је притискате. Само отпуштање игле “на празно” резултира вибрирајућим звуком као да у рукама имате играчку а не справу за убијање. И то у великој мери анулира једину несумњиво добру особину РП-9 а то је удобан хват. 

Проблематично репетирање

Корисници се такође жале да навлака има тенденцију код репетирања да прескочи не донесе метак у цев ако је не затегнете до краја и отпустите као праћку. Такође, навлака не остаје увек у задњем положају након опаљења последњег метка из оквира. Лично, иритира ме звук звецкања лимених полуга и избацивача чаура када протресте празан пиштољ. 

Новитет од кога се пуно очекивало, фото: Д. Шапоњић

Укупан утисак у поређењу са одговарајућим моделима других произвођача? Без резултата са стрелишта, закључци су само оквирни али чини се да РП-9 не нуди баш ништа ново нити боље у односу на конкуренцију. Да ме не разумете погрешно – Ремингтон РП-9 није оставио утисак лошег оружја. Али, такође није “добацио” даље од осредњег. Са тренутном ценом од око 450 долара у САД налази се у рангу са турским моделима Цаник и Сарсилмаз а једино чиме би могао да се похвали је звучно име. 

Прочитајте још: Иако не нуди ништа ново ни револуционарно, ОН ЈЕ ПРЕЦИЗАН, ПОУЗДАН И ИЗДРЖЉИВ

Некако, у оваквој ситуацији већина потенцијалних корисника лакше би толерисала конкретан недостатак (већу тежину или мањи капацитет), него осредњост у баш свим аспектима. Очигледно нисмо усамљени у оваквом гледишту јер резултати продаје РП-9 нису баш сјајни.

Веома добри нишани, фото: Д. Шапоњић

Ствар донекле поправља идентичан модел али у калибру .45 АЦП, јер како кажу “у САД “е увек моћИ да се прода још један модел пиштоља у .45 АЦП’. Видећемо да ли ће то бити довољно да серија РП опстане у тржишној утакмици. 

Драган Шапоњић

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.