· · Коментара: 0
Борбени микро-компакт Спрингфилд Армори Хелкет

Велики потенцијал Паклене канџе (ФОТО)

Појам хелкет нећете наћи у животињском царству, јер такво створење не постоји, али, у сленгу у САД означава особу жестоког темперамента и пакосног карактера

hellcat.jpg
хеллцат фото: Спрингфилд Армори

Од познатих и популарних производа, такав “жесток” надимак добили су до сада, један спортски аутомобил, палубни ловачки авион и самоходни противоклопни топ. А онда је, крајем септембра прошле године, “Спрингфилд Армори” представио свој нови модел пиштоља. Погађате, назван је - паклена мачка. 

Прочитајте још: Одбрамбено оружје за удобно и дискретно целодневно ношење (ФОТО)

Иако носи име чувене америчке оружарске куће, нови пиштољ је производ хрватске компаније “ХС Продукт” из Карловца, која је репутацију стекла производећи серију пиштоља XД за свог партнера из САД.

Моћни микро-компакт, фото: Спрингфилд Армори

Нови модел има доста додирних тачака са овом серијом, али ипак представља значајан новитет јер је њиме “ХС Продукт” међу првима у свету, ушао у производњу микро-компакт борбених пиштоља. Ову категорију је први промовисао чувени СИГ, својим већ култним моделом П-365. За кратко време, овај пиштољ је успоставио нове стандарде и постао класа за себе, дефинишући тако нову категорију пиштоља.

Нови стандарди борбених пиштоља 

Рефлексни и механички нишан, фото: Спрингфилд Армори

Начелно, борбени микро-компактни модели деле ове особине: димензије подесне за скривино ношење што подразумева укупну дужину до 15 цм, калибар 9 мм Пара (или јачи), унутрашњи ударач, повећан капацитет оквира и минималну ширину (до 25 мм)… Само дан-два после “Спрингфилдове” премијере са сличним пројектима, појавили су се Смит Весон МП 2.0 Субкомпакт и турски Каник Елит СЦ. 

Окидач има сигурносни језичак попут Глока, али је облик потпуно раван, фото: Спрингфилд Армори

Када говоримо о оружју за скривено ношење, природно је очекивати скромије димензије. Али, минимална ширина у том случају је “услов свих услова”. Ако у калкулацију убаците потребу за повећаним капацитетом, јасно је да оквир за муницију представља кључни елемент читаве конструкције.

Жестоки малишан

Хелкет је настао скоро случајно. Један инжењер је помислио да је у оквир СИГ П-365 могуће спаковати још један метак уз минималне прераде конструкције. Успео је и то је била полазна тачка за настанак новог модела. Наравно и за остале елементе примењена су сва савремена решења, која се користе за модерно оружје овог типа. 

Карактеристични урези на задњој страни навлаке, фото: Спрингфилд Армори

Шта то Спрингфилд Армори Хелкет  нуди? За почетак, тренутно то је микро-компакт са највећим капацитетом на тржишту. Продаје се са два оквира, капацитета 11 и 13 метака калибра 9 мм Пара. Предвиђен је за коришћење +П муниције (повећане снаге). То уз проверено снажну конструкцију, значи да можете користити нову, наводно супериорну муницију за самоодбрану, па је ова особина добар маркетиншки потез, иако је логичније да се из 76 мм дуге цеви испаљује метак стандардне снаге, јер се мали, лаган пиштољ на тај начин лакше контролише. 

Адаптив грип за сигуран хват

Рам оружја је израђен од полимера и добио је неколико практичних измена. С обзиром на мале димензије, усек у зони корена штитника окидача обезбеђује дубљи хват, баш као и већи препуст (тзв. дабров реп), на врху задње стране рукохвата. Али највећа промена уочава се када пиштољ узмете у руке - потпуно нова текстура на контактним површинама названа “адаптив грип”.

Адаптив грип обрада рукохвата, фото: Спрингфилд Армори

Уместо класичне, једнообразне површине, код нове текстуре ради се о комбинацији ситних, оштрих пирамида распоређених између нешто крупнијих пирамида са зарубљеним врхом, које имају за делић милиметра већу висину. Тиме се добија на додир пријатна површина, која при јачем стиску пружа сигуран хват, спречавајући да оружје исклизне при брзој паљби. А добро дефинисан хват гарантује бољу контролу оружја. 

Окидач има сигурносни језичак попут Глока, али је облик потпуно раван, у складу са тренутном модом. За разлику од потпуно вертикалних, спортских, нови окидачи са равном полугом позиционирани су косо, па је нејасно шта се тиме добија. У сваком случају, окидање на Хелкету не одушевљава својом силом од 4,5 кг у просеку, али је потпуно задовољавајуће за самоодбрамбено оружје.

Минијатурни рефлексни нишан

Навлака је израђена на уобичајен начин, глодањем челичног откивка и добила је заштини премаз од мелонита. Скраћеница ОСП значи Оптикал Сајт Пистол и доноси измену на навлаци. У зони испред задњег нишана, на горњој страни навлаке Хелкет ОСП има плочицу учвршћењу са два завртња. Њеним скидањем добија се могугћност да се постави минијатурни рефлексни нишан. 

Минијатурни рефлексни нишан, фото: Спрингфилд Армори

У понуди већ извесно време постоји више квалитетних уређаја овог типа који по димензијама савршено одговарају џепним пиштољима. Иако ово решење не делује као добра идеја за микро-компакт, поједини корисници се сигурније осећају код брзог нишањења. Јер мали пиштољ има кратку нишанску линију, која значи веће угаоне грешке. 

Уједначене групе погодака

Ипак, Хелкет има заиста добро осмишљене механичке нишане са великом луминисцентном тачком на предњем нишану (производ фирме “Америгло”) и задњи нишан са дубоким усеком у облику слова “У”.

Два завртња држе нишан, фото: Спрингфилд Армори

Ова комбинација се добро показала при брзом нишањењу у блиске циљеве. Тестирање паклене мачке на даљини од 13,5 метара показало је да даје врло уједначене групе - у просеку испод 5 цм, а са појединим типовима муниције и двоструко мање.

Прочитајте још: Прича о два пиштоља - одлазак у тишину заборава

Са масом од око 510 грама (без муниције) и капацитетом муниције као два револвера (или као славни Браунинг ХП-35), нови, минијатурни борбени пиштољ представља моћну алатку за самодбрану или бек-апп оружје, за службена лица. Цена се, у зависности од модела, креће у распону од 570 до 600 долара у САД. Свакако заслужује пажњу оних који оружје свакодневно носе већи део дана, а било би лепо испробати га на стрелишту. 

Драган ШАПОЊИЋ 
фото: Спрингфилд Армори

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.