· · Komentara: 3
Nenadmašna

Bio je 22. avgust... Znate li koja je "boginja" spasila život Šarlu de Golu? (Foto/Video)

Ovaj čudesni auto, pravljen i u bivšoj SFRJ, koji je bio daleko ispred svog vremena, zvali smo "ajkula"

ajkula-2.jpg
Foto:"Sitroen"

Bio je 22. avgust 1962. godine. U koloni vozila, koja prolazi "La Petit Clamartom" nedaleko od Pariza, predsednik Francuske, Šarl de Gol se nalazi u neoklopljenom "sitroenu DS 21".

Pročitaje još: Kako da, kad pazarite polovnjak, ne kupite "mačku u džaku"?

Iznenada, iz zasede, kiša metaka iz automatskog oružja (atentator je bio Žan-Mari Bastijen Triri, veteran rata u Alžiru) zasuo je predsednički automobil. Izrešetan, sa sve četiri probušene gume, "DS 21", je i dalje sposoban da u punoj brzini odvede De Gola na sigurno!

Auto izrešetan mecima i probušenih guma odvezao je De Gola na bezbedno mesto!

- Samo zahvaljujući ovom čudesnom automobilu sam ostao živ - izjavio je kasnije De Gol, koji nikada više do kraja života nije hteo da se vozi ni u jednom drugom automobilu!

Foto:"Sitroen"

"Sitroen DS 21" je vozilo koje je kod nas poznato kao "ajkula", a nazivan je u Francuskoj i "boginja" zbog "igre reči".  Naime "DS" se na francuskom izgovara "de-es-se" što znači boginja.

Ovaj čudesni francuski automobil je dizajnirao jedan Italijan. Poznati vajar, ali i industrijski dizajner Flaminio Bertoni. Za mehaniku, rešenja koja su bila daleko ispred svog vremena, zaslužan je francuski aeronautički inženjer Andre Lefebvre, dok je Pol Maže konstruisao hidropneumatsku, samonivelirajuću hidrauliku.

Pročitajte još: Zvali su ga žaba, ružno pače, koza, a mi smo mu tepali SPAČEK (Foto/Video)

Posle neverovatnih 18 godina tajnog istraživanja i razvoja modela "trankšo avant", naslednik "DS 19" je predstavljen 5. oktobra 1955. na Salonu automobila u Parizu. Već u prvih 15 minuta primljeno je 743, a prvog dana neverovatnih 12.000 porudžbina! Tokom deset Salona primljeno je  80.000 porudžbina!  Svet je poludeo za "ajkulom"! 

Svet je bio "lud" za ajkulom!

Futuristički dizajn, inovativno hidropneumatsko vešanje, koje je uključivalo i promenjivo odstojanje od tla, po prvi put disk kočnice na jednoj serijskom automobilu, radijalne "Mišelinove" gume, izuzetno upravljanje, poluautomatski menjač (nije potrebno pritiskanje kvačila ali se brzine menjaju manuelno), uz mnoštvo do tada neviđenih tehničkih rešenja, krov od fiberglasa, doneli su veliki uspeh ovom modelu.


Od 1955. do 1975. "Sitroen" je prodao 1.455.746 primeraka u verzijama limuzina, karavan, kabriolet i to u tri generacije. 
Pored matične fabrike u Parizu, ovaj automobil su pravila i postrojenja "Sitroena" u Australiji, Portugaliji, Engleskoj, Južnoj Africi i u SFR Jugoslaviji (Koper, Slovenija).

TEHNIČKI PODACI

  • Dužina:4.862 mm
  • Širina:1.791 mm
  • Visina:1.464 mm
  • Međuosovinsko rastojanje:3.124 mm
  • Motori:1.911, 1.985, 2.175, 2.347 ccm
  • Maksimalna snaga:60-141 KS
Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.