· · Komentara: 0
Slavljenik

NEODOLJIVA BOMBONA: Najpopularnije vozilo koje je "Fijat" napravio danas slavi 63. rođendan! (FOTO)

Model "500" postao je jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova italijanskog dizajna

1593763030_NASLOVNA-.jpg
Foto:"FCA"

Automobil koji je ne samo omiljen kod miliona vozača u svetu, već i koji se nalazi u stalnoj postavci nkoliko muzeja primenjene umetnosti, "fijat 500" danas slavi svoj 63. rođendan!

"Foto:"FCA"

Datum, 4. jul 1957. kada je malo vozilo koje je očaralo svet, sišlo sa proizvodnih traka fabrike u Torinu, po mnogima je sam sažetak pedesetih godina, vremena kada se svet još oporavljao od strahota Drugog svetskog rata, obnavljao i kada je u Italiji "la Dolče vita", način života u kome su, najzad i "mali", skromni ljudi, nevelikih primanja, mogli sebi da priušte automobil koji je bio ekonomičan, praktičan i nadasve lep, a sa kojim ste svaki svoj vikend, posle iscrpljujuće radne nedelje, mogli da provedete negde u prirodi...

Pročitajte još:Pogledajte kojih 10 automobila najviše kupuju Evropljani!

Napravljeno je bezbroj varijanti ovog modela. Originalni, ili bolje rečeno prva generacija se proizvodila od 1957. do 1975. godine i tada je svetu podareno tačno 3.893.294 vozila.

Činilo se da je automobil koji je i dalje bio nenadmašni gradski šarmer, pregazilo vreme, ali 4. jula 2007. na 50. rođendan predstavljena je druga generacija "novi fijat 500".

Foto:"Autosrbija.club"

Prvi model je dizajnirao nenadmašni Dante Đakoza i bilo je jasno da kreatori druge generacije imaju neverovatno težak zadatak.

I uspeli su. Novi "500" je sačuvao duh prethodne generacije. Činilo se samo da je stari model prošao neku turu za podmlađivanje. I tržište je reklo svoje, pa se već više od decenije, ovaj automobil nalazi na samom vrhu prodaje u svojoj kategoriji.

Pročitajte još:Pogledajte kakve veze imaju tvorovi, tajanstveni Đorđo i "đulija" (FOTO/VIDEO)

Kada je u Torinu ocenjeno da je došlo vreme da se i druga generacija podmladi, da se uradi "fejslifting", a vaš izveštač je imao čast da bude na toj prezentaciji, jedan od dizajnera iz Torina nam je svedočio:"Kako da ulepšate nešto što je savršeno"?

Foto:"AAN"

I zato su promene bile zaista minmalne, kozmetičke. Naravno modernizovane su svetlosne grupe, oprema je usavrašena, ali "ćinkvećento" je ostao to što je oduvek bio - neodoljiva bombona na točkovima.

Mnogi slavni dizajneri, umetnici, su kreirali posebne, male serije, ili čak unikatna vozila, modne kuće, poznati glimci, holivudske starlete, svi su želeli da na neki način budu ovekovečeni "u društvu" slavljenika, veterana od 63 godine koji je i dalje moderan i večno mlad.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.