· · Komentara: 0
POGODNOST ZA KUPCE

Usvojena Uredba o subvenciji električnih i hibridnih vozila

Podsticaji se kreću od 250 do 5.000 evra, a Vlada Srbije će u 2020. godini izdvojiti oko milion evra

TESLA-Roadster_Front_3_4.jpg

Srbija više nije jedina zemlja u Evropi koja nije uvela podsticaje za kupovinu ekoloških vozila!

Naime, Vlada Srbije je na svojoj poslednjoj sednici usvojila Uredbu o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni pogon i hibride u 2020. godini. Vlada je namenila podsticajna sredstva do 120 miliona dinara.

Pročitajte još: Proizveden milioniti "Tesla" automobil

Za moped i laki tricikl dodeljuje se 250 evra, za motocikle 500 evra, za putničko vozilo sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo na električni pogon 5.000 evra, dok je za vozila vrste M1 i N1 3.500 evra, a za hibridna vozila je 2.500 evra.

Sredstva za subvencionisanu kupovinu vozila dodeljuju se za kupovinu jednog vozila, a pravo na subvencije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila nemaju pravna lica i preduzetnici koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

- Ovom uredbom neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine - rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan za "Novosti".

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa po kategorijama vozila po srednjem dnevnom kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene.

Pročitajte još: Pet kandidata za Auto godine u Srbiji 2020.

Uredbom je u odnosu na način kupovine vozila propisan i postupak uplate subvencija i propisano da se zahtev za dodelu subvencija podnosi Ministarstvu zaštite životne sredine, sa navođenjem dokumentacije koja se podnosi uz Zahtev.

Foto:Promo

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.