· · Komentara: 0
Istorija

"Mercedes" slavi 40. godina svog "Papamobila", a mi podsećamo: PAPA I U AUTU IZ KRAGUJEVCA! (VIDEO)

Za potrebe poglavara katoličke crkve u Nemačkoj modifikovana prva "G-klasa" , a u Americi se 2015. vozio u "fijatu 500 L"

1595244981_papa-fijat.jpg
Foto:Arhiva "Novosti"

Nemački automobilski gigant slavi 40. godina od kako je tadašnji Papa Jovan Pavle Drugi posetio ovu zemlju i tom prilikom se vozio u specijalno pripremljenoj "G-klasi", jednom od najčuvenijih terenaca koji je samo godinu dana pre "prepravke" u "Papamobil" predstavljen javnosti!

Foto:"Mercedes"

Povodom ovog jubileja vozilo je  izloženo u Mercedesovom muzeju do septembra. Ova "G-klasa" je prepoznatljiva po platformi na zadnjem delu, sa rukohvatima, ali i po plastičnoj, providnoj nadogradnji. Izrađena specijalno za potrebe Papamobila, ova plastična ograda visine 2,8 m omogućava poglavaru Rimokatoličke crkve da bude vidljiv okupljenim vernicima i dok sedi i kada stoji.

Pročitajte još:Uložili su milijardu maraka pre 35 godina i napravili automobil sa KATALIZATOROM! (FOTO)

U ovaj deo je  ugrađen i poseban sistem klimatizacije, koji obezbeđuje prijatnu temperaturu u zadnjem delu putničke kabine, ali sprečava i zamagljivanje providnih površina, bez obzira na trenutne vremenske uslove. Kasnije je, posle pokušaja atentata na Papu Vojtilu, ugrađeno neprobojno staklo ali i ostali delovi auta su ojačani, mada, naravno, nema podataka o tome kako je blindirano ovo vozilo.

"Mercedes" je 1982. godine poklonio "Papamobil" (dva komada) Vatikanu ali su oni vraćeni pre dvadesetak godina i nalaze se u Muzeju Mercedesa.

Pročitajte još:Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

Mi ovog puta podsećamo da se Papa Franja, 25. septembra 2015. prilikom posete SAD vozio u "fijatu 500 L" napravljenom u Kragujevcu. Ovo vozilo je kasnije prodato za 80.000 evra.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.