· · Komentara: 0
Basnoslovno

Jedan auto-gigant je 8 PUTA ZADUŽENIJI od cele Srbije!

Među deset najzaduženijih kompanija sveta čak pet je iz auto-industrije, ali i jedna pivara

1595239209_folksvagen.jpg
Foto:"Folksvagen"

Čuvena investiciona kompanija "Janus Henderson" objavila je rezultate obimne studije u kojoj je istraživala poslovanje čak 900 najvećih i najpoznatijih svetskih kompanija!

Jedan podatak je izazvao ogromnu pažnju svih svetskih medija: najzaduženija kompanija na svetu je nemački automobilski gigant "Folksvagen" koji duguje neverovatne 192 milijarde dolara!

- U doba "korone" globalne korporacije su  uvećale zaduženja  12 odsto i ukupni dug im je narastao na čak 9,3 hiljade milijarde dolara - kaže portofilio menadžer Janus Hendersona Set Majer - pandemija je sve žestoko pogodila.

Koliko je dug "Folksvagena" najbolje ilustruje činjenica da je ova nemačka kopmpanija zaduženija od države  Srbije (dug oko 25 milijardi) skoro osam puta! 

Foto:"Dajmler"


Ono što je naročitto porazno za automobilsku industriju je činjenica da je čak pet auto-giganata među deset najzaduženijih kompanija na svetu.

Naime, iza "Folksvagena" na drugom mestu ove neslavne rang liste je AT&T, telekomunikaciona kompanija sa dugom od 176 milijardi dolara, a na trećem mestu je još jedna uzdanica nemačke indusrije "Dajmler" (u okviru te grupacije je i "Mercedes-Benc") koji je " u buli" 151 milijardu dolara!

Pročitajte još:Uložili su milijardu maraka pre 35 godina i napravili automobil sa KATALIZATOROM! (FOTO)

Iza Nemaca, na četvrtoj poziciji među najvećim dužnicima je i "Tojota" kao najzaduženija kompanija Japana sa 138 milijardi dolara! Slede "Softbank grupa" sa 135 i "Verizon komunikejšn" sa 129 milijardi dolara duga.

Odmah zatim na listi je još jedna automobilska kompanija, ovog puta iz SAD. Američki "Ford" ima dug od 122 milijarde dolara.

Ogromne obaveze prema poveriocima ima i bavarski "BMV" čija su dugovanja narasla na 114 milijardi dolara.

Ma kako izgledalo čudno još jedna telekomunikaciona kompanija ima ogromne dugove. Na devetom mestu je "Komkast korporacija" sa 104 milijarde dolara duga.

Pročitajte još:Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

Ako ste mislili da pivarska industrija nikako ne može da bude u problemima evo podatka koji će vas razuveriti. Na desetom mestu rang liste najvećih svetskih dužnika među kompanijama je "Anheuzer-Buš" pivara sa 96 milijardi dolara duga.

Treba reći da podaci o zaduženosti kompanija ne znače i da će one sutra stati sa proizvodnjom. Ne, njihova zarada, čist profit su takođe izraženi u milijardama i većina njih sa lakoćom otplaćuje dospele obaveze. Pri tome, jasno je da automobilske kompanije ulažu silne milijarde dolara u potpuno novom pravcu - elektromobilnosti čiji će se profit ostvariti tek za nekoliko godina.

Foto:"Ford"

Zanimljivo je da  uprkos "koroni" ima kompanija koje su uvećale svoja novčana sredstva - "keš". Tako na primer, prema istoj studiji Janusa Hendersona, "Alfabet" ima 104 milijarde "keša", "Samsung" 78, "Majkrosoft" 47, "Fejsbuk" 44, "Song" 14 , "Alibaba" 13 milijardi dolara...

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.