· · Komentara: 0
Proverite

Na ovaj DEO automobila ne mislimo često, a on nam glavu čuva!

Da li znate šta je izuzetno važno za stabilnost i upravljivost vašeg vozila?

1595413546_amortizeri-2.jpg
Foto:"Depozit"

 Koliko puta ste čuli da je prilikom neke saobraćajne nesreće "vozač izgubio kontrolu nad vozilom"? Da je vozilo iznenada skrenulo, izletelo iz krivine...

Odmah, svi pomislimo na upravljački mehanizam, kočnice, pa i gume,  a retko ko na neispravan amortizer.Ovaj deo priznaćete, retko kada prekontrolišemo, ako baš nije vidljivo da je "stradao".

Pročitajte još:Ima 2.000 "konja", ne troši ni kap benzina, a do 300 km/č stiže za 9 sekundi (VIDEO)

Iskusniji vozači lako ustanove da nešto sa amortizerima nije u redu, oni manje iskusni "lutaju" misle da nešto nije u redu sa gumama, kočnicama. Na sreću, dobar majstor će i prilikom rutinske kontrole, "malog servisa" na primer, videti da nešto "ne štima".

Foto: P.Ž.

- Amortizeri su veoma važan deo automobila. NJihova kontrola je jako bitna jer utiču na sve ostale delove trapa, spone, kugle, viljuške - kaže nam popularni majstor Nuca iz jednog zemunskog auto-servisa - Amortizeri bitno utiču na geometriju trapa vozila tako da se to direktno odražava na stabilnost vozila na putu, a to je jasno, veoma opasno.

Foto:P.Ž.

Naravno preporuka je da se amortizeri s veremena na vreme prekontrolišu kod majstora, ali da li ima načina da i sami vozači uoče da su im amortizeri neispravni?

- Po pravilu amortizeri se menjaju na 70-80.000 pređenih kilometara ali sve to zavisi i od načina vožnje, puteva - objašnjava naš majstor.

- Loše amortizere uočavate tako što je vozilo nestabilno u krivinama, prilikom kočenja vozilo poskakuje, čuje se i lupanje u toku vožnje, automobil je nestabilan u kolotracima na putu, prilikom udara bočnog vetra. Sve su to signali da je vreme da posetite majstora.

Pročitajte još: Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

Šta je bitno znati prilikom zamene amortizera?

- Veoma je važno da se amortizeri menjaju uvek u paru. Preporuka svih proizvođača je i da se menjaju šolje amortizera zajedno sa amortizerima, odbojne gume i opruge ako se proceni prilikom zamene amortizera da su i one dotrajale, oštećene - savetuje čitaoce "Magazina Novosti" majstor Nuca..

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.