GLUTEN FRI dijeta je OPASNA, bolje probajte DžANK fri
LJudi kojima smeta gluten posle kompletnog prelaska na biljnu ishranu bez prerađevina više nisu imali problema sa glutenom.
Gluten je problem koji se nalazi u pšenici, a često se čuje da je "mnogo ljudi osetljivo na gluten". Međutim, postoje tri vida problema sa podnošenjem glutena.
Pročitajte još: JEDITE SVE osim kada gladujete i oslabite 12 kilograma za MESEC dana
Ukupan broj ljudi koji imaju bilo kakvu osetljivost ili alergiju procenjuje se na oko dva odsto, pa nema dokaza da se ishrana bez glutena preporučuje celokupnoj populaciji.
Samo dva odsto ljudi ne podnosi gluten!
- Gluten fri dijeta ponekada može da donese više problema nego što pokušava da reši - kaže Ivana Slavkovski Bilić, savetnik za ishranu.
Pčenica sadrži vlakna Foto: Piksabej
Hlebovi bez glutena su na našem tržištu obično skupi, a često sadsrže jaja ili nekje druge neželjene aditive. Slično je sa keksima, kolačima i drugim zamenskim proizvodima.
- Izbacivanje hleba podrazumeva izbacivanje raži, ječma i pčenice iz ishrane koje su izuzetno zdrave jer su pune vlakana, zato je preporuka "dnevnik ishrane", pa ako se primeti da neka namirnica pravi problem izbaci se iz ishrane - ističe Bilić.
Izbacivanje pšenice iz ishrane je pogrešno, jer su te namirnice zdrave.
Preporuka je da onaj ko želi da proba gluten-fri ishranu ne treba da jede prerađevine, već celovitu ishranu. Džank-fri je trenutno bolja nego gluten-fri ishrana.
Alergija na pšenicu
Kada organizam burno reaguje na pšenicu ima ovu alergiju. Tipični simptomi su suzne oči, kijanje i glavobolje.
Vodite dnevnik ishrane umesto gluten fri dijete Foto: Piksabej
Celijakija
Ovo je trajna autoimuna bolest, a eliminacija glutena je jedina efikasna terapija. Na sreću, takvih ljudi je jedan od sto u populaciji.
Necelijačna preosetljivost na gluten
Do 2011. godine lekari nisu priznavali ovu alergiju, jer je izuzetno retka, a potvrdi se samo kod oni koji pristanu na studiju "dlepog tipa" i ne znaju šta jedu.
Pročitajte još: Posle ovih biljnih napitaka IZGUBIĆETE STOMAK i "osušiće" se masne naslage
Da li je gluten krivac?
- Većina ljudi koji su preosetljivi na gluten osetljivi su na jaja i mlečne proizvode, pa njima obično najviše pomaže prelazak na "zdravu ishranu" celovito biljnu, bez šećera, alkohola i slatkiša, posle čega im se crevna flora dovodi u balans i lakše podnose sve namirnice - zaključuje Bilićeva.