· · Komentara: 0
SAVET

Sve namirnice imaju pesticide, ali postoji OSAM načina da ih uklonite

Treba oprati sve namirnice, pa i one sa korom, jer pesticidi se lako prenose rukama i nožem

Voce.jpg
Foto: A. M.

Osim organskog svo voće i povrće se prska nekom vrstom zaštite od parazita, gljivica i ostalih štetočina. Sve ove hemikalije su štetne za ljudsko zdravlje, ali se lako mogu oprati i ukloniti.

Pročitajte još: Kada pročitate šta se nalazi na dasci za sečenje i varjači, odmah ćete ih baciti

Voda

Svo voće i povrće treba oprati vodom, pa čak i agrume. Sve se stavlja ispod mlaza vode kako bi se isprala prljavština. Ovo naročito važi za zeleniš koji se pere list po list ispod mlaza vode koji spira prljavštinu i pesticide. Svaki list se pere sa obe strane.

Deluje čisto, ali mora da se opere Foto: Depozitfoto

Potapanje

Ko ne želi da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, treba da potopi voće i povrće u vodu uveče i sledećeg jutra da ih isperite mlakom vodom. Povrće i voće se pere pred samu upotrebu, jer ako se opere pa ostavi u frižider - brže će se pokvariti. Kupus i brokoli obavezno treba da odstoje u vodi.

Pod mlazom vode se pere i voće sa debelom korom koja se ne jede.

Agrumi
Limun, pomorandže, mandarine, dinje, lubenice i sve ostalo čija se kora ne jede, takođe se pere pod mlazom vode. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem. Ovo naročito važi ukoliko se kora renda u kolač.

Savet+
Savet+Pre i posle obrade voćža i povrća treba orpati ruke sapunom i toplom vodom. Isto važi i za radnu površinu-

Sirće

Pesticidi se odlično ispraju sirćetom. Napuni se posuda sa vodom i sipa pola šoljice sirćeta. Voće i povrće treba da odstoji 10 minuta, pa se ispere.

Soda bikarbona

Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelerabe, kelja ili blitve, treba oprati u posudi sa vodom u koju se doda kašika ili dve, sode bikarbone.

So i limun

Ukoliko posumnjate da namirnice imaju dosta pesticida napunite posudu čistom vodom, pa sipajte so i sok od limuna, onda ih isperite pod mlazom vode i osušite.

Deterdžent

Namirnice se nikada ne peru sapunom i deterdžentima, već uvek vodom za piće. Voće i povrće sa debljom korom može da se protrlja čistom četkom.

Pročitajte još: Znate li kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Otkrivena tajna iskusnih kuvara (Foto/Video)

Destilovana voda

Maline se ne peru pod vodom, već se prskaju destilovanom vodom. Ovom vodom se pere i voće koja se jede napolju, a dobro je poznato da jabuke imaju najviše pesticida.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.