· · Komentara: 0
Domaćica

Sve vreme smo POGREŠNO SOLILI HRANU! Evo kako treba i svaka domaćica MORA DA ZNA

Kada se natalože masnoće i nečistoće od kuvanja, šporet može da izgleda prljavo i zapušteno, iako ga perete deterdžentom za sudove posle svake upotrebe.

1593774639_Depositphotos_138895984_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Da biste mu vratili sjaj, ne morate da koristite agresivne hemikalije, već su dovoljna sredstva koja svaka kuća ima.

Pročitajte još: PROZOR, mikrotalasnu ili TUŠ kabinu EFIKASNO ČISTI sitnica koju imate u KUHINJI

Poznato je da soda bikarbona čini čuda, a pomešana sa solju odlično razlaže masti nastale kuvanjem. Pomešajte po kašiku soli i sode bikarbone, dobro promešajte, pa dodajte kašiku vode. Mešajte dok ne dobijete pastu, pa je nanesite na žicu ili sunđer i njom očistite ringle i rernu.

Limun čisti Foto: Depozit

Kombinacija limunove kiseline, koja razlaže masnoće, i sode bikarbone, borca protiv bakterija, odlična je za čišćenje zapuštenih površina sa debelim naslagama masti.

Pospite šaku sode bikarbone i trljajte ringle lilmunom.

Pospite šaku sode bikarbone po ravnoj ploči ili ringlama, a potom istrljajte šporet četvrtinom limuna. Masne fleke će nestati, a pritom nećete izgrebati površinu. Vlažnom krpom prebrišite šporet i uklonite ostatke sode bikarbone i limuna.

Alkoholno sirće čini čuda u kuhinji.

Dobar saveznik u borbi protiv nečistoće je i alkoholno sirće. Pomešajte ga sa vodom u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Naprskajte ploče na šporetu i rernu, sačekajte malo da deluje, istrljajte ih sunđerom, pa isperite vodom. Ova mešavina je pogodna i za čišćenje kuhinjskih elemenata, koje ne morate ispirati vodom na kraju.

Važno je kada se soli hrana

Kuvanje i so

Nije svejedno u kom momentu solimo hranu tokom njene pripreme, niti je to vreme isto za sve namirnice. Pre kuvanja trebalo bi posoliti pirinač, testeninu i meso, dok bi grašak i pečurke valjalo posoliti posle toga, a za luk je svejedno.

Pre kuvanja se sole pirinač i testenina.

Evo i zašto: pirinač, kao i testenina, upija slanu vodu tokom kuvanja i omekša. Meso bi trebalo posoliti pre termičke obrade, jer se ono tokom pripreme skupi i naknadno upije ukuse, pa će mnogo bolje apsorbovati začine ako ga odmah posolimo.

Pročitajte još: Pogledajte TRIK kako da vam INSEKTI ne upadaju u piće dok se odmarate u bašti

Grašak ćemo duže kuvati ako ga odmah posolimo, zato so treba dodati na kraju. Bogate vodom, pečurke ne valja soliti na početku pripreme, jer će prerano ispustiti sokove i postati “gumene”. Kada je luk u pitanju, ako želimo da bude hrskav i zlatast, dodajmo mu so na kraju prženja, a ako nam je potreban mekan, posolimo ga na početku pripreme,

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.