· · Komentara: 0
OHRID

Znate li kako se pravi ohridski biser? Školjka nema veze sa tim, a tajnu znaju samo DVE PORODICE

Izvanredna priroda prožeta bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem već 1979. godine smešta ga i na UNESCO listu svetskog kulturnog nasleđa.

Depositphotos_60639677_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Osunčan u sjaju bisernog jezera, u senci Samuilovih zidina i snežnih vrhova, sa svedočanstvima kulturnih nadmetanja civilizacija, usiljenim provincijskim životom živi kolevka slovenske pismenosti. 

Ohrid Drevni grad u ogledalu Ohridkog jezera, nalazi se na raskršću pravoslavlja i islama, neistraženih prirodnih lepota i nikada ljubaznijih domaćina. Izvanredna priroda prožeta bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem već 1979. godine smešta ga i na UNESCO listu svetskog kulturnog nasleđa.


Foto: Pixabay

Ohridski biser
Čuveni biser sa Ohrida ne nalazi se u školjkama, kako je to uobičajeno za primorske krajeve. Ohridski biser izrađuje se ručno, od sedefa koji se skida sa krljušti posebne vrste riba, koja živi samo u Ohridskom jezeru. Originalni, večni biser izrađuju samo dve porodice po posebnoj tehnologiji, koja se prenosi na muškog potomka u familiji. Cena bisera kreće se od 15 evra pa naviše, u zavisnosti od slojeva sedefa i teksture.

Oko 170 kilometara južno od Skoplja, nešto više od 600 kilometara od Beograda, preko Preševske doline dok se ne ukaže sunčeva svetlost dok se prelamala o biserne vode Ohridskog jezera.

Sa gornje kapije Samuilove tvrđave pruža se pogled na ceo grad, u kome najstarije građevine datiraju još iz sedmog veka, kada su ključevi bili u rukama Bugarskih vladara.

Pročitajte još: Šta sve možete u Grčkoj sa 5 EVRA?

Kroz kaldrmisane uličice, između tradicionalnih balkansko-orijentalnih kuća sa balkonima i spratovima prostranijim od prizmelja, put vodi do uređene obale jezera. 

Stari grad ima oblik amfiteatra, sa nekoliko desetina pravoslavnih crkava, živopisnim bazarom, hamamom i rojnim radionicama starih zanata među kojima su kujundžinice, radionice duboreza, slikanja vizantijskih ikona, za proizvodnju predmeta od kože i čuvenog makednoskog veza u crvenim i žutim rombovima po ručno tkanom platnu.

Pročitajte još: Zbog Agate Kristi svi idu u Egipat, da li znate ko je kriv što svi vole Istanbul? (Foto/Video)


Foto: Pixabay

LJubazni domaćini dočekaće vas u svakom sokaku, ispred  restorana, kafića, piljarnica, muzeja, tezgi sa suvenirima...

Najzvučnije ime - Bilijana 

Ime Biljana nosi veliki deo ženske populacije grada, ali i restorani, prodavnice, hoteli, butici, poslastičarnice, čak i fast-fud i poljoprivredna apoteka u samom centru grada. Sve po urbanoj legendi, za koju kruže različite priče sa osnovom u Ohridskom jezeru, na kome grad leži. Biserno čisto jezero prostire se na površini od oko  350 metara kvadratnih u kome svetlost dopire u dubinu i do 20 metara. Na jezerom se nadvija skoro 200 pravoslavnih crkava, od kojih posebno mesto zauzima manastir Sveti Naum.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.