· · Komentara: 0
HOTELI

MAGAZIN EKSKLUZIVNO OTKRIVA: Srpski hotelijeri DOBILI PEČAT! Evo šta to znači!

Svi hoteli u Srbiji koji prođu higijenski tretman dobiće pečat koji garantuje da su bezbedni da primaju goste.

hotelskasoba.jpg
Foto: Piksabej

Pečat "Čisto & sigurno" garantuje da je objekat čist i bezbedan, a dobiće ih hoteli i restorani koji ispune više od 50 strogih stavki Protokola. Prepoznatljiv pečat je kreiralo Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES, po ugledu na evropske zemlje. Kada vide ovaj pečat gosti će znati da je objekat adekvatno pripremljen za suzbijane virusa.

Pročitajte još: Sledećeg vikenda počinju grupne ture po Srbiji, KOSOVO i METOHIJA na vrhu liste

Pečat "Čisto&sigurno"

Članice udruženja HORES dobiće besplatno ovaj pečat, a ostali objekti će morati samo da pokriju troškova dolaska komisije. Smernice protokola pripremila je radna grupa HORES-a sastavljena od preduzetnika uz preporuke medicinskih stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije i Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Hotelijeri će dobiti detaljne protokole.

- Hotelijeri će uskoro dobiti detaljne protokole koje treba da ispune, posle čega će na vidnim mestima biti pokriveni pečatom koji će gostima biti signal da su "sigurni i bezebdni" - kaže Georgi Genov, direktor HORESa.

Zaposleni će češće ići na pauzu zbog opreme.

Prva tačka Protokola je nalog za generalno čišćenje hotela po sektorima. Zaposleni će biti obučeni kako da se ponašaju od trenutka kada uđu u objekat, a posebne smernice će dobiti obezbeđenje koje dočekuje goste. Objekti će dobiti spisak specijalnih sredstava za dezinfekciju, a čišćenje će biti apsolutno detaljno. Zaposleni će ići češće na pauzu, jer je nošenje zaštitne opreme zamorno.

Gosti će biti sigurni, Genov

- Hotele će mesečno svaka soba koštati 72 evra po sobi, jer sva ta zaštitna sredstva nisu jeftina, ali gosti će biti mirni kada zakorače u takav objekat - ističe Genov.

Nema više kečapa, u lift i toalet ulazi po jedna osoba

Gosti više neće moći da koriste kečap, senf, sosove, ulja, so, šećer, čajeve i slične stvari koje se prenose po stolovima. U liftu će se istovremeno voziti samo jedna osoba. I u toalet može da uđe samo po jedna osoba, što će naročito teško pasti ženama. Pre ulaska u restoran gosti će morati da dezinfikuju ili operu ruke. Meni će biti na papiru i bacaće se posle upotrebe.

Srbija se promoviše kao  bezbedna destinacija
Nacionalna turistička organizacija Srbije (TOS) će promovisati Srbiju u svetu kao bezbedno odredište uz mere koje sprečavaju širenje virusa.

- Cilj je da se podstakne oporavak hotela i restorana, ali i da se zaštite gosti i zaposleni - ističe Genov.

Dakle, na ulazu u objekte postojaće dezo-barijere, a nove na ulazu u restoran i ponovo u kuhinju. Posebna pažnja će biti posvećena sprečaravanju "legionarske bolesti", za koju postoje posebne instrukcije.

Pročitajte još: Poslednja prestonica srpskih despota, a o hrani koja se tamo služila danas se snimaju emisije (Foto)

 Dokument je struktuiran u tri makro područja: prvi deo opštih preporuka, drugi - od posebnih zahteva za podsektore (Recepcija restorani, barovi, domaćinstvo ugostiteljstvo...) i treći deo, koji je sastavljen od tehničko-naučnog priloga za dalje informacije o virusu COVID-19, koji još izaziva pandemiju.

Ovaj protokol je urađen po ugledu na Svetski savet za turizam o čemu možete čitati KLIKOM OVDE

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.