· · Komentara: 0
SAVETI

Bez odgovarajuće gume i SUV vozilo je nemoćno

Pneumatici terenaca, za razliku od uobičajenih, imaju čvršću konstrukciju, a posebno su prilagođeni gumena smeša i oblik dezena gazećeg sloja.

cb7218992e3059af56f21dfe90efe23f647e3472.jpeg

Oni su bez pogovora zagospodarili tržištem. SUV ili terenskovozilo je skoro svako treće vozilo koje se proda. Auto saloni, ali i drumovi su prepuni ovih vozila svih klasa i kategorija od "krosovera" do "of-roud" gospodara bespuća.

Moda ili praktičnost, svestranost? Teško je reći mada, priznaćete da kada vidite kako se vlasnik ogromnog SUV vozila uparkirava u skučenoj ulici na parking skrojen za nekadašnji ponos naše auto-industrije "juga", shvatite da i ova vrsta automobila ima svoja ograničenja.

A šta reći kada vidite da je automobil SUV sa pogonom na svim točkovima zaglavljen u snegu, a da pored njega prolaze mnogo manji, jeftiniji automobili?

Tu je problem lako odgonetnuti. Pneumatici. Jer nije svaki pneumatik koji namontirate na točak sposoban da odgovori na izazove koji se postavljaju pred vozilo.

- Vlasnici SUV vozila moraju biti vrlo pažljivi pri izboru odgovarajućih pneumatika. Namenski razvijeni pneumatici sa oznakom SUV su na prvi pogled vrlo slični pneumaticima za uobičajene putničke automobile, ali se od njih razlikuju po jednoj važnoj karakteristici - imaju veću nosivost - objhašnjavaju stručnjaci iz "Gudjera".

Naime, vozila SUV, u poređenju sa klasičnim putničkim automobilima, imaju visoko težište i veću masu, pa tako i čvršće amortizere.

Zato vozači moraju još pažljivije da pristupe izboru pneumatika, koji moraju biti prilagođeni većim opterećenjima. Pneumatici SUV, za razliku od uobičajenih, imaju čvršću konstrukciju, a posebno su prilagođeni gumena smeša i oblik dezena gazećeg sloja.

Za svoje sportsko terensko vozilo uvek izaberite pneumatike sa oznakom SUV, i obratite pažnju na pravilne dimenzije i indeks brzine, a pazite i na dovoljno veliku nosivost, u skladu sa homologacijom. Pri izboru nikako ne zanemarite ulogu kvaliteta pneumatika, na kraju krajeva, oni su jedina dodirna tačka vozila sa podlogom i kao takvi važan faktor sigurnosti u saobraćaju. Za vozila SUV se preporučuju pneumatici najvišeg kvaliteta.

- Zahtevni zimski uslovi sa niskim temperaturama i često klizava, ponekad i snežna ili zaleđena podloga, zahtevaju veću pažnju pri izboru odgovarajućih pneumatika. Na vašem vozilu SUV, nikada zimi ne upotrebljavajte letnje terenske ili poluterenske pneumatike, jer oni, uprkos grubom profilu, ne poseduju ključne karakteristike zimskih pneumatika. Zimske pneumatike odlikuje mekša mešavina gumene smeše koja po mrazu bolje prianja, kao i dodatne lamele u blokovima gazeće površine, čime se obezbeđuje pouzdano prianjanje u snegu - objašnjavaju iz ove poznate kompanije.

Za sigurnu i bezbrižnu vožnju SUV vozilima, čak i u teškim zimskim uslovima izaberete uvek odgovarajuće pneumatike sa oznakom SUV, a proučitei druge oznake poput "UltraGrip Performance", "SoundComfort".

Pogrešan izbor, "šminkerski" pristup kupovini pneumatika,znači i obaveznu dodatnu opremu - lopatu u gepeku.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.