· · Komentara: 0
BOJE

Da li je PLAVA dobra za DOM? Da, ali samo pod OVIM uslovom

Tamnoplav može da bude samo jedan komad nameštaja, u suprotnom će vizuelno smanjiti prostor i stvoriti osećaj teskobe.

Depositphotos_189415238_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Stručnjaci za enterijer poslednjih nekoliko godina koketiraju sa nijansama plave, a to se nastavilo i ove sezone.

Pročitajte još: Pročitajte ŠEST korisnih saveta kako da konačno sredite police sa knjigama

Kobaltnoj, svetloplavoj i nijansi džinsa, sada su dodali i klasičnu plavu, odnosno nešto tamniju. Stavili su je na zidove, podove, u dnevnu sobu, spavaću, u trpezariju... Plave ima svuda i, čini se, sa njom ne može da se pretera. Ili, ipak, može?

Upečatljiva boja Foto: Depozitfoto
Plava simbolizuje more, mudrost, stabilnost...

Plava asocira na more, nebo, dubine okeana, u dom unosi mir i stabilnost, pa prija i duši i telu. Simbolizuje poverenje i mudrost. Optimistična je. Usrećuje nas.

Ipak, može da deluje i hladno i pasivno, zbog čega je treba kombinovati sa belom, žutom, braon, crvenom ili bojom terakote kako bi se unela dinamičnost u životni prostor.

Plava mora da se kombinuje i to sa ovim bojama

Ako se opredelite za tamnoplavu, onda se preporučuje veliki komad nameštaja, poput plišane sofe. Delovaće upečatljivo. Ova nijansa može da završi i na delu zida, kao akcenat. U slučaju da planirate da sve zidove u nekoj prostoriji obojite u plavo, onda birajte svetlije nijanse.

Ne preterujte sa plavom
Beli zid prekrijte mnoštvom slika sa plavim ramom.

Možete, takođe, beli zid da prekrijte sa mnogo grupisanih umetničkih dela na kojima preovlađuje plavetnilo.
Promenu u dom ćete uneti i uz pomoć plavih fotelja, komoda i trpezarijskih stolica ili, što je još jednstavnije, prekrivača, posteljine, jastuka, prostirki, draperija, vaza, lampi...
Džered Eps, dizajner enterijera iz NJujorka, ističe da često koristi tamnoplavu za akcentovanje prostora, ali i kao glavnu boju za zidove, što zavisi od veličine prostorije.

Pročitajte još: KOMAD nameštaja koji tera nepoželjne GOSTE i privlači BOGATSTVO

Toplo je preporučuje za radni kutak, ali smatra da treba da je izbegavamo na zidovima spavaće i dnevne sobe. Efektnije je kada se tu nalazi samo u tragovima, recimo u vidu jastuka nabacanih na kožni kauč, ćebadi i tepiha.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.