· · Komentara: 0
KARTE

Značajne istorijske ličnosti: Da li znate ko su KRALJEVI i KRALJICE u kartama?

Sledeći put kada budete igrali karte setite se ko su ličnosti koje držite u rukama.

1593070290_karte.jpg
Foto: Piksabej

Četvorica kralja i četiri značajne ličnosti iz istorije. Prvi je kralj pik. To je David.

Pročitajte još: Ovo mogu samo INTELIGENTNI: Možete li da rešite TEST sa Harvarda iz 1869. godine? (FOTO/VIDEO)

Legendarni kralj David vladao je u 10 veku Izraelom i Judejom, kao naslednik prvog kralja Saula, anasledio ga je sin - mudri Solomon. David je među narodom poznatiji kao čovek koji je pobedio Golijata, udarcem iz praćke.

Karlo Veliki Foto: Piksabej

Drugi je kralj tref - Aleksandar Veliki, čuveni osvajač koji je proširio Grčku do Indije. Živeo je u 4. veku pre naše ere i umro mlad, ali su njegovi generali nastavili da vladaju.

Vladao je 46 godina, a 44 je ratovao i završio u špilu

Crveni kraljevi su: karo - Julije Cezar i srce - Karlo Veliki. Julije Cezar je okončao Rimsku Republiku i obnovio carstvo, a njegova poslednja rečenica se i danas koristi: "Zar i ti sine Brite?" Karlo Veliki je vladao na prelazu 8. i 9. veka, neverovatnih 46 godina, a od toga je 44 godine ratovao!

Žandar karo je grčki heroj Hektor, junak iz Homerovog epa "Ilijada". Sin trojanskog kralja Prijama je najznačajniji junak u epu, a ubio ga je Ahil.

Ko je džoker?
Džoker je u nekim igrama najjači i može da zameni bilo koju kartu. On nema boju ni vrednost, a predstavlja dvorsku ludu.
Žandar herce je saborac Jovanke Orleanke.

Žandar tref je Juda Makavejski, najveći ratnik u jevrejskoj istoriji. Bio je sveštenik i heroj Makavejske pobune protiv vladavine Seleukida.

Žandar pik je Holgar Danski, ličnost iz danske epske poezije, on je junak koji personifikuje danski narod, slično našem Marku Kraljeviću.

Žandar herc je La Ir, to je nadimak Etijena de Vinjolesa, saborca Jovanke Orleanke.

Pročitajte još: Da li znate koje istorijske ličnosti predstavlja KRALJICA u ŠAHU? Prva uopšte nije bila ŽENSKO

Ko su dame?

  • Dama tref je Argina, mitološka princeza iz Arga.
  • Dama pik je Atina, grčka boginja mudrosti. Rođena je iz Zevsovog mozga, kao odrasla osoba.
  • Dama karo je Rahela, proročica i druga žena proroka Jakova, majka Josifa i Venijamina.
  • Dama herc je udovica Judit, biblijska ličnost, koja je zavela asirskog vojskovođu i odsekla mu glavu spasivši svoj narod. Ona je Donatelova, Botičelijeva, Karavađova, Gojina i inspiracija Gustava Klimta koji je slikajući nju započeo zlatnu eru u slikarstvu.
Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.