· · Komentara: 0
ZANIMLJIVOSTI

Da li znate zašto KRALJ u znaku HERCA jedini NEMA BRKOVE?

Sigurno ne postoji nijedna osoba na svetu koja bar jednom nije igrala neku kartašku igru

1593090712_Depositphotos_1446083_s-2019.jpg
Foto: Depozit

I da nismo ljubitelji kartaških igara, sigurno ne postoji nijedna osoba na svetu koja bar jednom nije igrala čuveni tablić. Špil od 52 karte dobro je poznat širom planete, a likovi kraljeva, dama i žandara danas su skoro pa univerzalni, a svakako prepoznatljivi svuda. 

Pročitajte još: VANZEMALJCIMA smo pre 43 godine poslali PLOČU, nećete verovati šta je na njoj SNIMLJENO!

Istorija
Sastav i izgled špilova razlikovao se od države do države, a slično je bilo i sa brojem karata. Italijanski špliovi, na primer, imali su 56 karata. Uobičajeni špil od 52 karte koji je danas najrasprostranjeniji vodi poreklo od francuskih karata iz 15. veka.

U vezi sa dobro poznatim "štihovima", istoričari i danas nagađaju da su ove karte sa četiri znaka - tref, pik, karo i herc, odnosno detelina, list, romb i srce predstavljale četiri srednjovekovna sloja društva. Trefovi tako simbolizuju seljake jer je detelina hrana za svinje, pikovi aristokrafiju (kao šiljci na kopljima, simbol vitezova), karoi bogataše, a hercovi crkvene starešine. Više o istorijskim ličnostima na kartama čitajte u POSEBNOJ VESTI.

Pročitajte još: Bio je beo kao sneg, a ANĐEO ga je PRIČEŠĆIVAO: Slavimo Svetog Onfurija Velikog

Ipak, ličnosti kraljeva koje su se nalazile na kartama, naročito su se menjale, a jedan kralj je drugačiji od drugih jer jedini nema brkove!

Odakle potiču karte?
O tome kako su karte stigle do Evropljana i danas postoji više teorija. Najverovatnija je da su doputovale iz Kine, Indije i Persije i to sasvim sigurno u drugoj polovini XIV veka jer od tada potiču prve crkvene zabrane koje obećavaju pakao svakome ko se bude kockao i poklekao pred ovom "đavoljom rabotom".

Pročitajte još: Ova devojka JEDINA u svetu RUČNO slika FILMSKE plakate za bioskop (FOTO)

Kralj herc

Prvenstveno je predstavljao Karla Velikog - franačkog kralja koji je krunisan 800. godine, prvi car Franačkog carstva i prvi car u zapadnoj Evropi nakon propasti Zapadnog rimskog carstva.

Kralj herc se nekad zove i kralj samoubica.

Zatim Šarla VII Pobednika - francuskog kralja iz dinastije Valoa koji je vladao sredinom 15. veka. Uspeo je da oslobodi Francusku od Engleza tokom Stogodišnjeg rata i reformiše vojsku i državu.

Loš kalup za štampu = kralj herc bez brkova.

Potom Šarla VI Ludog - Interesantno je i to da u većini špilova kralj srce jedini nema brkove. Razlog za to treba tražiti upravo u načinu proizvodnje ovih karata. Neki manje vešt proizvođač, kaže priča, loše je izradio drveni kalup i tako izmenio prvobitni dizajn karte. Kralj srce je tako izgubio brkove, a i prvobitna sekira mu je zamenjena za mač. Neki su u ovome videli nameru da se ovaj kralj predstavi kao Šarl VI Ludi (nije imao brkove) i koji je bio mentalno oboleo i za koga se pričalo da se ubio proburazivši se mačem. Zato se ova karta nekada zove i "kralj samoubica".

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.