· · Komentara: 0
ZANIMLJIVOSTI

Da li znate ZAŠTO se kaže da SVI PUTEVI VODE U RIM? (FOTO)

Od pomoći može biti šetnja ulicom Via Trionfale

1593766558_Depositphotos_25581289_s-2019.jpg
Foto: Depozit

"Zlatni miljokaz" je bio spomenik, verovatno mermerni stub pozlaćen bronzom visok 3,7 i prečnika 1,15 metara, koji se nalazio u blizini Saturnovog hrama na forumu u Starom Rimu, a koji je podigao imperator Oktavijan Avgust 20. pre nove ere.

Pročitajte još: S KOCA I KONOPCA - izreka koju svi SRBI koriste, a niko ne zna da se iza nje KRIJE JEZIVA PRIČA

Smatralo se da svi putevi počinju od tog mesta i sve razdaljine u imperiji računate su u odnosu na njega.

Zlatni miljokaz (Milliarium aureum) Svi putevi vode u Rim… da li je baš tako? Putevi nastali u doba drevnog Rima, tzv....

Posted by Vodič kroz Rim on Petak, 25. oktobar 2019.

Veruje se da je moguće da se na njemu nalazio i spisak svih velikih gradova carstva sa obeleženim udaljenostima u odnosu na njega, iako postoje sporenja među stručnjacima šta je tačno na njemu pisalo, pa čak i gde se uopšte nalazio.

Zanimljivost
Prošetajte se ulicom Via Trionfale: brojevi ulice su i dalje izraženi u metrima udaljenosti od Zlatnog miljokaza! U ovoj ulici kućni brojevi stižu do broja 14.500!

Pročitajte još: U Srbiji se na OVOM CVETU zaradi i do 184.000 EVRA po hektaru

Švajcarski protestantski teolog i veliki istoričar Crkve Filip Šaf izneo je tezu krajem 19. veka da je poreklo fraze "svi putevi vode u Rim" zapravo referenca na Zlatnom miljokazu: tu konkretnu, specifičnu tačku u prostoru ka kojoj se verovalo da svi putevi vode.

Što se natpisa na Zlatnom miljokazu tiče, jedni misle da je jedini natpis bilo ime i titula imperatora, drugi kažu da se na njemu nalazio spisak najvećih gradova imperije i udaljenost od njih, treći da su na spisku zapravo bila imena puteva koji iz Rima vode drugde.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.