· · Komentara: 0
Zdravlje

Upozorenje! Svi radimo ISTU STVAR da sprečimo glavobolju, a ne znamo da zbog toga bol postaje JAČA

Analagetici mogu da budu opasni

depositphotos_21290623-stock-photo-woman-head-pain.jpg
Foto: Depozit

Tokom poslednjih decenija sve se više izdvajaju glavobolje čiji je uzrok prekomerna upotreba analgetika. Po učestalosti one su dostigle visoko treće mesto, odmah iza tenzionih glavobolja i migrena. 

Pročitajte još: Reumu možete da ublažite bez lekova: Sastojke za prirodne recepte imamo KOD KUĆE, a evo kako da ih napravite

Neurolozi upozoravaju da se glavobolja usled prekomerne upotrebe analgetika najčešće sreće kod onih pacijenata koji su u ranoj mladosti patili od migrene ili glavobolje tenzionog tipa, a zatim tokom godina, zbog sve učestalijih glavobolja, počeli da piju previše analgetika.

Procenjuje se da od glavobolja usled prekomerne upotrebe analgetika pati  više od jedan odsto svetske populacije!

Prema rečima lekara ovi pacijenti u četrdesetim ili pedesetim godinama života traže pomoć zbog svakodnevnih glavobolja, svesni da previše piju ovu vrstu lekova, a njihov efekat postaje sve slabiji.

Pročitajte još: Reagujte: Ako ste izloženi velikoj tuzi, život vam je u opasnosti

U tim slučajevima savetuje im se isključivanje analgetika, a u periodu od maksimalno šest nedelja glavobolje bi trebalo da postanu manje učestale i bolne. U terapiju se obično uvode lekovi koji deluju preventivno, dakle utiču na to da se proredi broj napada glavobolje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.