· · Komentara: 0
NARKOMANIJA

Island je našao način da smanji narkomaniju kod tinejdžera za 40 ODSTO, može li Srbija da prepiše MODEL?

Sve veći broj mladih zavisnika od droge, alkohola i cigareta u porastu je u čitavom svetu i stalno se traže načini borbe protiv ove pošasti

Depositphotos_48703051_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

Island je za 18 godina smanjio procenat tinejdžera zavisnika od droge za skoro 40 odsto, može li Srbija da prepiše njihov model.

Pročitajte još: Kako su umesto baka "zakon" postali JUTJUBERI? Ovo su RAZLOZI zbog kojih je došlo do krize autoriteta kod dece

Sve veći broj mladih zavisnika od droge, alkohola i cigareta u porastu je u čitavom svetu i stalno se traže načini borbe protiv ove pošasti. Island je uspeo u tome, jer su neverovatno smanjili broj zavisnika!

Zaslužan je psiholog koji misli da se droga koristi da bi se čovek izborio sa stresom.

A, za sve je zaslužan američki profesor psihologije Harvi Milkman koji je početkom devedesetih godina prošlog veka radio istraživanja na osnovu kojih je došao do zaključka da zavisnici koriste drogu da bi se izborili sa stresom.

Neverovatan uspeh
Na Islandu je 1998. godine bilo 42 odsto zavisnika od droge uzrasta od 15 i 16 godina, a 2016. godine samo pet odsto! Smanjio se i broj mladih koji su pušili marihuanu, sa 17 na sedam odsto, a broj pušača je pao sa 23 na tri odsto.

Recept je jednostavan

Milkman je posle obimnog istraživanja mladih Islanđana zaključio da je važno da deca tri-četiri puta nedeljno učestvuju u organizovanim aktivnostima, ali i da se produži vreme koje provode sa roditeljima. Potrebno je i da se promeni odnos nastavnika prema deci kako bi uvideli da se o njima vodi računa u školi i treba da im se zabrane izlasci u kasnim večernjim satima.

Pročitajte još: Evo zašto je dobro ako ste SREDNJE DETE u porodici

Nacionalni program

Kreiran je i navionalni plan "Omladina na Islandu" koji podrazumeva sledeće:

  • - Zabranjena je kupovina cigareta mlađima od 18 godina, a za alkohol zabrana važi do 20 godina.
  • - Zakonom je zabranjen boravak dece od 13 do 16 godina napolju zimi posle 22.00 časa, a leti posle ponoći.
  • - Uvedeni su edukativni programi za roditelje sa ciljem osnaživanja njihovog autoriteta kod dece.
Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.