· · Komentara: 0
KANCER

To što ste prestali da pušite malo znači: Pogledajte opasnosti kojima ste i dalje podložni

Ženama se u savetuje da folnu kiselinu unose u organizam još pre začeća i obavezno u prvim mesecima trudnoće.

1594986093_hookah-2180269_1280.jpg
Foto: Piksabej

Često se govori o izuzetnom značaju folne kiseline za zdravlje, a pre svega, od neprocenjive je važnosti za normalan razvoj ploda. Tako se smanjuje mogućnost da se kod ploda jave neželjene malformacije (poremećaji).

Pročitajte još: O NJIMA ĆE SRBIJA PRIČATI! Nikola je naš NAJMLAĐI PILOT, ima PRELEPU ženu i PETORO dece

Folna kiselina takođe smanjuje i rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, jer razara aminokiselinu odgovornu za taloženje krečnjaka na zidovima krvnih sudova. Može da pojača i rad mozga kod starijih osoba i tako smanji rizik od demencije. Folne kiseline najviše ima u zelenom lisnatom povrću, jetri i kvascu.

Folne kiseline najviše ima u zelenoj salati Foto: A. M.

Pušenje i kancer

Uprkos opravdanoj kampanji da se cigarete ostave zbog pogubnog delovanja na zdravlje, iskustvo u medicinskoj praksi pokazuje da su bivši pušači, u dobroj meri, i dalje podložni obolevanju od karcinoma pluća. To je zato što cigarete mogu trajno da izazovu promene u aktivnostima određenih gena, ističu kanadski naučnici u Centru za istraživanje u Vankuveru.

Pušenje guši ćelije Foto: Depozitfoto
Duvan može da promeni gene ćelija!

Duvan može da aktivira gene jedne jedine ćelije, dovodeći do promena, čak i posle prestanka pušenja - objašnjava dr Rej Kari, član istraživačkog tima.

Ovo je dokazano posebnom tehnikom za ispitivanje plućnog tkiva pušača, bivših pušača i nepušača.

Pročitajte još: Ona je VIJETNAMKA i obožava Srbiju: Objavila je SNIMAK u kom pravi SARME, a jedna stvar je svima ZAPALA ZA OKO (VIDEO)

Ustanovili smo da su određeni geni odgovorni za obnavljanje dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) ometeni u radu zbog prisutnih čestica duvana. Odnosno, duvan ne dozvoljava ćelijama da normalno funkcionišu, što utiče na povećanu opasnost od pojave karcinoma pluća.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.