· · Komentara: 1
TAJNE

OVO NIKO NIJE ZNAO! U zgradi BORBE postoji BUNAR iza kog se krije NEVEROVATNA PRIČA (FOTO/VIDEO)

U temeljima zgrade "Borbe" nalazi se neverovatna tajna, skrivena od očiju javnosti i poznata samo malobrojnim ljudima.

U temeljima zgrade "Borbe", koja se nalazi na najlepšem beorgadskom Trgu Nikole Pašića, nalazi se bunar o kojem kolaju razne priče i vezuju razne legende.

Pročitajte još: Flaša pića "Veliki brat" prodata za 135.000 evra! A zašto je toliko SKUPO?!

"Vreme" je bio srpski dnevni list pokrenut 18. decembra 1921. godine koji je izlazio u Beogradu do 6. aprila 1941. godine. Pošto su osnivači bili radikali, jasno je da je to bio dvorski i radikalski list. Zvanično je vlasnik lista bio Milan Stojadinović, ali je pravi bio kralj Aleksandar.

Bunar je lepo ozidan

U zgradi se od 1936. godine nalazila i štamparija. Mašine su odavno zamenjene, ali duboko u temeljima je do dan danas ostao bunar.

Voda je prvo hladila mašine, a kasnije i pivo.

- Bunar je razlog raznim gradskim misterijama, jer niko ne zna da li se tu nalazio pre štamparije, pa su ga "poštedeli", ili su ga iskopali prilikom izgradnje zgrade - kaže Zoran Nikolić, dobar poznavalac beogradskog "podzemlja" i autor knjige "BG priče".

Bunar je lepo ozidan ciglama, opremljen uzidanim metalnim merdevinama i dugo godina je korišćen za hlađenje mašina vodom. Kada su mašine modernizovane, bunar nije zatrpan. Godinama je korišćen za hlađenje piva i razne druge stvari.

Voda je kvalitetna i pitka i pripada Terazijskoj vodi koja se prostire ispod grebena.

- Kada je ispitivan kvalitet vode zaključeno je da je voda pitka, istog kvaliteta kao Rimski bunar - ističe Nikolić.

Pivo pravili, a ne hladili
U Skadarliji su bušili do arterskih dubina i izvlačili su izuzetno kvalitetnu vodu od koje je  Bajloni hteo da pravi pivaru.

Bunari nisu retkost u centru Beograda i pozanta je desetina na veoma važnim mestima. Ipak, legenda je da su svi oni međusobno povezani. Recimo, Ulica Alekse Neneadovića se zvala Bunarska. Na mestu Londona nalazio se bunar, a temeljima Beorgađanke su, takođe, pronađeni izvori. Ispod hotela "Moskva" i dalje rade pumpe koje crpe vodu iz izvora. Ista ta voda je potopila Pozorište na Terazijama 1996. godine kada je direktor bio Bule Goncić. Bunar se nalazio između Knez Mihajlove i Čika LJubine, ali i kod Vaznesenjske crkve. Terazijska voda se nalazi i u Rimskom bunaru, a kada su 1987. godine kopali temelje za metro stanicu kod Vuka.

- Terazijska voda se prostire od Rimskog buanra do Vukovog spomenika, ali to nije podzemno beogradsko jezero - naglašava Nikolić.

Pročitaje još: "Kad naša zemlja bude velika država..." Jedno mesto u Srbiji se ne može snimiti iz vazduha, a PROROČANSTVO se i danas prepričava (Foto)

Dakle, Beogradski greben je od krečnjaka i porozan je kada padne kiša. Krečnjak upije vodu koja, kada stigne do gline, zadrži se, jer nema više gde.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.