· · Komentara: 0
SAJBER NOVAC

Najveće svetske banke pripremaju digitalnu valutu - evo šta to znači

Novi oblik elektronskog novca je digitalizovana verzija već postojeće valute, pod nadzorom centralne ustanove na nekom području.

business-3159208_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Kanadska centralna banka, Banka Engleske, Banka Japana, Evropska centralna banka, Banka Kraljevine Švedske i Švicarska narodna banka, zajedno sa Bankom za međunarodna poravnanja, formirale su radnu grupu za razmenu iskustava sa ciljem potencijalnog uvođenja digitalne valute u svojim zemljama.

I dok kripto-valutama, bitkoinima i ethereumima ne upravlja centralni organ, digitalna valuta je digitalizovana verzija već postojeće valute, pod nadzorom centralne ustanove na nekom području.

Pročitajte još: BEZBEDNOST NA INTERNETU: Tri loše navike opasne po podatke svakog korisnika

Na čelu radne grupe centalnih banaka je šef Inovacionog Huba Banke za medunarodna poravnanja i zamenik guvernera Engleske banke. 


Foto: Pixabay

Na razmišljanje o digitalnoj valuti centralne bankarske ustanove podstaknute cu sličnim proizvodima različitih kompanija, pre svega Facebook Libra i potencijalnim pretnjama po stabilnost globalnog finansijskog sistema do kojih može dovesti masovna pojava nereguliranih digitalnih valuta.

Pročitajte još: Selfi stik je otišao u penziju, a zamenila su ga tri nova uređaja

Centralna banka Narodne Republike Kine već je plasirala svoju vlastitu digitalnu valutu.

Digitalna valuta nije kripto-valuta

Ono što je zajedničko digitalnoj i kripto valuti je tehnologija na kojoj se temelje: blockchain. To je digitalna “knjiga” međusobno nerazdvojno povezanih zapisa o transakcijama, kojima se ne može manipulisati i kojima može pristupiti veći broj korisnika.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.