· · Komentara: 0
HAKOVANJE

Oni su LOVCI S BELIM ŠEŠIRIMA i mogu da vas spasu PREVARA

Velike korporacije raspisuju konkurse i dodeljuju pozamašne nagrade poštenim hakerima da uoče slabosti njihovih sistema pre sajber-kriminalaca, koji hakuju i ucenjuju javna preduzeća, političare, kao i svakoga gde mogu da se okoriste.

question-mark-2883630_640.jpg
Upadaju u sisteme i ucenjuju Foto: Piksabej

Šta biste uradili da odjednom svi podaci na vašem računaru postanu nedostupni, a potom vam se ljubazno javi haker da traži veliku svotu novca da ih reaktivira? 

To se desilo 1. marta službenicima jednog preduzeća iz Novog Sada, kada su iznebuha serveri prestali da rade; pogađate, našli su se na meti napada, blokirajući celu gradsku upravu. Krajnje učtivo, nepoznati haker je ucenio preduzeće pozamašnom sumom novca; gradski čelnici su odbili da plate otkup od 20 bitkoina - oko 18.500.000 dinara. 

Hakeri su tražili od novosadskog preduzeća 18.500.000 dinara. 

Pročitajte još: 5G MREŽA pokorila Ameriku!

Nemačka kancelarka na meti hakera Foto: Piksabej 

Tokom 2019. godine, zabeleženo je 1.493 hakerskih napada, hakeri su zgrnuli 3.6 miliona dolara samo u SAD. 

Nedavno su hakovani i objavljeni privatni podaci više stotina nemačkih političara, a među njima je i kancelarka Angela Merkel. Na „Tviteru” su se našli kontakti, privatni razgovori, kao i finansijski detalji političara iz gotovo svih najvećih partija, osim AFD. 

Pročitajte još: Evo kako da ZATAMNITE ekran na Gmail aplikaciji

Jednog dana u leto 2016. godine, Pranav Hivarekar, profesionalni haker, započeo je misiju sa ciljem da pronađe greške u najnovijoj funkciji „Fejsbuka”. On je prijavio  bag, „Fejsbuku” preko njihovog programa „lov na bagove za nagradu“. U roku od dve nedelje bio je nagrađen petocifrenom sumom u dolarima. 

Postoje pošteni hakeri poznati kao "lovci s belim šeširima".
VEĆI BROJ UPADA 
„Poslednjih godina, sajber upadi su se povećali za više od 80 odsto godišnje ali, za sada, talenti iz oblasti sajber-bezbednosti uspešno odgovaraju na te napade“, tvrde u kompaniji za bezbednost „Sajnek”.

Pročitajte još: Skinite 1.000 FILMOVA u jednoj SEKUNDI

Pronalaženje baga koji nije uočen nikad ranije, velika je retkost i može da dovede do isplate velikih iznosa, verovatno u stotinama hiljada dolara, što služi kao veliki podstrek za elitne poštene hakere poznate i kao „lovci s belim šeširima“. 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.