· · Komentara: 0
SAVETI

Kako da zaštite podatke ako vam ukradu mobilni telefon? Potrebno vam je samo pola sata

Obzirom da ovi džepni uređaji poseduju sve naše lične podatke, upravo su mobilni telefoni najčešći nameti sajber kriminalaca

blogger-336371_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Mobilni telefoni postali su sastavni deo našeg svakodnevnog života, pa su na njima najčešće pohranjeni naši lični podaci, fotografije, brojevi kreditnih kartica, lozinke za pristup različitim servisima i bankovnim računima. Upravo ovo je razlog  da pilikom podizanja sistema novog mobilnog telefona najpre podesimo sigurnosne sisteme ličnih podataka na uređaju.

Podesite svoj novi telefon na najviši nivo sigurnosti. Za većinu telefona danas je to otključavanje otiskom prsta, ali i brojne druge opcije koje zavise od proizvođača i operativnog sistema.

Pročitajte još: Upozorenje: Koristite FRAZE umesto kompleksnih šifri, sprečite hakere

Podesite mogućnost daljinskog brisanja telefona. Ako izgubite telefon ili vam ga ukradu, aktiviranjem te opcije ćete moći da izbrišete sve podatke na njemu sa bilo kog računara.


Foto: Pixabay

Kriptujte telefon

Kriptovanjem ćete zaštititi podatke na telefonu čak i ako vam ga ukradu. Kriptovani podaci lopovima će biti beskorisni ili će za njihovo dešifrovanje biti potrebno mnogo vremena i drugih resursa. Kriminalci uglavnom idu linijom manjeg otpora. Ako je nešto preteško ili preskupo, neće na to trošiti vreme.

Pročitajte još: Huawei Mate Xs: Izvucite maksimum iz najnaprednijeg telefona današnjice (VIDEO)

Osim softverskih i kompjuterskih zaštita, potrebno je i da uređaj zaštitite od fizičkih opasnosti. Ovo se najpre odnosi na zaštitnu foliju ili staklo. Ovo će zaštiti uređaj od udaraca, padova ili potencijalnih većih fizičkih oštećenja.  

Ceo ovaj postupak zaštite telefona, spolja i iz unutra, traje najviše pola sata.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.