· · Komentara: 0
INSPIRACIJA

Da bi ih pratila sreća u Rimu turisti bacaju novčiće u fontanu, u Moskvi maze bronzanog psa, a znate li šta rade u BEOGRADU?

Rim svake godine "zaradi" oko dva miliona evra od novčića koje turisti baaju u fontanu Di Trevi

U nekim gradovima žive srećni ljudi, jer zlu sudbinu mogu u svakom trenutku da preokrenu. Međutim, i turisti imaju pravo na sreću, pa ukoliko bace novčić ili urade ritual koji primenjuju meštani i oni mogu da reše svoj problem.

Nema krađe
Fontana Di Trevi je izgrađena od istog materijala kao i Koloseum, a deo je rimskog akvadukta. Kažnjivo je vaditi novac iz fontane!

Pročitajte još:  PET destinacija koje su planule posle BONDOVIH filmova

Rim

Rim je nekada imao 1.352 fontane, ali posle filma "Sladak život" u kojem je Anita Ekberg u večernjoj haljini ušla u fontanu Di Trevi, svi bacaju novčić. Prema legendi - ko baci novčić vratiće se u Rim.

Rimski bunar
Foto: Arhiva Novosti

Dnevno, u proseku, turisti bace 3.000 evra i novac ide u gradsku kasu, pa je nejasno zašto je Fendi platio 2,2 evra rekonstrukciju koja je završena prošle godine.

Beograd

Nit je bunar, nit je rimski, ali se veruje da će pratiti sreća svakog ko baci novčić u Rimski bunar koji se nalazi na Beogradskoj tvrđavi. Ulaz u bunar se nalazi nedaleko od Pobednika, a cena ulaznice je 120 dinara.

Rimski bunar nije rimski, ali donosi sreću.

Bunar je završen 1731. godine, a kada je završen nazivan je "veliki  bunar". Dubok je 51 metar, što je niže od nivoa Save. Verovanje da je "rimski" nastalo je u 19. veku.

Luksor

U hramu u Karnaku nalazi se ogroman kameni skarabej. Onaj ko napravi tri kruga oko njega pridržavajući se desnom rukom - imaće sreće cele godine. Ko napravite sedam krugova udaće se do kraja godine.

Moskva

Moskovski metro je čuven po odličnoj organizaciji i lepom enterijeru, a stanica Ploštad revolucije daje mogućnost Moskovljanima i da obezebde sebi sreću. Na peronima se nalazi 76 bronzanih skulptura, a najčuvenija je vojnik sa psom. Moskovljani veruju da svaki put kada prođu pored vučjaka treba da pomaze njegovu njušku i - imaće sreće čitav dan!

 

Pročitajte još: Svi ste čuli za ružičaste plaže, a u Evropi postoje samo ČETIRI: Zbog njihove boje se vodi prava polemika (FOTO)

NJujork

Vol strit je sinonim za novac, a otkrivena je i tajna kako dolaze do para! Onaj kome se ukaže prilika da ode u NJujork treba da obrati pažnju na bronzanog bika i, ukoliko, dodirne njegove testise - povezaće se sa kapitalizmom i imati para.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.