· · Komentara: 0
TUŽNO

NJegove hitove i dalje peva cela Srbija, a iznenadna SMRT je misterija i nakon 19 godina

Rođa Raičević iznenada je preminuo pre 19 godina u svom stanu u ulici 27. marta.

1592854610_rodja-raicevic.jpg
Foto: YouTube printscreen /TV Pink

Iako su tada spekulisalo da je preminuo od prekomerne doze kokaina, neki detalji njegove smrti ostali su nerazjašnjeni.

Pročitajte još: Ana Sević tuži Darka Lazića: Oglasio se i pevač

Rođen je 1957. godine u Nikšiću u Crnoj Gori, a kao mlad nastupao je u raznim kafićima i restoranima u Budvi. U Beograd se preselio, kako bi upisao Muzičku akademiju. Stigao do završne godine ali nikada nije diplomirao. Pevao je i svirao po mnogim elitnim restoranima i postaje jedan od omiljenih klupskih pevača. 1993. godine počinje da sarađuje sa Draganom Brajovićem Brajom i objavljuje prvi album, sa kog se izdvojila pesma “Tako je suđeno”.

Osvajao je brojne nagrade na muzičkim festivalima, a usledila je i saradnja sa Mirom Škorić. Bavio se i komponovanjem, a malo ko zna da je tvorac mnogih hitova Ane Bekute, Indire Radić i Dragice Radosavljević Cakane.

Pročitajte još: NIKADA NIJE PRIČALA O OVOME: Dragana Mirković pre Tonija tajno se udala za ovog POZNATOG muškarca

Napisao je i jedan od najvećih hitova 90-ih, a koja se sluša i dan danas “Tebi moja mazo”, koja je proslavila pevača Srđana M. Voleo je slikanje i planirao je da napravi izložbu u decembru 2001 godina za kada je zakazao i solistički koncert. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rodoljub Rođa Raičević (Nikšić, 11. jul 1957 — Beograd, 7. oktobar 2001) bio je popularni srpski i crnogorski pjevač pop muzike i kompozitor narodne i zabavne muzike. U rodnom gradu, Nikšiću, završio je osnovnu i nižu muzičku školu, a srednju muzičku školu Vasa Pavić je pohađao u Podgorici. Završio je Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu. U Beogradu se preselio 1976. godine. Svirao je violončelo i klavir. Jedno vrijeme je bio član sastava Rokeri s Moravu, pa član orkestra Miše Mijatovića. Prvi veći autorski uspjeh je imao sa pjesmom „Godine idu“, koju je snimila Nada Topčagić. Sarađivao je sa mnogim poznatim pjevačima i pjevačicama: Lepom Brenom, Mirom Škorić, Slavkom Banjcem, Cakanom, Bubom Miranović, Anom Bekutom, Natašom Vladetić, Goranom Džeberanom i Biljanom Jevtić. Prvi album snimio je 1993. godine koji je sjajno prošao kod publike a pjesme koje su se izdvojile su "Tako je suđeno" (Hit godine) i pop balada "A ja imam tebe" kao i pjesma "Rastanak" koju je kasnije presnimila Dragica Radosavljević Cakana. Za vrlo kratak vremenski period Rođa je stekao veliki broj obožavalaca i ljubitelja svojih pjesama širom Balkana. Album iz 1997. iznedrio je veliki broj hitova koji se i danas veoma slušaju i pjevaju (Draga, U zemlju pao bih od stida, U tebe sam zaljubljen). Neposredno pred smrt Rođa Raičević je objavio album za PGP-RTS. Osvojio je veliki broj prestižnih nagrada i priznanja. Učestvovao je u velikom broju humanitarnih akcija i manifestacija

A post shared by Rodoljub Rođa Raičević (@rođaraicevic.official) on

Iako je imao mnoge planove,7. oktobra 2001. pronađen je mrtav u svom stanu gde je živeo. Nakon obavljene obdukcije u nalazu je pisalo da je analizom utvrđeno da je u organizmu imao veliku koncentraciju kokaina, te da je to uzrok smrti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rodoljub Rođa Raičević (@rođaraicevic.official) on

Predoziranje kokainom je veoma retka pojava i manifestuje se prestankom rada srca ili gušenjem, ali toga u nalazima nigde nije bilo.

Druga verzija je bila ta da su Rođu ubili dileri, jer pevač nije želeo da nastupi na mestu na kom su oni želeli. Kolege su ga obožavale. Živeo je mirnim životom i nije se ženio. Ostaće upamćen po hitovima “A ja imam tebe”, “Dabogda ničija bila”, “Ne bih ja”, “Splavarska", "U tebe sam zaljubljen", "Draga", duet sa Vladom Georgievim i mnogi drugi, a poslednji album objavio je neposredno pred smrt, sa koga se izdvojila pesma " Dabogda".

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.